Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky,
poraďte.. je dobré aby sourozenci chodili spolu do školky? Jde mi o to, že mám holky obě v dubnu 2012a2015.
Naše školka ma 25 dětí z toho jde letos do školy 13, příští rok 4 a pak 8.
U nás ve školce je pravidlo, že starší mají přednost.. takže v tom roce jak by měla mladší nastoupit jsou jenom 4 místa volné a jelikož by mala ještě neměla 3 je mala pravděpodobnost, že by ji vzali..
takže teď řeším dilema.. jestli ji přihlásit už teď?? když půjde 13 dětí do školy to je hodně míst.. jenže zase nechci aby se na mě dívali jako na pako, že jdu přihlásit dítě, které nemá ještě ani rok
vím, že kdyby ji vzali tak bych si školkovné musela platit.. s tím počítám..
Starší dcera to měla takové klidné ten nástup do školy, tak bych chtěla aby i ta mladší to měla podobně..
Protože pokud bych ji dala do školky až od září jak bude mít skoro 3,5 stařší už bude ve škole..a ja nastoupim do práce..
navíc práci nemám (skončila mi smlouva) tak budu muset hledat..
jak byste to tedy udělaly? snažili se nacpat dceru do školky už teď? nebo byste si prodloužily mateřskou..? a od září práce, škola, školka?
Doufam, že jsem to napsala srozumitelně, děkuji ![]()
A školka by ti ji vzala? Naše školka třeba bere jen děti, které v tom budoucím školním roce budou mít 3 roky (někdy v průběhu). Takže by ti ani nevzali přihlášku ![]()
No moc srozumitelné to není, aspon pro mě.. Přihlásit do školky dítě, které nemá ani rok, to snad ani nelze.
Prodloužila rodicak. Můj je v březnu, měl dva roky když jsme zkoušeli zápis tam kam chodil starší, a vysmáli se mi skoro. Berou děti tak do listopadu když je dost místa. Výjimečně bez zápisu v průběhu roku, když se uvolní. S ročním tě poslou do jeslí nebo soukromé školky.
@Pipet píše:
A školka by ti ji vzala? Naše školka třeba bere jen děti, které v tom budoucím školním roce budou mít 3 roky (někdy v průběhu). Takže by ti ani nevzali přihlášku
No naše školka bere od dvou.. a to v tom příští roce bude mít.. ja jsem to pravě s učitelkou ještě neřešila.. nevím jestli je to moc šíleny napad.. ![]()
Mě to teda jasné není. Jako že bys chtěla jít k zápisu do školky s dítětem, kterému není ani rok
A předpokládáš, že by ti ji vzali do roka a něco nebo že bys tím pojistila, že ti ji vezmou napřesrok?
K zápisu se chodí s dítětem, kterému ve školním roce, co by nastoupilo, budou tři a někde je to omezené a můžeš jen když mu budou tři do září nebo října.
To co píšeš nedává smysl.
To je nějaká blbina, vzít roční, to by musely být jesle ne?
Starší teď budou 4, od září jde do školky, mladší bude mít v létě 2, a přihlašovat ji budu až příští rok(čili starší 5-předškolák a mladší 3). To už smysl dává.
@andelka83 píše:
Prodloužila rodicak. Můj je v březnu, měl dva roky když jsme zkoušeli zápis tam kam chodil starší, a vysmáli se mi skoro. Berou děti tak do listopadu když je dost místa. Výjimečně bez zápisu v průběhu roku, když se uvolní. S ročním tě poslou do jeslí nebo soukromé školky.
no ja jsem myslela, že bych si to místo jakože platila dopředu.. ale asi máš pravdu..
@agulka tak zkus to a uvidis. Každé město, školka je jiná. U vás berou od dvou, v Brně nevezmou kolikrát ani od čtyř.
@agulka píše:
No naše školka bere od dvou.. a to v tom příští roce bude mít.. ja jsem to pravě s učitelkou ještě neřešila.. nevím jestli je to moc šíleny napad..
Asi bych se na to zeptala, dva ji teda budou nejdřív někdy na jaře příštího roku ne?
@agulka dá se to platit, u nás výjimečně se dá platit od září a dítě nastoupí ve 3 letech třeba v lednu. Zeptej se konkrétně u vás.
@agulka Mám za to, že i kdybys ji dala k zápisu a nevzali ji(jakože roční nevzali), tak příští rok nebude mít žádnou výhodu, že už předchozí rok byla u zápisu, půjde k zápisu jako ostatní děti. Ale většinou mezi kritérii bývá, že když má mladší sourozence v téže školce, tak má maličké plus ![]()
@jenny.fields píše:
Asi bych se na to zeptala, dva ji teda budou nejdřív někdy na jaře příštího roku ne?
jj přesně tak.. jako ona ten rok by byla semnou doma.. spíš jsem to myslala, aby mi ji pak vzali ten další rok.. jak budu potřebovat do práce..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.