Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, včera jsem s dětmi jela v tramvaji na jedné plošině s holčičkou v kočárku opravdu brutálně osypanou neštovicemi. Na dotaz mi maminka potvrdila, že opravdu jde o plané neštovice a právě jedou od doktora. No, nepotěšila mě. Tak teď by mě zajímalo, jestli mám čekat, že se mi holky taky osypou? Prý je to nakažlivé i vzduchem, nejenom přímým kontaktem. Jestli to chytí, doufám, že dokážeme odjet 2. července na dovču ![]()
ahojky tak moje dvouletá dcerka přišla do styku se svou sestřenicí kdy si spolu hrály sahaly na stejné hračky a tak ..no a třetí den mi švagrová volala že karolínka má neštovice tak at si dáme pozor…alžbětka je teda nechytla…co tím chci říct že pravděpodobnost tu asi je ale minimální taky záleží na odolnosti dítěte…nevím
přeji at je nechytíte ![]()
Moja sestra v 18 chytila nestovice od anglictinarky, co mala doma choreho 3 rocneho syna … no, mozno uz nebol a zacal zase chodit do skolky, neviem ako presne to bolo …
Na druhu stranu ja som mala priusnice ked som mala 7, mama mi „nasadila“ 4 rocnu sestru do postele (chcela jednu marodku s oboma naraz) a sestra to nikdy nechytila … ![]()
Ahoj, muj otec chytil nedavno nestovice na firemni lyzovacce od dcery jednoho ze zamestnancu. Udajne uz nebyla infekcni, ale chytla to cast firmy. Ve styku byli srovnatelnem s dopravnimi prostredky. Videli se jen pri snidani, veceri, max. kolem sebe prosli.
Hlavne nechapu proc to dite dotycna tahala ven, kdyz je infekcni. Mela jsem za to, ze v techto pripadech se doktorce jen telefonuje. Nebo aspon tak jsem to resila ja. Nic na tom stejne nevykouka a masticky na nestovice jsou volne prodejne. Pokud by jela z lekarny, tak to pochopim, ze musi zahajit lecbu a nema treba moznost hlidani, ale tohle mi hlava nebere.
Záleží na každém dítěti.
Moje sestry chytly neštovice od sestřenek,které marodily u babičky mezi dveřma.Naši to tenkrát nevěděli,nebyly mobily
Hned,jak babička otevřela a řekla to,pádili pryč,stejně se osypaly všechny 3.
Já jsem je nikdy neprodělala a protilátky mám jako po prodělaných.
Moje Emička je chytla pravděpodobně od chlapečka sousedů z přízemí,my bydlíme ve 2.patře.Vůbec jsme se neviděli,malá před tím marodila,jen jsme párkrát přešli po chodbě k doktorce.Věděli jsme,že on je má a malá se osypala asi za 14 dní.
Adámek je chytl od ní,průběh atypický,zvýšená teplota,pár flíčků,neštovičky asi 2,za 3 dny dobrý.Asi to má po mě,časem mu dr. pro jistotu udělá test na protilátky.
Inkubační doba od setkání s infekcí po vyražení pupínků je 7 - 21 dní.Jestli to zrovna Tvoje dítě chytne nebo ne,Ti nikdo dopředu neřekne.Záleží na jeho imunitě.
Není pravda,že se to šíří jen přímým kontaktem,dotykem.Řešila jsem to s dr.Šíří se to vzduchem,častěji v uzavřených místnostech.Když sedíš s opupínkovaným dítětem ve školce,škole,jedeš s ním autobusem nebo jseš s ním v obchodě,je daleko větší pravděpodobnost,že to chytne než když potkáš neštovicové dítě venku na volném vzduchu.
Já jsem taky několikrát venku potkala dítě obsypané neštovicemi.
A můžu s klidným svědomím říct,že jsem s Emičkou byla s neštovicemi u dr.i na kontrole.Ale po telefonické domluvě.Má pro tyto případy vyhrazeny zvláštní hodiny,šly jsme pěšky,v kočárku,dr.je za rohem..
