Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ok, tak to zkus omezit. Jen si jednou za čas zkus vše zhodnotit znovu. V těchto věcech se strašně snadno skouzává zpět, že si člověk ani nevšimne, že je tam kde byl před pár měsíci. Já jsem takto omezovala kouření. Vždy z dvaceti (a víc) na pár cigaret denně. Jo, šlo to v pohodě, dokud jsem se na to soustředila. Jakmile jsem měla pocit, že už jsem toho zlepšení dosáhla, tak to opět šlo zase zpátky ani nevím jak + samozřejmě výjimečné situaci, kdy jsem se neomezovala. Myslím, že je to tak s každou závislosti podobné.
Já u sebe vím, že buď budu kouřit jako fabrika nebo vůbec. Nejsem dlouhodobě schopná dosáhnout nějakého kompromisu. A ani příležitostného kouření. Tak nekouřím vůbec - už roky a stejně mám občas chuť.
Víš, ona i ta sklenička na zdraví je spíš výmluva. Snad nikdo nemůže říct, že nás tu „pán bůh“ stvořil s tím, že „ok, tady si hezky žij, ale nezapomeň pít skleničku vína denně, jinak nebudeš zdravý…“ ![]()
A pro člověka, který má problém s alkoholem nebo kterému to silně hrozí, ta rizikovost návyku rozhodně překonává zdravotní pozitiva.
Tak držím palce.
@unuděná
No já si osobně myslím, že závislá na alkoholu nejsi. Nicméně bych vynechala to popíjení vínka u žehlení, a dala si spíš někde v hospůdce, nebo na nějaké příležitosti. Můžeš zkusit i tu abstinenci na nějaký čas a uvidíš co to s tebou udělá. Když nad tím tak přemýšlím, tak podle některých tady bychom museli být alkoholici i my s manželem a našimi kamarády.
Já osobně mám ráda pivo, nepiju tvrdý, ani víno. A v létě jsme chodili s mojím na pivko na zahrádku třeba i 3× týdně po práci, nebo si ho koupili domů. Nyní jsem těhotná, nepiju a ani mi to nechybí ![]()
@unuděná píše:
Tak zaprvé, pokud by se stalo něco tak urgentního, že by to vyžadovalo okamžitě po hotovotovost, tak existuje RZeta. Zadruhé chlap o 100kg jednu desítku za půl hodiny už nenadejchá a navíc, hrozí-li nebezpečí z prodlení, tak snad ani pokutu dostat nemů že. Nicméně bych si vyprosila, abyste ze mě dělali nezodpovědnou matku. Protože to je skutečně to poslední, co jsem.
to je úplně jedno jestli nadejchá nebo né, je uplně jddno jestli byste zavolali rztu, nebo taxi… už to přemýšlení v rovině chlap si dal pivo, ale jen jedno, tak by děti odvezl… ![]()
@sianka Tak to je vtipny. A panbuh nam rekl „tu si pekne zij, nezer tucny a cholesterol, dbej na hodne vlakniny, kavu jen prilezitostne, pij jen vodu?“
To je pekne ujeta myslenka ![]()
Ja to myslela tak, ze vino i pivo ma v sobe prokazatelne celkem dost zdravi prospesnych latek a i odbornici doporucuji tu sklenku denne jako prevenci kardiovaskularnich onemocneni, cukrovky a obezity.Ale chapu, ze z ust cloveka potykajiciho se s premirou alkoholu se tento argument muze zdat jako alibismus ![]()
@Gosi píše:
to je úplně jedno jestli nadejchá nebo né, je uplně jddno jestli byste zavolali rztu, nebo taxi… už to přemýšlení v rovině chlap si dal pivo, ale jen jedno, tak by děti odvezl…
Ale takhle snad prece uvazuji vsichni, ne? Copak ty kdyz jdes na nejakou party napriklad, tak radeji nepijes proto, abys byla stale strizliva kdyby se nekomu neco stalo??
