Mám čekat neštovice?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
381
15.5.10 15:45

Tak ještě jednou, nějak se mi to divně odeslalo:
Díky, myslela jsem si, že to tak bude. Tu maminku nekritizuju, že jela s holčičkou k dr., já bych sice jela autem, ale ne každý je řidič. Tak doufám, že buď obě a hned, nebo žádná :lol: Je mi jasné, že do Itálie s neštovicema asi nepojedeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
15.5.10 18:12

Ahoj,
sledovat děti musíš 2-3 týdny od kontaktu s nemocným. Nemoc může propuknout klidně až na konci 3. týdne.
Mám dvojčata, 4,5 roku. Dcera se osypala 2,5 týdne po poslední návštěvě školky (kluk byl nastydlý, tak do školky nechodil nikdo) a syn pak za 2,5 týdne od prvních pupínků dcery.
Nedávno měla neštovice půroční dcera mojí známé. Vůbec netuší, kde k nim přišla.
Naše dr. říká, že neštovice jsou vir, který prochází zavřenými dveřmi.
Patřím k těm, co jezdí k doktorce vlakem, případně autobusem. Dceru přivezl a odvezl autem bývalý manžel, u syna jsem jen telefonovala, protože bylo jisté, že neštovice poznám sama. Na otázku, jestli kdyžtak můžeme jet vlakem mi bylo řečeno, že ano. Nelíbilo by se mi to, ale kdybych potřebovala dostat dítě k lékaři a auto ani jiný odvoz nemám, tak bych nemohla nic jiného dělat.

• Citovat
  • Upravit
17321
9.6.18 06:47

Dobré ránko, holky, prosím o radu, názor, zkušenost… mému synovci ve čtvrtek propukly neštovice. Moje malá dcera (dva roky) s ním byla celou neděli před tím. Myslíte, že je může mít také? Jde mi o to, že v úterý máme jet na dovolenou a řešit to někde u moře, to si radši nepředstavuju… pediatrům jsem volala dvěma, ale názory se liší a je jasné, že za tohle nikdo hlavu na špalek nedá… jsme s manželem oba zdravotníci, ale z chirurgie a školní znalosti se nám nedaří oprášit… info z netu se liší, tak prostě nevím a nejvíc by mi pomohla osobní zkušenost. Předem moc děkuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85358
9.6.18 06:58

@azaleila v nedeli dle me nakazlivy jeste nebyl.

A v kontaktu s nestovicemi byla dcera 3× a nenakazila se - jednou u bratrance i si dali pusu a u neho propukly druhy den, nechytla je. Ted ve skolce byly 2× a nechytla je. Tak se nestresuj zbytecne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17321
9.6.18 07:05

@blumen nechci se dohadovat, ale obávám se, že nakažlivý byl, jedna z mála věcí co si na toto téma ze školy pamatuju je, že inkubační doba je dlouhá, cca 10 - 14 a v tu neděli večer, po našem odjezdu už mu nebylo dobře - teplota, bolest hlavy, takže se v něm něco tlouklo… ještě jsem zapomněla dodat, že naše malá je odolné díte, za dva roky byla nemocná dvakrát, jednou průdušky a jednou střevní viroza, vždy to zvládla dobře a poměrně rychle… tak nevim :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
9.6.18 07:10

@azaleila dite je infekční 1 az 3 dny pred prvním pupinkem, je tedy veeeeelmi mala pravděpodobnost, ze se tvoje dcera nakazila. Vubec bych se nebala a k moři odjela. Kamarádky dcery neštovice prodělaly na dvě etapy - nejdriv jedna, druha se ne a ne nakazit a za dva mesice padla i ta druha.

• Citovat
  • Upravit
9.6.18 07:13

A neni to tak, ze inkubacni doba je 7-21 dni (u kamaradky syna propukly opravdu az ten 21 den po styku s nestovicemi) ale nakazlivy je 3 dny pred vysevem ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
9.6.18 07:14
@azaleila píše:
@blumen nechci se dohadovat, ale obávám se, že nakažlivý byl, jedna z mála věcí co si na toto téma ze školy pamatuju je, že inkubační doba je dlouhá, cca 10 - 14 a v tu neděli večer, po našem odjezdu už mu nebylo dobře - teplota, bolest hlavy, takže se v něm něco tlouklo… ještě jsem zapomněla dodat, že naše malá je odolné díte, za dva roky byla nemocná dvakrát, jednou průdušky a jednou střevní viroza, vždy to zvládla dobře a poměrně rychle… tak nevim :-(

Inkubační doba sice dlouhá je, ale během ni neni dite nakažlivé. Viry neštovic se usadí v dýchacích cestách a tam si po čas inkubacni doby vegeti. Nakažlivé je dite 1-3 dny pred prvním pupinkem, cele pupinkove obdobi a muze byt i par dni po.

