Mám nárok pobírat mateřskou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Nejde o odpracované hodiny. Abys měla nárok na mateřskou, musíš mít v posledních 2 letech placeno alespoň 270 dní nemocenské pojištění, tedy být tuto dobu zaměstnaná. A zároveň ke dni nástupu na mateřskou (což je 8-6 týdnů před termínem porodu) musíš mít platnou pracovní smlouvu a nebo být v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za vysvětlení
. A když jsem pracovala (samozřejmě na černo) od září loňského roku jako au-pair v Anglii a od ledna tady V ČR a při tom si platila zdravotní, počítá se to do toho?
- Citovat
- Upravit
No tak práce na černo v Anglii ti moc nepomůže, z té jsi asi sotva odváděla pojištění, že? A ta druhá tady v ČR, to záleží na tom, jakou jsi měla smlouvu, jestli za tebe zaměstnavatel odváděl sociální, resp. nemocenské pojištění. Pokid ano, tam se to samozřejmě počítá - platí jak bylo řečeno, že musíš mít odpracování 270 v posledních 2 letech pžed nástupem na MD. Zdravotní pojištění s tím nemá nic společného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Děkuji za vysvětlení. A když jsem pracovala (samozřejmě na černo) od září loňského roku jako au-pair v Anglii a od ledna tady V ČR a při tom si platila zdravotní, počítá se to do toho?
ne. Zdravotní se neřeší, ani sociální, pro nárok na mateřskou je podstatné nemocenské pojištění, to se automaticky odvádí z klasického prac. poměru, případně ze SVČ, pokud si OSVČ nemocenské dobrovolně platí sám
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verca1989 píše:
ne. Zdravotní se neřeší, ani sociální, pro nárok na mateřskou je podstatné nemocenské pojištění, to se automaticky odvádí z klasického prac. poměru, případně ze SVČ, pokud si OSVČ nemocenské dobrovolně platí sám
Upřesnila bych, že nemocenské pojištění je součástí pojištění sociálního (společně s důchodovým).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji holky
. Tuto diskuzi jsem zakládala za osobu blízkou, která si vše představuje jako Hurvínek válku. Tak jí vše můžu vzkázat. Ona totiž teď pracuje u kamarádky jako au-pairka, ale smlouvu nemá, platí si jen zdravotní a rozhoduje se, zda když teď nastoupí na ten jeden rok, bude mít nárok na mateřskou nebo má být dále na pracáku a řešit jen rodičák a přídavky.
- Citovat
- Upravit
Mám nárok na mateřskou
Dobrý den, mám dotaz, zdali mám nárok na mateřskou. 10 let v kuse jsem byla v prac. poměru. Pracovala jsem jako zdravotník(interna JIP, podávají se tam i cytostatika atd) Po 2 SP 2ZT jsme se s gynekologem domluvili, že zkusím dát v práci výpověď odpočinu si od chemikálii, nemocí, tahání lidí a že uvidíme. Po 3měsících jsem otěhotněla a těhotenství zdárně pokračuje.
. Nemám finanční nouzy, s manželem Máme vlastní baráček bez hypotéky, žádné dluhy, manžel normálně pracuje i Máme něco našetřeno. Jen mě zajímá jestli mám nárok na mateřskou a jestli musím mít ten rodičák na 4 roky. Když před těhotenstvím jsem normálně celou dobu pracovala.?Děkuji za odpověď
- Citovat
- Upravit
Pokud jsi otěhotněla a nejsi v PP tak nárok na mateřskou mít nebudeš, tedy pokud se nevrátis v průběhu těhotenství do práce… Jsou tam dvě podmínky na přiznání mateřské a to 270 dní co jsi důchodové pojištěna za poslední dva roky a taky že nejmene 180 dní před TP musíš být zaměstnaná… Jinak 4 roky být doma nemusíš, můžeš si vzít rodicak na manžela pokud pracuje…
Příspěvek upraven 05.01.18 v 12:30
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám dotaz, zdali mám nárok na mateřskou. 10 let v kuse jsem byla v prac. poměru. Pracovala jsem jako zdravotník(interna JIP, podávají se tam i cytostatika atd) Po 2 SP 2ZT jsme se s gynekologem domluvili, že zkusím dát v práci výpověď odpočinu si od chemikálii, nemocí, tahání lidí a že uvidíme. Po 3měsících jsem otěhotněla a těhotenství zdárně pokračuje.. Nemám finanční nouzy, s manželem Máme vlastní baráček bez hypotéky, žádné dluhy, manžel normálně pracuje i Máme něco našetřeno. Jen mě zajímá jestli mám nárok na mateřskou a jestli musím mít ten rodičák na 4 roky. Když před těhotenstvím jsem normálně celou dobu pracovala.?Děkuji za odpověď
ted už je jedno zda jdeš od zaměstnavatele, z úp či jsi doma, volit si může každá jak chce. Ale mateřskou mají jen od zaměstnavatele pokud se nepéletu, tím si fakt nejsem 100% jistá, ale když píšeš že jsi dala výpověď tak jsi nejpíš nyní na úp nebo v domácnosti, takže budeš mít hned rodičák kde si zvolíš délku podle sebe
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano nyní jsem doma a podpora mi nyní končí. Já už nechtěla riskovat a do práce už nešla.
. Tak moc děkuji za odpovědi já jsem s tím tak nějak počítala. Jen jsem si říkala, že když jsem předtím normálně X let pracovala, že je třeba nějaká výjimka ![]()
- Citovat
- Upravit
Na mateřskou nárok nemáš, protože se nevejdes do ochranné lhůty
dobu čerpání rp si volit můžeš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den. Mám nastoupit do práce, která je pouze na rok, na dobu určitou. Když během doby otěhotním nebo poté, mám nárok na mateřskou? Když odpracuji teď těch 200 hodin?