Lepsi snad premysleni v teto rovine nez si dat oba do zobaku a neresit coby kdyby ne?
@unuděná cim vic pripsevku sem pises, tim vic mam pocit, ze ten problem uz skutecne mas, nemuzu si pomoc.
Nečetla jsem celou diskuzi, možná to tady někdo napsal, ale nevšimla jsem si. Řešila jsem věci okolo závislosti na alkoholu s psycholožkou - já téměř nepiju, ale kvůli manželovi. A psycholožka mi řekla, že není až tak důležité, kolik toho vypiješ, ale jestli jsi schopná od rozpité láhve odejít a schovat ji třeba na další den, tzn., že pokud žehlíš, otevřeš lahvinku a dáš si třeba 3 deci a zbytek schováš do lednice a necháš na další příležitosti. Nebo jestli máš nutkání tu láhev dopít, „přece tu trochu nenechám“.
@unuděná píše:
Ale takhle snad prece uvazuji vsichni, ne? Copak ty kdyz jdes na nejakou party napriklad, tak radeji nepijes proto, abys byla stale strizliva kdyby se nekomu neco stalo??
Lepsi snad premysleni v teto rovine nez si dat oba do zobaku a neresit coby kdyby ne?
pijeme abysme byli schopní se dítěti věnovat, ale co se odvozu týče napadá mě spíš taxi, nebo zkusit sestřenku naproti, jestli nepila… neuvažuju, že měl jen jedno pivo… no a já když chodím pít tak hlídá moje střizlivá matka… ![]()
@unuděná píše:
@sianka Tak to je vtipny. A panbuh nam rekl „tu si pekne zij, nezer tucny a cholesterol, dbej na hodne vlakniny, kavu jen prilezitostne, pij jen vodu?“To je pekne ujeta myslenka
Ja to myslela tak, ze vino i pivo ma v sobe prokazatelne celkem dost zdravi prospesnych latek a i odbornici doporucuji tu sklenku denne jako prevenci kardiovaskularnich onemocneni, cukrovky a obezity.Ale chapu, ze z ust cloveka potykajiciho se s premirou alkoholu se tento argument muze zdat jako alibismus
No překroutit si to můžeš jak chceš, každopádně fakt je ten, že sklenka vína (nebo piva) denně není podmínkou zdraví. Dá se jaksi předpokládat, že jsme se narodili se schopností žít i bez vína.
A pokud už máš pocit, že Ti kardiovaskulární onemocnění hrozí (máte je třeba v rodině atd.), tak při sklonech k alkoholismu se najde asi tak milion vhodnějších preventivních opatření, než pít sklenku vína denně.
Čím víc se tu obhajuješ, tím víc mi připadá, že už jsi opravdu za tou hranou.
Každopádně myslím, že vše tu již bylo řečeno. Myslím, že je dobře, že se nad tím zamýšlíš a chceš zkusit s tím něco dělat. Přeju, ať se Ti to podaří.
