Mám nárok mateřskou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Mám nárok?
Dobrý den, jestli můžu přidám se k dotazu, vůbec se v tomhle nevyznám. Mám nárok na mateřskou v případě kdy jsem nastoupila na HPP dne 6.2.2015 který trval do 31.9.2015 a od 1.10.2015 jsem nastoupila do jiného zaměstnání kde jsem měla smlouvu na dobu určitou do 31.3.2016 kterou mi již kvůli neschopence z důvodu RT na které jsem od 10.2.2016 neprodloužili? A hraje i roli když jsem byla dva měsíce na neschopence ještě ve starém zaměstnání? Nástup na mateřskou bych měla mít v půlce července (datum porodu 27.8) příští návštěvu u dr mi chce již nemocenskou ukončit a dát mi podklady na mateřskou, v případě že nárok mám, tak ji mám předat v bývalém zaměstnání nebo poslat na ossz když už zaměstnaná nejsem? Děkuji za každou radu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eja 91 Je tam celkem jednoduché pravidlo - pro nárok na mateřskou být za poslední 2 roky alespoň 270 dnů pojištěná. A druhá podmínka je být v době nástupu na mateřskou zaměstnaná, nebo být v ochranné lhůtě 180 dnů od posledního zaměstnání (pojištění).
Jen teď nevím, jestli jít za zaměstnavatelem, nebo rovnou na OSSZ. Tam se můžeš jít minimálně zeptat. Zaměstnavatel ale asi bude muset něco vyplnit, nebo budeš prostě potřebovat něco pro výpočet výše mateřské (to se vypočítává z průměrného platu) - asi od posledního zaměstnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok na mateřskou stopro mit nebudeš, byla jsem v uplne stejne situaci, me pracovní poměr po 6letech skončil 30.11., termín porodu jsem mela 17.8., nevychazelo mi to o cca 3 týdny. Me zamestnal známí poté, co jsem dobrala podporu, nic ho to nestalo a diky nemu jsem nepřišla o mateřskou, která v součtu dělala nějakých 130 tis. Pokud mas v okolí někoho, kdo to pro tebe udělá, tak nevahej, dělala si 3 roky, kvůli par dnum by to byla velká škoda! Navíc bych chtěla pokracovat dalším dítětem, takže diky nemu budu mít i dalsi mateřskou.