Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravim,
Chtela bych se jen zeptat na vas nazor.. Moje tchyne mi vcera rekla, ze bych mela konecne zacit poradat oslavy narozenin. Ze predminule nas pozvala na veceri, kdyz mela narozeniny ona a ze teda cekala ze ja budu take neco poradat a pozvu ji tam. Ja nic poradat nemela naladu. Mam malou holcicku, nezajimaji me rodinne oslavy, nejsem zadny slavici typ. A ji to asi dopalilo ze ona jako je porada a ja teda jako nic. Ze se chovam jako pubertacka ze mi nechtela ani koupit darek ale ze teda nakonec joo.. ja ji okamzite rikala ze o zadne dary nestojim. A to prosim jsme ji vcera privezli chlebicky aby nic nedelala kytku, dorty a darky! A ona mi tohle rekla kdyz sel pritel do auta! Aby to jako neslysel ze se pry rozcili ze to zase vytahuje. Vecer jsem to teda rekla priteli a on ze nechape o co ji jde. A ted k veci. Myslite si ze kdyz slavit narozeniny nechcete, jste povinni je opravdu slavit? Tim myslim zvat ostatni na vecere? Delate to tak? Dekuji vsem za nazor..
Nedelam a delat nebudu. Po me to nastesti nikdo nechce. Je to tvoje vec.
Protože jsou to MOJE narozeniny, mám jedno jediné právo - prožít je TAK, jak chci JÁ.
Jsem na tom jako zakladatelka, neboj, nejsi divná. Pokud by mě někdo tlačil k takové oslavě, tak snad emigruju (fuj, stačila svatba). Moje ideální představa narozenin od doby, co mám děti je - mít uvařeno, uklizeno, nemuset ten den nic dělat. Nebo - když se fantazie rozletí do daleka - sbalit se a strávit den třeba u mnichů v Tibetu.
Prostě nějaký svůj niterný tichý rituální přechod z jednoho roku do dalšího.
NiKi
Své narozeniny neslavím (ve smyslu, že bych pořádala pro ostatní oslavu), protože se odmítám na své narozeniny strhat a otročit celý den v kuchyni jen proto, aby jako byla nějaká oslava.
Max. koupím Marlenku (tu můžu), děti s mužem mi předají dárky a hotovka.
Jo vlastně, ještě jeden kamarád vždycky posílá kytku ![]()
Ne
to je snad jasné, ze je slaví jen ten kdo chce. Zveme se ruzne na večeře i jen tak, takže nějaké spesl akce na narozeniny neřeším
@TeriiTerii Pokud si vyloženě nikdy neslavila narozeniny tak k tomu ten vztah nemáš a neslavíš to. Je to tvoje věc. Já ráda slavím své narozeniny i přes to že už mám dvě děti a 6 týdnů před porodem. Zrovna příští týden bude oslava bude tam rodina a nejbližší přátelé. Miluju to že se člověk sejde s více lidma a mohu řešit něco jiného než děti. Asi je to i o povaze ![]()
Kvůli narozeninám nebudu pořádat mega oslavy, jakože každý rok pozvu rodinu a udělám párty za 20 tisíc? ![]()
nejsi povinná slavit, tchýně ti může popřát i bez oslavy..
Ježiš jasně že nemusíš slavit svoje narozeniny ![]()
Já je taky neslavím.
Babička to tedy moc nechápe, takže když jí jedu gratulovat k jejím narozeninám (má je o měsíc dřív), tak mi nějaký ten dárek vnutí, ale ani to pro mě není důvod začít pořádat mejdany, večírky a opulentní večeře. Máma občas blbě kouká, ale já na to fakt nejsem…
Naposledy jssem své narozeniny s rodinou slavila možná ve dvaceti. S kamarády jsem oslavila jen třicetiny (ježiš to bylo mejdlo
), a s dvěma kamarádkama jsem na pětatřicítku šla na ska-punkovej koncert ![]()
Mě nedostanou ![]()
Take neporadam oslavy. Slavime vzdycky jenom s muzem a detmi. Jeste tak, aby mi nekdo narizoval nejake megaoslavy ![]()
@TeriiTerii nikdo tě nemůže nutit slavit narozeniny
naše rodina slaví všechny narozeniny a dokonce i svátky a je nás tedy docela dost
celá rodina se sejdeme, zjistíme co nového, zasmějeme se atd.
Manželova rodina oslavy taky vůbec nedělá
ale nikdy by mě nenapadlo jim to vyčítat, nejsou zvyklý…
P. S. manželovi se rodinné sešlosti zalíbily, prý je to super ta rodinná sounáležitost. Teď čekáme prvního prcka a je rád že bude mít narozeniny v červnu, prý kvůli garden party ![]()
Neslavím vůbec, na tchýni bych se vykašlala. Přece nebudeš slavit kvůli tomu, aby ses jí odvděčila za pozvání na její oslavu ![]()
Neexistuje zadna povinnost poradani oslav cehokoli. Jsou to tve narozeniny, mas pravo je (ne)slavit jak uznas za vhodne, vubec to neres. ![]()
@TeriiTerii U nás v rodině většina lidí dělá vcelku velké oslavy, na které jsem zvaná. Většinou se mi na ne nechce a většinou je protrpim, i když na některých se mi teda líbilo. Sama jsem oslav svých narozenin dělala jen pár, když mě zrovna popadla nálada. Myslím, že to to rozhodně není nutnost ani povinnost. Ale zas na druhou stranu rozumím i tomu, že na člověka, který pořádá oslavy a jsou pro ně důležité, může působit dost negativně, pokud není na oslavu pozván. Může to brát třeba jako to, že ti na ní nezáleží, že o ní nestojis, že k ní nechovas úctu… Kdo ví, co se jí honí v hlavě.
@markyj sounáležité rodinné mejdany se dají dělat i bez narozenin
![]()
Jinak u nás se dělá oslava jen synkovi. Ten ji vyžaduje a těší se na ni půl roku dopředu ( a děláme ji v cukrárně, dětském koutku, nebo něco podobného, radši si připlatím, než mít blázinec
ALe jak bylo napsáno, abych dva dny lítala jak blbec, aby mi pak všichni hromadně připomněli, že sem zase o rok blíž ke čtyřicítce, dejte pokoj ![]()
@Hlaholice souhlasim, nepozvat ji, to by bylo hrubé. Ale když oslavu vůbec nepořádáš?