Jsem dost ohleduplná matka,v tomto směru možná víc úzkostlivá,než je zdrávo.A to nejen ke svým dětem,ale i k ostatním.
Ale jestli jsme cestou někoho potkali,to mě netrápilo.Nějak jsem se s tím dítětem k dr.dopravit musela.Navíc,když malá celou zimu promarodila,mezitím měla několikrát bronchitidu,byla oslabená.Každý si myslí „jen“ neštovice,ale i ty se můžou zkomplikovat v zápal plic,zánět mozkových blan.Riziko je asi jedno procento.Proto musí děti s neštovicemi dodržovat klidový režim,být v teple,kontrola u lékaře.
U nás ve městě se dostanu všude pěšky,ale ve větších městech to nejde.Jak se ta matka měla dopravit
letět vzduchem,nebo tahat nemocné dítě pěšky přkl.přes půl Brna,Prahy?
Nechci,aby se to tu zvrhlo v podobnou diskuzi,jen reaguji na Shaniah,že ne vše jde ideálně zařídit.
Mně to hlava bere.Nic ve zlém ![]()
V pohode. Ja beru, pokud nekdo jede s nestovicovym ditetem MHD, kdyz nema jinou moznost. Spis to bylo mysleno tak, ze pokud neni atypicky prubeh (souhra vicero nemoci, vysoke teploty, atd.), tak me udivuje, ze nekdo to dite musi tahat k doktorce. U nestovic proste clovek pozna o co se jedna a neni nutna navsteva doktora na pocatku nemoci. Doktori vyzaduji jen kontrolu po zahojeni pupinku, kdy uz dite neni infekcni.
Bohuzel jsem mam takovou zkusenost, ze v mem okoli maminky leti k Dr. ktera jim stejne jen potvrdi, ze jde o nestovice. To mi prijde zbytecne.
S.
Shaniah píše:
V pohode. Ja beru, pokud nekdo jede s nestovicovym ditetem MHD, kdyz nema jinou moznost. Spis to bylo mysleno tak, ze pokud neni atypicky prubeh (souhra vicero nemoci, vysoke teploty, atd.), tak me udivuje, ze nekdo to dite musi tahat k doktorce. U nestovic proste clovek pozna o co se jedna a neni nutna navsteva doktora na pocatku nemoci. Doktori vyzaduji jen kontrolu po zahojeni pupinku, kdy uz dite neni infekcni.Bohuzel jsem mam takovou zkusenost, ze v mem okoli maminky leti k Dr. ktera jim stejne jen potvrdi, ze jde o nestovice. To mi prijde zbytecne.
S.
No tak já jsem teda byla ráda, že nám doktorka neštovice potvrdila, protože zvlášť u holčiček je důležité, aby měly jistotu, že TO byly neštovice. Ale nejdřív jsem volala doktorce, a ta nás pozvala asi na 3.den. A to, že člověk neštovice pozná, není až tak pravda. Naše doktorka si taky jistá nebyla, dokud neobjevila pupínek ve vlasech (Anežka těch pupínků měla dohromady asi 30 a skoro každý byl jiný).
A co já vím, tak prý neštovicemi se můžete nakazit, pokud jste s infekčním člověkem v kontaktu aspon 15 minut v uzavřené místnosti
. Ono říct, že to děti dostaly od toho a toho není zas tak úplně jednoduché. Já třeba dodnes nevím, od koho je Anežka dostala - nejsem si vědoma, že by přišla do kontaktu s někým, kdo měl neštovice.
Tak zakladatelko myslím, že je možné, že to děti dostanou, ale i kdyby to měly až po sobě tak do té dovolené budete ok. Nejčastěji 14dní inkubačka, a pak 2× 14 dní nemoc. Bude to akorát, neboj. A zase by jste to měly za sebou a nemusela se bát, že někoho takhle potkáte 3 týdny před odjezdem. Mám kamarádky kterých děti to chytily, že se vyměnily u dr. v ordinaci a opravdu malým kontaktem. Ale mně řed. ve školce říkala, když jsem tam kluka nedávala v době neštovic, že neštovice se nehodí nikdy a dostanete je v kdy se budou hodit nejméně. A pak už byl kluk ve škole, tak jsem ho nemohla nechat doma a za ty 3 týdny jsme jeli na dovču, tak jsme ho musela dát očkovat, stálo to 2× 1500,– a ještě ta imunita není tutová. Takže měla pí ředitelka pravdu. A malé kluky jsem nechala úmyslně nakazit v loni. Hodně lidí to kritizuje, ale já jsem za to ráda mám klid.
