Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ugluk píše:
No, já bych to s těma vycházkama nepokoušela, já pár těhotných, co na ně přišli, znám. Jinak spánek jako výmluva absolutně neobstojí a na té pohotovosti oni si to ověří.
spánek jo, teda mojí kamarádce to uznali, přišli znovu asi za týden a byla doma. Takže jednou by to uznat měli.
To já neplánuju, že nebudu doma, budu ráda, když budu mít neschopenku a vycházky aspoň nějaký - aspoŇ od 8-18
nebylo by to špatný
No, když narazíš na magora… Poslední vyjádření od kontrol, co jsem četla, znělo - máte povinnost mít doma funkční zvonek a pokud na něj zazvoníme, máte povinnost otevřít, žádné výmluvy se neakceptují ![]()
no to je taky problém, když se někdo špatně vy..re, tak si můžu říkat co chci a nikdo mi neuvěří…
je to o lidech a přijde mi, že je to čim dál horší, já jsem nikdy v zaměstnání nemarodila, nic jsem po nikom z doktorů nechtěla a když přijdu se strachem, co bude ke gyndaři, tak ze mě udělá sociálního živla, co nechce pracovat ![]()
Měla jsem to samý, přišla jsem o práci při rozjetým IVF a žádnej doktor mi při tom nechtěl vypsat PN.
ugluk píše:
No, já bych to s těma vycházkama nepokoušela, já pár těhotných, co na ně přišli, znám. Jinak spánek jako výmluva absolutně neobstojí a na té pohotovosti oni si to ověří.
Možná by stálo za to, trochu provětrat vyhlášky a zákony, mám pocit, že omezená doba vycházek nemá oporu v zákoně… Někde jsem to četla, ale nepamatuji si kde, musela bych hledat. Zkus to vygooglit… ![]()
já mám v záloze tu obvoďačku, ona je dost lidská, akorát to bude muset napsat na něco jinýho. se zádama jsem chodila na rehabilitace, třeba to tomu pomůže, i teď jsem chtěla na masáže, ale nemohla jsem vzhledem k tomu ,že jsem byla na začátku těhu ![]()
Já při prvním těhu taky byla na neschopence se zádama u obvo´dačky.jsem jí to normálně řekla že jsem těhotná v práci tahám těžké knížky a že mi z toho bolí záda.Gyndařka mi to napsat nechtěla.
kdyby mě řekl ten mudr. normálně, že mi to nenapíše, nebo tak něco, ale ten způsob, jakým mi to řekl… tím mě pěkně naštval..
já pořád jen slyšela, to budeš od začátku na rizikovým, to ti napíšou, daji neomezený vycházky… no a ono prd..
peggy.sl píše:
Nárok na neschopenku asi nemáš, ale myslím si, že když změníš doktora a budeš tam chodit dost často ,,otravovat,, že tě bolí to a ono, popř. že máš hrozné nevolnosti, tak tě doma nechá.
Vycházky bych neřešila, údajně na těhotné kontroly nechodí, byla jsem třikrát těhotná, vždy od začátku na neschopence, vždy s vycházkami od - do a nikdo nikdy nepřišel. Při posledním těhotenství jsem dokonce tři měsíce bydlela mimo domov a nic se nestalo. I kdyby přišli, tak si vždy něco vymyslíš - že jsi spala, nebo že jsi byla na pohotovosti…
Držím palce, ať ti všechno dobře dopadne…
U známé, která je těhotná zrovna kontrola byla a přišla v sobotu…ZÁKEŘÁCI.
První co mě napadlo je zajít za obvodákem , říct ,že zvracíš ( nevydržíš dopravu do práce), berou tě záda ( nemůžeš sedět) a špiníš..Pochybuji, že ti odmítne dát neschopenku..
Určitě jsem proti tomu, chodit na neschopenku kvůli hlídání dítěte, ale u tebe si myslím, že je toho víc..