• Citovat
  • Upravit
85358
9.6.18 07:59
@azaleila píše:
@blumen nechci se dohadovat, ale obávám se, že nakažlivý byl, jedna z mála věcí co si na toto téma ze školy pamatuju je, že inkubační doba je dlouhá, cca 10 - 14 a v tu neděli večer, po našem odjezdu už mu nebylo dobře - teplota, bolest hlavy, takže se v něm něco tlouklo… ještě jsem zapomněla dodat, že naše malá je odolné díte, za dva roky byla nemocná dvakrát, jednou průdušky a jednou střevní viroza, vždy to zvládla dobře a poměrně rychle… tak nevim :-(

Inkubacni doba je neco jineho ale. Inkubacni doba znamena, za jak dlouho nemoc propukne po styku s nakazenou osobou.

Kdezto infekcni je clovek max 2-3 dny pred vysevem pupinku a behem vysevu pupinku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
9.6.18 08:05

@azaleila Zdravím, tak pokud měl už teplotu v tu neděli, tak to nakažlivý byl. Naše prvorozená je chytila v půl roce věju na chodbě v nemocnici(onkologický pavilon, takže neinfekční prostředí), kde jsme čekali na kontrolu u dokrota společně s dalšími dětmi. S nikým tam do přímého kontaktu nepřišla a stačilo to. Jinak do skoro 2 let nebyla nemocná vůbec(kromě těch neštovic). Já osobně bych v takovém případě k moři nejela. Pořád by tu byl strašák, kdy a jestli vůbec propuknou, neustálé hlídání, jestli nemá teplotu, každý pupínek by byl podezřelý… Inkubační doma je ale dlouhá, tak je pravděpodobné, že by mohly propuknout až po návratu z dovolené, pokud nejedete na dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
735
9.6.18 09:16

Ja bych jela, u dcery byly ve skolce cca od ledna a ona je dostala az nekdy v kvetnu, a to s temi detmi byla v kazdodennim kontaktu. Se svoji sestenici stravila nedeli, ve stredu prvni pupinky, sestrenice to nechytila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
9.6.18 09:41

Pravděpodobně je nechytne a i kdyby nááááhodou :) tak je bude mít až tak za dva tři týdny, takže na dovolenou v klidu můžete :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17321
9.6.18 10:03
@Hatšepsovet píše:
@azaleila Zdravím, tak pokud měl už teplotu v tu neděli, tak to nakažlivý byl. Naše prvorozená je chytila v půl roce věju na chodbě v nemocnici(onkologický pavilon, takže neinfekční prostředí), kde jsme čekali na kontrolu u dokrota společně s dalšími dětmi. S nikým tam do přímého kontaktu nepřišla a stačilo to. Jinak do skoro 2 let nebyla nemocná vůbec(kromě těch neštovic). Já osobně bych v takovém případě k moři nejela. Pořád by tu byl strašák, kdy a jestli vůbec propuknou, neustálé hlídání, jestli nemá teplotu, každý pupínek by byl podezřelý… Inkubační doma je ale dlouhá, tak je pravděpodobné, že by mohly propuknout až po návratu z dovolené, pokud nejedete na dlouho.
@Jindrova25 @Laurie

Ono je to s ním složitější, bývá nemocný poměrně často, každou chvíli ho bolí v krku, vypadá to, že se rozjede angína a nic, za dva dny zase teplota… třeba ta jeho teplota bylo ještě něco k tomu, třeba byla k těm neštovicím, to fakt těžko soudit… a na dovolenou jedeme karavanem na téměř čtyři týdny do Řecka (vázáni na trajekt) proto to tak řeším, jsme dobrodruzi, letět někam do resortu, risknu to s tím, že je to řešitelné, ale dvouletka s neštovicema na ostrově by mohla být pěkná prekérka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
9.6.18 10:20

@azaleila no tak letadlem může být větší prekerka, protože neštovice jsou vidět a nemusí té pustit do letadla… Protože ohrožujes ostatní. Osobně si myslím, že neštovice nechytila. Nakažlivé jsou dva tři dny před výsevem pupínků. Takze za mě, já bych jela, ale zjistila bych si, kde je nejbližší lekar a nemocnice. To si osobně hlídám vždy a nejela bych nikam, kde není dostupná lékařská péče. S sebou vzala pro jistotu nějaké mazání a fenistil kapky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
9.6.18 10:23
@azaleila píše:
Ono je to s ním složitější, bývá nemocný poměrně často, každou chvíli ho bolí v krku, vypadá to, že se rozjede angína a nic, za dva dny zase teplota… třeba ta jeho teplota bylo ještě něco k tomu, třeba byla k těm neštovicím, to fakt těžko soudit… a na dovolenou jedeme karavanem na téměř čtyři týdny do Řecka (vázáni na trajekt) proto to tak řeším, jsme dobrodruzi, letět někam do resortu, risknu to s tím, že je to řešitelné, ale dvouletka s neštovicema na ostrově by mohla být pěkná prekérka…

Tak to bych jela naprosto v klidu. Naopak letět někam do rezortu, tak by vás pak nemuseli vzít do letadla. S sebou bych pro jistotu vzala nějaký gel na mazání, fenistil a hypermangan

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA