Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj, dnes jsem si dělala covid test a pozitivní. Dcera lehce kašle, má rýmu, nic strašného, negativní. V sobotu ji čeká vystoupení, na které se dlouho těšila. Po zjištění mého pozitivního testu se úplně sesypala, že tam nebude moct. Samozřejmě myslí i na mě, jestli budu v pořádku, abyste neměli kecy. Ale taky ji jde právě o tu akci a celkově má strach, že to chytne taky. Nevíte jaká jsou teď pravidla? A ta pravdepodobnost ze to od nás chytne ( má to i její bráška)? Bohužel jsme ještě včera nedodržovali žádný odstup, projevilo se to až dnes.Omlouvám se za anonym, ale beru jako citlivé info.
Divím se že to ještě tét někdo řeší
Proč hned dělat test když zakaslu
Pravidla asi žádné nejsou
Asi jako u každé chřipky
@Anonymní píše: …Když máš chřipku, lidi sice nejsou nadšení, ale nechají tě pracovat…
A tohle jako fakt? Vážně máš v okolí lidi, co tě nechají vedle sebe pracovat, když máš chřipku? Sakra, já bych tě hnala. Krom toho o něčem jako bezpříznaková chřipka jsem ještě neslyšela.
Bezpříznakový covid byl naopak celkem běžný a aniž bych chtěla jakkoliv snižovat závažnost té infekce a že to občas dokázalo položit i zcela zdravého mladého člověka, tak je-li covid v podobě „občas trochu zasmrkám“, tak opravdu stokrát radši ten než chřipku.
A troufnu si říct, že v dnešní době, kdy už covid neplní nemocnice, a po těch pár letech, kdy to tady převrátil vzhůru nohama, to tak až na pár panikářů vnímá většina společnosti.
@ladai píše:
Divím se že to ještě tét někdo řeší
Proč hned dělat test když zakaslu
Pravidla asi žádné nejsou
Asi jako u každé chřipky
Já test dělat původně nechtěla. Nařídila mi to doktorka kvůli mé horečce.
@ugluk píše:
A tohle jako fakt? Vážně máš v okolí lidi, co tě nechají vedle sebe pracovat, když máš chřipku? Sakra, já bych tě hnala. Krom toho o něčem jako bezpříznaková chřipka jsem ještě neslyšela.
Bezpříznakový covid byl naopak celkem běžný a aniž bych chtěla jakkoliv snižovat závažnost té infekce a že to občas dokázalo položit i zcela zdravého mladého člověka, tak je-li covid v podobě „občas trochu zasmrkám“, tak opravdu stokrát radši ten než chřipku.
A troufnu si říct, že v dnešní době, kdy už covid neplní nemocnice, a po těch pár letech, kdy to tady převrátil vzhůru nohama, to tak až na pár panikářů vnímá většina společnosti.
Většinou jo. Já se tedy do práce s chřipkou nezenu, ale když už to jinak nejde, tak musím i tak. Beru paralen a radši varuju kolegy, ať ke mě moc nechodí. Všichni řeknou, že jsou také nemocní a že jim to nevadí.
@Lucka1111 píše:
no chřipku jsem měla jednou a pracovat bych fakt nezvládla, je to už dlouho, ale stále si pamatuji, že 3 dny jsem byla schopná jen ležet. Naopak se svým druhým covidem bych zvládla pracovat v pohodě. Covid je už běžná viróza, nikdo nikoho nemůže posílat kvůli covidu domů. A pokud nemá člověk příznaky, tak nemá vůbec smysl se testovat a omezovat.
Já jsem měla chřipku zatím jednou a taky jsem nebyla schopná ničeho, jak mi bylo blbě. Ale u covidu mi bylo teda taky strašně blbě, sotva jsem byla schopná dojít na WC. A jednou jsem měla i hodně blbou angínu s horečkou a takovou bolestí v krku, že jsem nemohla skoro ani polykat sliny a taky mi bylo dost mizerně. Takže podle mě je jedno, co člověk chytne, prostě když marodim tak je to blbý vždycky. Akorát teda u covidu to u nás vždy chytne celá rodina narozdil třeba od té angíny.
@Anonymní píše:
Já bohužel ležím s horečkami a jsem ráda, že jsem. Takže proto jsem covid test dělala. Dcera ho dělala kvůli mě, abych věděla, že ona pozitivní není. A ne, u chřipky by takový strach neměla, je přecitlivělá na covid. Ono je to ale celkově ve společnosti vnímáno hůř. Když máš chřipku, lidi sice nejsou nadšení, ale nechají tě pracovat. Když máš covid, pošlou tě akorát tak domů. I kdybys neměla žádné příznaky. Ja se ale spíš ptám, jestli někdo ty zkušenosti má, jestli se dcera nakazí, nebo spíš ne?
Tak já už jsem měla covid bohužel 3×. Poprvé (to byla ale ještě ta první varianta covidu) to chytli jen 2 členové domácnosti že čtyř. Ale další dva covidy (to už byly omikrony), tak to u nás už pak chytla celá rodina… ![]()
No, tak tebe bych teda chtěla za kolegyni. Já to fakt nepobírám, chřipka pohoda do práce, jen varovat kolegy, ať se nepřibližují, ale kvůli covidu takovhle manévry. Já mezi tím nevidím zásadní rozdíl.
Ale tak to můžeš zkusit taky, třeba ti řeknou všichni, že mají covid taky a nevadí jim to ![]()
Ale jinak teda k úvodnímu dotazu - covid nám prolítnul domácností třikrát a nikdy jsme neměli pozitivní test všichni. Ani dítě, co spalo mezi dvěma pozitivníma rodičema. Ani se supernakažlivým omikronem. Možná jsme to všichni třikrát měli (nic moc zvláštního nám nebylo), ale vždycky byla část testů pozitivních a část negativních.
@ugluk píše:
No, tak tebe bych teda chtěla za kolegyni. Já to fakt nepobírám, chřipka pohoda do práce, jen varovat kolegy, ať se nepřibližují, ale kvůli covidu takovhle manévry. Já mezi tím nevidím zásadní rozdíl.
Ale tak to můžeš zkusit taky, třeba ti řeknou všichni, že mají covid taky a nevadí jim to
Jak jsem říkala kousek výš v textu, dělám to jen výjimečně, když fakt od práce musím. Jinak do práce nechodím. A teď bych nešla, jsem ráda, že vůbec jsem. Hlavně mi jde o tu dceru, ve škole se to teď docela řeší, protože hodně dětí onemocnělo. Ne tedy zrovna u ní ve třídě, ale celkově na škole. Tak aby pak nebyl průšvih. Nebo se nepochlubila, že má maminku s covidem.
I kdyby se pochlubila, tak pokud ona sama by neměla žádné příznaky nemoci, tak to nikdo nebude řešit. A pokud by měla, je úplně jedno, jak se ta nemoc jmenuje, mezi děti by s tím neměla, i kdybys ty byla zdravá jako řípa.
@ugluk píše:
Ale jinak teda k úvodnímu dotazu - covid nám prolítnul domácností třikrát a nikdy jsme neměli pozitivní test všichni. Ani dítě, co spalo mezi dvěma pozitivníma rodičema. Ani se supernakažlivým omikronem. Možná jsme to všichni třikrát měli (nic moc zvláštního nám nebylo), ale vždycky byla část testů pozitivních a část negativních.
Děkuji, to se mi trochu ulevilo, že to není zase taková pravděpodobnost. U nás to je teď po třetí, a předtím také vždy měli jen dva. Teď máme zatím také 2, testovaný jsme 3 z 6, ostatní nemají žádné příznaky.
Jak už jsem psala, já i ostatní, pokud ji není dobře, ať je doma! V sobotu závody, dokážu pochopit, chce na ně a ještě je časová prodleva, ale ve čtvrtek do školy??
Jako těhotná můžu říct, že mě kolega pěkně nas.., když přišel nemocný do práce a že marodit půjde až následující den. Nakonec covidem nakazil mě jako těhotnou a já pak mé rodiče důchodce. A je mi jedno, co se dnes říká o covidu a je mi jedno, jestli by to byl covid, chřipka nebo svrab. Buďte k okolí ohleduplní!
A ještě dodám, že současná mutace je antigenem velmi často neprokázaná, přesto že virus v těle je. Minulé testy na aktuální mutaci prostě moc nefungují
Příspěvek upraven 21.11.23 v 22:11
@ugluk píše:
I kdyby se pochlubila, tak pokud ona sama by neměla žádné příznaky nemoci, tak to nikdo nebude řešit. A pokud by měla, je úplně jedno, jak se ta nemoc jmenuje, mezi děti by s tím neměla, i kdybys ty byla zdravá jako řípa.
no ovšem blbé je, že holčička má rýmu a kašel
@stinga tak máme úterý, uvidí, kam se to vyvine. S rýmou a kašlem bych ji taky mezi lidi neposlala. Pak záleží na tom, co je to za vystoupení, jestli velmi intenzivní taneční, kam bych se po nemoci taky zrovna nehrnula, nebo třeba pěvecké, kam bez kašle proč ne. Ale od úterka do soboty už může být naprosto v pohodě.
@ugluk píše:
@stinga tak máme úterý, uvidí, kam se to vyvine. S rýmou a kašlem bych ji taky mezi lidi neposlala. Pak záleží na tom, co je to za vystoupení, jestli velmi intenzivní taneční, kam bych se po nemoci taky zrovna nehrnula, nebo třeba pěvecké, kam bez kašle proč ne. Ale od úterka do soboty už může být naprosto v pohodě.
Je náročnější. Jak říkáte, taneční. Ale myslím, že by to mohla bez problémů zvládnout, už teď je skoro v pořádku.