Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nedávno jsem psala, že Jana měla 2 dny horečky. Dneska už nemá ani teplotu, ale na noze se jí udělala vyrážka. Vypadá to, jako kdyby se popálila kopřivou. Červené a když to zmáčknu, tak velký bílý pupínky. Vypadá to na kopřivku. Můj dotaz zní, zda mám jít k doktorce, nebo mám počkat zda-li za chvíli nezmizí sama. Nechci zbytečně plašit. Jinak jí nic není. Ani mi nepřijde, že by jí to svědilo.
Ráno tam nic neměla. Udělalo se jí to během chvilky.
@Sfaticata Já bych šla, když si nejsem jistá, jdu i s „kravinou“. Máme super doktorku, nikdy nás neodbila a vždycky malou poctivě prohlídla…
A jinde vyrážku nemá? A kolik jí je?
Může to být cokoliv - 6. nemoc, viróza, alergie, spála, kopřivka
Zašla bych k dr.
Příspěvek upraven 26.07.13 v 13:11
To vypadá na 5. nebo 6. nemoc. Horečky, pak přestanou a dítě se osype, je to neškodné…Akorát bych s tou vyrážkou nelezla moc na sluníčko.
Také bych to tipla na šestou nemoc, nedávno ji malý měl, tři dny horečky a pak vyrážka, ta může vyskočit kdekoliv po tělíčku. Ale asi bych brnkla dr a poradila se s ní, ona ti řekne, jestli máte dorazit.
Děkuji za odpovědi. Je jí 9 měsíců. Ted tam jdu volat. Má to i na dotek teplý. No, to jsem zvědavá.
To je šestá nemoc, horečky končí osypáním. Nikam bych nešla, je horko a je to zbytečné. Byla bych doma, zavolala doktorce, jestli to potřebuje do karty.
My to taky tak měli a během chvilky jí to zmizlo samo. u dr. jsme nebyli
No ono takové tipování co to asi může být ti asi klidu nedodá. Určitě bych zajela k doktorce a informovala bych se co to je ![]()
Podle popisu to vypadá na 5. nemoc - je to sice podle učebnice nemoc předškolních dětí a školního věku, ale moje dcera ji měla v 5 měsících - byli jsme s tím u dr., viděla to a říkala, že je to neobvyklé, ale ne nemožné.
Taky jí to tenkrát začalo na noze a objevila jsem to po odpoledním spaní, vyrážka se rychle rozsela a na tvářích se udělala „motýlí křídla“.Do večera byla osypaná hodně. Nebyly to puchýřky, ale petechie, skvrny v kůži, které splývaly.
Taky bych tam zajela, laik to těžko pozná, zvlášť, když to nikdy neviděl. Tato nemoc od chvíle první vyrážky není infekční. Infekční byla doteď.
Děkuji všem. Tak doktorka říkala, že to vypadá na alergickou reakci. Uvidím. Během chvilky se jí to rozlezlo i na druhý noze a na zadečku. Říkala, že pokud to bude horši a horší, tak pohotovost nás nemine. To mi hlava nebere. Prý to není ani 5. ani 6. nemoc. Má to fakt hnusný. Takový lívance…jako kdybych jí dam plácala mega vařečkou. Tak uvidíme.
Tak přeji, ať je to za chvilku za vámi a aby jste na pohotovost nemuseli.:-)
Ahoj, já taky tipuju že to bude šestá nemoc. Dcera ji měla v roce a půl a minulý víkend ji měl i náš malej
Mají být 2-3 dny vysoké horečky (my měli jen jeden večer 38,5st) a pak se vysypou takové malé červené pupínky, které postupně mizí a objevují se všude jinde…Někdy se to může slít i do takových červených fleků…Za 2-3 dny by pupínky měli postupně odeznít. Já s tím byla v pondělí u doktorky a ta mi řekla, že je to asi ta šestka a já jí teda moc nevěřila, protože jsem si říkala, že měl horečky jen jeden večer, ale asi to fakt byla ona, protože ty pupínky po těch 3-4 dnech byly pryč
zkus o tom najít něco na netu-šestka je 2-3 dny horečky, pak najednou nic a osype se, u pětky je to trochu jinak, myslím, že se hlavně na obličeji udělají takové červené jakoby mapy…takže jak to popisuješ, viděla bych to na tu šestou…zajdi k dotkorce, možná lepší ještě před víkendem, ta ti řekne co to je.Na tu vyrážku se údajně může fenistil kapky, když to nemizí-u malého nám říkala 2× denně 8 kapek…Taky může mít podrážděnou kůži od sluníčka, pokud má citlivou pleť-to má naše dcera-v obličeji se jí udělají červené fleky, které pak mizi, udělá se z toho zrohovatělá suchá kuže a pak to mizí…Mažu to jen lavendulovou mastí (kvůli antiseptickým účeinkům) a pak měsíčkouvou weledou na zvláčnění…držím pěsti, ať je to „jen“ ta šestka, tak prostě přijde a odejde, nic se na to nedává…
![]()