A pro ty kritizovatelky návštěvy dr. tak pak opravdu není jisté, jestli to poznáte. Pořádek je pořádek. Pak kamarádky manžel podle slov jeho maminky neštovice měl a když je dostal od dětí a šli se podívat do karty, tak zjistili, že to byla dermatitida, kterou mazali tekutým pudrem. Tak ta domácí diagnoza nic moc. Alespoň s prvním dítětem bych šla k dr.
Souhlasím s hkac ![]()
Taky jsem byla ráda,že mi dr.u Emičky neštovice potvrdila.A v začátcích to jednoznačně nedokázala určit za plané neštovice ani ona.Potvrdila to,až byla obsypaná celá,včetně vlasů a genitálií.
Emička byla obsypaná opravdu hodně,ale byla téměř bez teploty.
Před tím byla nemocná,v zimě šla z jedné nemoci do druhé,chvíli klid neměla ![]()
My jsme vůbec netušili, kde naše druhá dcerka k neštovicím přišla, musela je chytit taky nějak vzduchem bůhví od koho. A ač už je dřív prodělala ta starší, tak mě fakt nenapadlo, že je to ono, když se teda v našem okolí nevyskytovaly, myslela jsem, že to má nějaké velké potničky ![]()
Chtěla bys, aby to už měly holčičky za sebou? Ta starší je v tom „akorát“ věku, ale ta mladší mi ještě přijde maličká - snad jste se včera nenakazily.
Jak píšou holky - možné to určitě je, ale asi bych se s tím moc netrápila, protože takto se dají chytit kdekoli, od kteréhokoli dítěte, které potkáš - může třeba je mít začínající a ještě se o tom neví… To člověk holt neovlivní…
Sledovala bych je víc tak po těch 14 dnech, inkubačka je sice i delší, ale tohle je průměr. Vyčetla jsem, že při kontaktu s nakaženým má citlivý jedinec 90% pravděpodobnost, že se nakazí, ovšem co je „citlivý jedinec“ ?:nevim:
S cestováním k mudr - já tedy nejprve telefonovala, jestli není blbý přijít s infekčním dítětem do čekárny, dr mě nejdřív sprdla, že k lékaři se přece chodí s nemocnými, nicméně jsme se pak shodly, že tam chodit nemusíme, jen pokud by se to zkomplikovalo. Pak jsem tedy řešila jak do lékárny, ale vždy se někdo našel, kdo mazání mohl donést, už jsem si ale připravovala řeč, kdyby mě někdo v buse napadl, že šíříme infekci ![]()
A ani nevím, odkud jsme neštovice donesli my, navíc infekční jsou už v době, kdy ještě pupínky nevyrazily, takže Kuba byl ve školce a cvičit a večer jsem pak našla první pupínky, co naděláš? ![]()
Galadwen, tak teoreticky pokud to děti chytly,tak se osypou začátkem června - takže dovču určo zvládnete.
Jen by bylo blbý, kdyby se osypalo jen jedno dítko a druhé to pak chytlo dodatečně od něj. To by už bylo blbý, protože by se mohlo stát, že se osype konce června.
Netuším kam jedete, ale neštovky ne na slunko a neméčet. Tak pokud k moři, tak ti přeju buď ať to nemáte vůbec nebo obě děti najednou ![]()
Díky, holky, myslela jsem si, že to tak bude. Tu maminku nekritizuju, že jela s holčičkou k dr., já bych sice jela autem, ale ne každý je řidič. Tak doufám, že buď obě a hned, nebo žádná
Je mi jasné, že do Itálie s neštovicema asi nepojedeme.