@unuděná
prosímtě žádný alkoholik nejsi, myslím, že je to tu trošku přehnané, víš co je vůbec alkoholik? opíjíš se? máš okna? nezvládáš se starat o rodinu? přestala jsi chodit do práce? piješ tajně? děláš si zásoby? ne, tak klid…mám to úplně stejně jako ty dávám si s manželem po náročném dni buď víno, šumivé víno nebo třeba ochucené pivo, je to pro pohodu a na žízeň a ne proto, že bych se na to těšila a slintala, že si musím dát víno, když si řeknu, že nebudu měsíc nic pít, tak to tak je…vidím, že teda ženský tady nic moc nevydrží
já vypiju i litr vína a nikde se teda neválím
na oslavě nebo s přáteli si dám třeba 6 piv 3 whisky a normálně odcházím bez problému a druhý den ti řeknu, co vše se dělo a co jsme si s kým říkali a to nemám rozhodně 90kg váha úplně normální, asi mám nějaký dobrý splávek
když nepiju trvdé, tak piv i víc a na festivalu za celý den i přes 10 a nic mi není já fakt nevím…to by chtělo přijet k nám na jižní Moravu do sklípku, kde je 10 sudů ochutnávaka z každého po decí, než dojdeš nakonec máš litr a normálně se pokračuje dál z džbánku a nikomu nic není, normální zábava
takže to vidím tak, že jsou všichni známí a kamarádi alkoholici včetně mě a manžela
děláme to tak mnoho let a žádný problém nemáme
manžel má 13 let stejnou práci, nikdy nechyběl já na mateřské, chodím také do práce někdy, vše obstarám, když jedeme na výlet řídím manžel si dá někde pivo já Kofolu a že bych se z toho hroutila a brečela, to fakt ne je mi to jedno…prostě až je večer, tak si rádi dáme pro pohodu…nebo na zahradce v létě…synek si dá džusík je na hřišti a je tam spoutu maminek a tatínků, co si všichni dávají pivo, víno a nikdo tam není alkoholik nebo že by se tam snad od 4dcl válel nebo byl opilej
…
@Anonymní píše:
Ano, těším se, až děti usnou, budu mít klid. Ten není podmíněn alkoholem. Je podmíněn tichemAle nevidím důvod, proč si třeba nedat jednu sklenku k seriálu, když doma máme. Jak říkám, neopíjím se, ale víno mi chutná, chuťově, jako někomu chutná čokoláda a dá si ji. Kdyby bylo víno bez alkoholu, tak s tím nemám problém, pokud si zachová svoji chuť. To samé s pivem. Mám ráda jeho chuť. A taky si ráda dám čaj, šťávu…
Jinak když nad tím přemýšlím, konzumace se zvedá většinou s teplým počasím. Chodíme ven, zastávky jsou na místech s hřištěm. Kupříkladu tady máme místo, kde je restaurace a vaří si tam pivo. Vedle toho je fakt parádní hřiště, patří to k tomu. Neviděla jsem tam snad nikoho, kdo se tam s dětmi zastavil, aby si pivo nedal, tátové, mámy…a přece všichni nejsou alkoholici, jen jim prostě to pivo chutná, děti se vyblbnou, jsme na vzduchu… On stejně tuhle věc každý bude posuzovat jinak. Striktní abstinenti lomí rukama a s jedním pivem posílají ostatní do léčebny, jiní zase nevidí problém a rádi si dají. To samé s kouřením, s kafem… taky si dvě kafe denně dám, pak ale se zmíním, že si dám večer i víno a problém je na světě…proč? Dyť je to zdravej nápoj nakonecStejně jako pivo - nejlepší a nejzdravější iontový nápoj na světě. Když si dáš jedno..
Jak jsem psala, pokud si je zakladatelka vědoma, že se může u ní schylovat k problému, tak je chvályhodné, že s tím chce něco dělat. Možná ta flaška vína u žehlení je moc, ale to musí vědět ona sama. Případně to musí vidět její okolí, manžel, kamarádi…a kdyžtak ji upozornit.
konečně normální názor
![]()
Anonym 2 ![]()
@mall1976 píše:
Nečetla jsem celou diskuzi, možná to tady někdo napsal, ale nevšimla jsem si. Řešila jsem věci okolo závislosti na alkoholu s psycholožkou - já téměř nepiju, ale kvůli manželovi. A psycholožka mi řekla, že není až tak důležité, kolik toho vypiješ, ale jestli jsi schopná od rozpité láhve odejít a schovat ji třeba na další den, tzn., že pokud žehlíš, otevřeš lahvinku a dáš si třeba 3 deci a zbytek schováš do lednice a necháš na další příležitosti. Nebo jestli máš nutkání tu láhev dopít, „přece tu trochu nenechám“.
zajimavy s tou nedopitou lahvi ![]()
@Anonymní píše:
@unuděná
prosímtě žádný alkoholik nejsi, myslím, že je to tu trošku přehnané, víš co je vůbec alkoholik? opíjíš se? máš okna? nezvládáš se starat o rodinu? přestala jsi chodit do práce? piješ tajně? děláš si zásoby? ne, tak klid…mám to úplně stejně jako ty dávám si s manželem po náročném dni buď víno, šumivé víno nebo třeba ochucené pivo, je to pro pohodu a na žízeň a ne proto, že bych se na to těšila a slintala, že si musím dát víno, když si řeknu, že nebudu měsíc nic pít, tak to tak je…vidím, že teda ženský tady nic moc nevydržíjá vypiju i litr vína a nikde se teda neválím
na oslavě nebo s přáteli si dám třeba 6 piv 3 whisky a normálně odcházím bez problému a druhý den ti řeknu, co vše se dělo a co jsme si s kým říkali a to nemám rozhodně 90kg váha úplně normální, asi mám nějaký dobrý splávek
![]()
když nepiju trvdé, tak piv i víc a na festivalu za celý den i přes 10 a nic mi není já fakt nevím…to by chtělo přijet k nám na jižní Moravu do sklípku, kde je 10 sudů ochutnávaka z každého po decí, než dojdeš nakonec máš litr a normálně se pokračuje dál z džbánku a nikomu nic není, normální zábava
takže to vidím tak, že jsou všichni známí a kamarádi alkoholici včetně mě a manžela
manžel má 13 let stejnou práci, nikdy nechyběl já na mateřské, chodím také do práce někdy, vše obstarám, když jedeme na výlet řídím manžel si dá někde pivo já Kofolu a že bych se z toho hroutila a brečela, to fakt ne je mi to jedno…prostě až je večer, tak si rádi dáme pro pohodu…nebo na zahradce v létě…synek si dá džusík je na hřišti a je tam spoutu maminek a tatínků, co si všichni dávají pivo, víno a nikdo tam není alkoholik nebo že by se tam snad od 4dcl válel nebo byl opilej
…
konečně normální názor
Anonym 2![]()
@brisco píše:![]()
![]()
To je jak do dubu…řešíme tady, jetli si náhodou na problém nezadělává. Což je super, protože kdyby nastalo, popisuješ (ztráta práce, okna atd), tak by už bylo 10× pozdě, kapišto?
To asi anonymni nepochopi, ze tehle fazi u vsech alkoholiku predchazela jina z ktere do ni sklouzli.
Ti co si myslí, že když jim to chutná a několik let pijívenku na hřišti, žev je vše ok, no nevín, češi jsou všeobecně tak tolerantní k pití až se mi zvedá kufr, alkoholiků je u nás strašně moc, asi jste nikdy nešlyšeli stádia akloholu, že? až máte okna jste už ve stádium 3,což znamená těžký alkoholik, a pravděp. poškoz. játra. ale klidně si myslete že popíjet je ok, mi to je fuk.
@Anonymní píše:
@unuděná
prosímtě žádný alkoholik nejsi, myslím, že je to tu trošku přehnané, víš co je vůbec alkoholik? opíjíš se? máš okna? nezvládáš se starat o rodinu? přestala jsi chodit do práce? piješ tajně? děláš si zásoby? ne, tak klid…mám to úplně stejně jako ty dávám si s manželem po náročném dni buď víno, šumivé víno nebo třeba ochucené pivo, je to pro pohodu a na žízeň a ne proto, že bych se na to těšila a slintala, že si musím dát víno, když si řeknu, že nebudu měsíc nic pít, tak to tak je…vidím, že teda ženský tady nic moc nevydržíjá vypiju i litr vína a nikde se teda neválím
![]()
…
konečně normální názor
Anonym 2![]()
jj, všichni alkoholici už od začátku mají problém v práci… ![]()