Mám nárok na neschopenku?

14546
9.5.11 09:24

mám nárok na neschopenku?

ahoj,

prosím o radu, jsem na rodičáku, který mi co nevidět skončí. Jsem opět těhotná, jsem po ZT, špinění a po ležení v nemocnici-3 dny. Necítím záda, práci mám v kanceláři, hodinu z domu, pracovní dobu do 18hod. Dítě mi vezmou do školky od září - manžel je vytížen na 200%, doma moc není.
Byla jsem u svého gyndr. v poradně a zeptala se na neschopenku, spustil na mě řeči o lemplovství apod. že jsem odešla z ordinace s brekem. Nyní hledám nového gynekologa, protože si tohle prostě líbit nenechám.
Je někdo v podobné situaci jako já? a mám vůbec po tom všem nárok na neschopenku? Kde se mám nechat posoudit, nebo kdo mi ji může ještě napsat? - na těhotenství - pokud možno s neomezenýma vycházkama? - s dítětem to moc nejde mít omezené a když chlap je momentálně víc v práci, není to jednoduchý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
9.5.11 09:33

na neschopenku podle mě nárok máš - s ohledem na to špinění - ale to musí posoudit dr. Ale na neomezené vycházky - právě s ohledem na špinění - podle mě nárok nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
9.5.11 09:36

můj mudr. mi neschopenku nedá žádnou :zed: to mi jasně řekl. jen nevím, co teď jako mám dělat do září, když do práce nastoupit nemůžu… neschopenku mi nedal.. nevim, a jsem z toho pěkně na palici, nepřemýšlím o ničem jiném
napsatm i jí může ještě obvoďačka, ale asi ne na těhotenství

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
9.5.11 09:38

Neschopenku, stejně jako případné vycházky posuzuje lékař podle tvého zdravotního stavu, protože on musí být schopen si ji obhájit při případné kontrole od ČSSZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
9.5.11 09:39

Takhle - termín nárok na neschopenku je docela nepřesný, nárok v podstatě není téměř nikdy, záleží hlavně na přístupu doktora.
Pokud to vezmu postupně - jeden prodělaný ZT v minulosti není indikací k PN, to měla dneska každá druhá, ovšem problémy vedoucí až k hospitalizaci by doktora nakopnout mohly.
Práce s dlouhou pracovní dobou a dojížděním taktéž indikací není, dr. by spíš mělo zajímat, jestli je ta práce fyzicky namáhavá, setkáváš se s chemikáliemi nebo infekcemi… v kanceláři asi taky ne. Hlídání dítěte a přítomnost-nepřítomnost manžela taky není žádná zdravotní indikace. Takže pokud bude doktor neoblomný, žádnou povinnost nemá.

Přes to všecko si myslím, že rozumný doktor při téhle kombinaci všeho PN vypíše. Může to napsat jak gyndr. tak obvoďák, popř. bych se poptala v té nemocnici, kde jsi ležela, zda můžou vypsat nějaké doporučení.
Co se týče vycházek, tak pokud je PN opravdu vypsaná ze zdravotního důvodu (tj. doktor usoudí, že líp než v kanceláři ti bude v klidu doma), není žádný důvod nebo nárok dávat neomezené vycházky, ale opět si myslím, že rozumný doktor by je po vysvětlení důvodů mohl dát minimálně hodně dlouhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
9.5.11 09:40
jadviga píše:
můj mudr. mi neschopenku nedá žádnou :zed: to mi jasně řekl. jen nevím, co teď jako mám dělat do září, když do práce nastoupit nemůžu… neschopenku mi nedal.. nevim, a jsem z toho pěkně na palici, nepřemýšlím o ničem jiném
napsatm i jí může ještě obvoďačka, ale asi ne na těhotenství

Pokud nemůžeš nastoupit protože nemáš hlídání pro dítko, tak se zkus v práci domluvit na neplaceném volnu, s ohledem na to, že bys v práci byla jen krátce si myslím, že by na to mohl zaměstnavatel přistoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
878
9.5.11 09:43

