Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj holky, dopředu se omlouvám za téma, kterých je tu už dost, ale stále mi vrtá hlavou jedna věc. Synovi budou 4 měsíce a přítel se strašně třepe na to, až ho bude krmit. Svolila jsem tedy, že mezi 4. a 5. měsícem mu sem tam dáme ochutnat mrkvičku, brambor. Protože se malý už asi 2 měsíce budí v noci po hodině až hodině a půl, ráda bych vyzkoušela nějakou kaši na dobrou noc. A to je kámen úrazu. Koupila jsem Hami Rýžovo-mléčnou kaši od ukonč. 4. měsíce. Pak jsem ale zabředla do diskuzí a zjistila, že všichni zase radí nemléčné kaše. Že mléčné obsahují kravské mléko…nějak se mi to nezdá, protože konkrétně na krabici tohoto mléka je uvedeno, že obsahuje kojenecké mléko a že děti by do 1 roku vůbec neměly přijít to styku s kravským mlékem. Tak by bylo docela kontraproduktivní, kdyby kaše kravské mléko obsahovala,ne? Můžete mi teda poradit, jak to je?
Je to na tobě, my oběma dětem dáváme Sunarky a to ty mléčné, protože fakt dělat ještě Sunar a do toho jim rozmíchávat kaši by mě asi kleplo
Obě děti prospívají dobře a žádné problémy nemají.
Podle mě obsahují klasickou UM. Nemléčné kaše se doporučují u potenciálních alergiků apod. … i když teď čtu na krabici Nestlé - od ukončeného 8. měsíce sušené odtučněné mléko
… stačí se kouknout na webový stránky výrobců kaší, tam asi najdeš u určitého výrobku složení, nebo v obchodě …
Jinak já jsem malému taky dělala jen mléčné kaše, ale jedl je až asi od 8. nebo 9. měsíce …
A co myslíš že je kojenecké mléko? To je taky kravské, jen upravené, takže je úplně jedno jestli koupíš nemléčnou kaši a budeš ji rozmíchávat do sunaru nebo jiného UM.
Nemléčná kaše má smysl ve dnou případech:
Přesně, nemléčné jsou proto, aby si je člověk namíchal se svým mlíkem - mateřským nebo umělým, kterým používá. Nebo jen vodou. Ale nemusí to být. Klidně zkus mléčnou a uvidíš, jak ji malej snese. Myslím, že se toho bát nemusíš, ono je to upravené pro potřebu mimin.
Příspěvek upraven 02.11.11 v 08:56
já teda na žádnou s kravským mlékem nenarazila. Všude jen kojenecké. My střídáme mléčnou a nemléčnou. Nemléčnou používám když už je malá mrzutá a nechci jí trápit lžičkou, tak to frknu trošku řidší do flašky - na klasickou dávku mléka tam nasypu kaši podle požadovaný konzistence. Představa že upravuju a počítám takhle dávkování mléčný ![]()
Ale nenech se ošálit kecama prodejců. Na některé dítko to bohužel neplatí a budí se po kaši stejně jako po mléce ![]()
No vidíš, to mě nenapadlo. Sice kojím, ale odstříkat se mi nedaří vůbec nic, tak zvítězí ty mléčné ![]()
j.a.n.i1 píše:
A co myslíš že je kojenecké mléko? To je taky kravské, jen upravené, takže je úplně jedno jestli koupíš nemléčnou kaši a budeš ji rozmíchávat do sunaru nebo jiného UM.
Obsahují UM - Hami obsahuje mlíko Hami, Sunarka obsahuje mlíko Sunar … atd. A jak říká Jani, i UM je upravené kravské mléko. Malej je od narození na UM, kaše dáváme a dostává mléčné. On teda jejich fanda moc není, ale to je už věc jiná.
Je to na tobě, klidně dej tu i tu.
Malej taky není fanda kaší, zkusila jsem jak nemléčnou (chtěla jsem zpracovat to zmražené MM a z lahve odmítal pít) a pak i mléčnou a nechtěl ani jednu…
Ahoj,
u nás teda kaše na noc nepomohla nikdy a naopak to v takhle nízkém věku zhoršila, myslím spaní. Děti bolelo bříško. Co takhle zkusit dávat sytější mlíčko na noc. Myslím, že to bývá Hami hajaja nebo Nutrilon good night.
Mišák jel na kaších od 6m a jede do dnes
Ale Ani, to je masožravec, takže ta má kaši tak 3× za týden. A do 8 měsíců je nedchtěla vůbec.
j.a.n.i1 píše:
Malej taky není fanda kaší, zkusila jsem jak nemléčnou (chtěla jsem zpracovat to zmražené MM a z lahve odmítal pít) a pak i mléčnou a nechtěl ani jednu…
Přesně tak. Náš malej to sní, jen aby se neřeklo.
No já bych ráda, ale malej odmítá dudlíky i flašky…když jsme do něj párkrát zkusili „narvat“ Nutrilon nebo Sunar, třeba jen 30ml, hodil šavli a šel stejně na prso. Tak jsem si říkala, že tu kaši by třeba zvládl lžičkou..no zkusím a uvidím.
Laaja píše:
Ahoj,
u nás teda kaše na noc nepomohla nikdy a naopak to v takhle nízkém věku zhoršila, myslím spaní. Děti bolelo bříško. Co takhle zkusit dávat sytější mlíčko na noc. Myslím, že to bývá Hami hajaja nebo Nutrilon good night.
Jinak co se týká toho zasycení, tak nás taky nezasytila. Malej spal celou noc, s nástupem 4 měsíce se začal v noci budit až třikrát na krmení a kaše teda rozhodně nepomohla. Podle mě na to nemá vůbec žádný vliv.
Klarinetka1 píše:
No já bych ráda, ale malej odmítá dudlíky i flašky…když jsme do něj párkrát zkusili „narvat“ Nutrilon nebo Sunar, třeba jen 30ml, hodil šavli a šel stejně na prso. Tak jsem si říkala, že tu kaši by třeba zvládl lžičkou..no zkusím a uvidím.Laaja píše:
Ahoj,
Tak to vítej do klubu
malej tedy dudlík miluje, ale flašku kategoricky odmítá… taky jsem zkusila kaši na lžičku a efekt nula, snědl ji tedy asi 2×, budil se úplně stejně a pak už ji nechtěl ani jíst.
Noční spaní se zlepšilo až s nástupem příkrmů, kdy začal večer dostávat zeleninu, později masozeleninu.