Mě skoro nic nebylo, ale celodenní žaludek na vodě s navalováním - to se fakt nedá pracovat..Takže jsem těhotenství také proležela doma..Ale mě ho ihned navrhl gynekolok sám, naprosto automaticky při zjištění těhotenství - asi je víc empatický a bral v potaz povahu mé práce..
Jadvi ahoj ![]()
V první řadě bych změnila doktora.
Osobně nechápu, proč s tím doktoři dělají takové cavyky. Já jsem dostala od svého bývalého gyndr. neschopenku kvůli dlouhotrvající rýmě
ve čtvrtém měsíci těhotenství, s neomezenými vycházkami a chtěl mi ji nechat až do konce, než se mimčo narodí. Pravda, bylo to přes zimu, kdy virozy řádili, ale to bychom už museli jinak žít ve vakuu, abychom nic nechytli
Po měsíci jsem se začala nudit a sama požádala o zrušení neschopenky
![]()
Nevím, osobně myslím, že pokud nějakému rozumnému doktoru vysvětlíš svoji situaci, tak mu přece nic neudělá, když tu neschopenku napíše. Jinak pořád máš v záloze tu obvoďačku, pokud je rozumná, může ti to napsat na cokoliv, bolení zad atd.
Držím palce ![]()
peggy.sl píše:ugluk píše:Možná by stálo za to, trochu provětrat vyhlášky a zákony, mám pocit, že omezená doba vycházek nemá oporu v zákoně… Někde jsem to četla, ale nepamatuji si kde, musela bych hledat. Zkus to vygooglit…
VYJÁDŘENÍ ČSSZ:
Podle platné právní úpravy je povolení vycházek, včetně jejich rozsahu a doby, zcela v kompetenci ošetřujícího lékaře, pokud zdravotní stav pojištěnce a stanovený léčebný režim vycházky nevylučuje. Stanovení neomezených vycházek právní předpis neupravuje. Rovněž také není normativně vymezena délka vycházek v rozsahu 4 hodin. V případech, kdy to povaha onemocnění vyžaduje, hodnotí ošetřující lékař zdravotní stav pojištěnce a dosavadní průběh onemocnění s lékařem okresní správy sociálního zabezpečení. Toto společné hodnocení obou lékařů se může týkat rovněž stanoveného léčebného režimu, povolení vycházek, včetně jejich rozsahu a doby.
Jestliže ošetřující lékař odmítá svému pacientovi povolit vycházky dle jeho požadavku, může pro to mít medicínské důvody, které je třeba respektovat. Do pravomoci ošetřujícího lékaře není oprávněn lékař LPS ČSSZ zasahovat.
Z posudkově lékařského hlediska bychom doporučili v době dočasné pracovní neschopnosti - konkrétně v případě rizikové gravidity, relativně benevolentní povolení vycházek, avšak s ohledem na potřebu dodržování potřebné životosprávy. Obecně stanovení neomezených vycházek v době dočasné pracovní neschopnosti není příliš vhodné a žádoucí.
Kolektiv autorů ČSSZ, www.cssz.cz
Jsou doktoři kteří tě nechají klidně se špiněním tahat pytle - na ty se vykašli.Najdi si nového který ti dá minimálně normální neschopenku a vycházky třeba spon občas.Denska už je to uplně normální mít v těhu neschpenku pokud máš problémy.
Nejlepší je rovnou se zeptat.Nebo třeba mít doporučení od kamarádky.
Jadvi, koukala jsem ti na profil, odkud jseš, že bych ti případně doporučila toho mého
Ale nemáš to tam napsané. Tak kdyžtak do sz ![]()
ahoj, díky, já čekám do další poradny, pokud mi k tomu něco neřekne nebo se neomluví, odejdu, nenechám si „vysvětlovat“ věci jak nějakej zločinec. Mám toho víc, nejde o jednu věc, ale to mého mudr. nezajímá, ani neví co dělám… nevolnosti, bolesti zad apod. to je vše normální údajně. Obvoďačka mi to napíše, jsme už domluvené, akorát mi asi nedá ty neomezený vycházky, ale to už je detail.