Tohle záleží hodně na lékaři.Může ti jí napsat o obvoďák přeba na bolesti zad.ty vycházky také hodně záleží na nich.No a úplně tě chápu,když máš starší dítko tak je to složíté se trefit zrovna do těch dvou hodin co by ti třeba napsali :evil: No ale neuděláš s tím nic.pokud se nedohodneš s dr. a nejde to jít do práce tak vzhledem k tomu že stejně nemáš školku pro starší tak bych zažádala zaměstnavatele o neplacené volno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
9.5.11 09:45

díky z odpovědi, tak nějak vím, že tohle důvody nejsou, jenže kolem mě to tak všichni mají - teda jako na diskuzích apod. tady u nás nikoho v podobné situaci nemám, jen jednu sousedku, která dělala ve skladu, tak ta doma je.
mě je špatně, když je kolem mě hodně lidí, bolí mě záda a nevydržím sedět osm hodin. Bohužel, můj mudr. se ani nezajímal o to co dělám, vůbec se neptal, pouze na mě spustil vodopád řečí o tom, že těhotenství není nemoc apod. já vím ,že ne, jenže..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
9.5.11 09:49
cermonca píše:
Tohle záleží hodně na lékaři.Může ti jí napsat o obvoďák přeba na bolesti zad.ty vycházky také hodně záleží na nich.No a úplně tě chápu,když máš starší dítko tak je to složíté se trefit zrovna do těch dvou hodin co by ti třeba napsali :evil: No ale neuděláš s tím nic.pokud se nedohodneš s dr. a nejde to jít do práce tak vzhledem k tomu že stejně nemáš školku pro starší tak bych zažádala zaměstnavatele o neplacené volno.

no to je to čeho se bojím, neplacené volno, taky mě můžou vyhodit :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
9.5.11 09:50
Anonymní píše:
Raději jak anonym :oops: Mě napsala neschopenku obvoďačka (gyn mi jí také napsat nechtěl). Obvoďačka mi je napsala na časté zvracení behem těhotenství.

na jak dlouho, jestli můžu vědět?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
878
9.5.11 09:57
jadviga píše:
cermonca píše:
Tohle záleží hodně na lékaři.Může ti jí napsat o obvoďák přeba na bolesti zad.ty vycházky také hodně záleží na nich.No a úplně tě chápu,když máš starší dítko tak je to složíté se trefit zrovna do těch dvou hodin co by ti třeba napsali :evil: No ale neuděláš s tím nic.pokud se nedohodneš s dr. a nejde to jít do práce tak vzhledem k tomu že stejně nemáš školku pro starší tak bych zažádala zaměstnavatele o neplacené volno.
no to je to čeho se bojím, neplacené volno, taky mě můžou vyhodit :-(

Aha no to mi v tom momentě co jsem to psala nenapadlo :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
9.5.11 10:04

Nárok na neschopenku asi nemáš, ale myslím si, že když změníš doktora a budeš tam chodit dost často ,,otravovat,, že tě bolí to a ono, popř. že máš hrozné nevolnosti, tak tě doma nechá. :-D
Vycházky bych neřešila, údajně na těhotné kontroly nechodí, byla jsem třikrát těhotná, vždy od začátku na neschopence, vždy s vycházkami od - do a nikdo nikdy nepřišel. Při posledním těhotenství jsem dokonce tři měsíce bydlela mimo domov a nic se nestalo. I kdyby přišli, tak si vždy něco vymyslíš - že jsi spala, nebo že jsi byla na pohotovosti…
Držím palce, ať ti všechno dobře dopadne… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
9.5.11 10:06

peggy díky, doufám, že to všechno dobře dopadne :palec:
možný kdybych měla ženskou doktorku, pochopila by to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
9.5.11 10:06

No, já bych to s těma vycházkama nepokoušela, já pár těhotných, co na ně přišli, znám. Jinak spánek jako výmluva absolutně neobstojí a na té pohotovosti oni si to ověří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
9.5.11 10:07
ugluk píše:
No, já bych to s těma vycházkama nepokoušela, já pár těhotných, co na ně přišli, znám. Jinak spánek jako výmluva absolutně neobstojí a na té pohotovosti oni si to ověří.

spánek jo, teda mojí kamarádce to uznali, přišli znovu asi za týden a byla doma. Takže jednou by to uznat měli.
To já neplánuju, že nebudu doma, budu ráda, když budu mít neschopenku a vycházky aspoň nějaký - aspoŇ od 8-18 :mrgreen: nebylo by to špatný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová