Mám problém s alkoholem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3436
17.5.16 13:20
@Jana525 píše:
zajimavy s tou nedopitou lahvi :palec:

přesně tak, komu není zatěžko nedopít láhev je ok, ale pak strmě padá dolů, i když si myslí, víte kolik „skoro nepiju“ v tom lítá, a nikdy by si nepřiznalo, že má problém? ono to obvykle vidí jen ti nejbližší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8449
17.5.16 13:25
@Jana525 píše:
To asi anonymni nepochopi, ze tehle fazi u vsech alkoholiku predchazela jina z ktere do ni sklouzli.
:? že já se namáhám…Tak ještě jinak, nejdřív se pije, aby se člověk uvolnil, cítil se líp, když se do toho spadne, tak už se pije jen proto, aby člověku nebylo blbě. Ale jestli to riziko někomu za to stojí, tak prosím…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.16 13:48

Já zase četla, že pokud má člověk jakoukoli pravidelnost v pití, je alkoholik. Ať je to denně nebo jednou za kvartál :nevim:
Tak jsem schopná při pokecu vypít láhev vína, na akci vypít pět piv, ale pak třeba dlouho nepiju nic a nevidím v tom problém. Ale možná mám zkreslený pohled, protože v mé rodině je to samý alkoholik. Prarodiče z obou stran, otec (který nepil pivo natož tvrdé až do pětatřiceti), strýc (víkendovym alkoholik)… Ale nikdy jsem nikoho z nich neviděla válet se opilého, zvracet, všichni fungují normálně, chodí/li do práce, mají své koníčky, skoro žádné zdravotní komplikace z pravidelného letitého pití (jediný strýc má z nárazového pití špatné jaterní testy). Sama se snažím nepít, když se mi nedaří a mám splín, abych alkohol neměla jako únik, ale když je mi fajn, skleničku/dvě k televizi/vařeni/žehlení si dám (ne tedy každý den).
Anonym, protože píšu o rodině.

• Citovat
  • Upravit
53190
17.5.16 14:20

Tak podle vašich posledních definic problém fakt nemám :nevim:
Kolikrát nedopiju ani pivo a zazátkované ho šoupnu zpět do lednice. Totéž víno. Přejde mě chuť, nebo jdu radši třeba spát. Taky máme doma minibar a na něj nemám problém nesáhnout.
Pravidelnost v tom taky nemám. Někdy si celý týden nedám ani Birella, jindy zpracuju ty 3 flašky vína za týden.
Spíš vidím problém v tom, že pro mě definice „uděláme si příjemný večer“ zahrnuje i ten alkohol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.5.16 14:28

Jo a v podstatě takhle podobně piju od doby, co jsem nastoupila do práce, což je 10 let víceméně jen s těmi přestávkami na kojení a těhotnění. Dřív jsem přišla z práce, načala lahev, sedla k televizi a takhle relaxovala. O víkendech na akcích s kamarády proteklo alkoholu ještě víc. Dávky si nezvyšuju, tolerance nezvyká (jen vždy po té delší abstinenci ze začátku se mnou samozřejmě zamávalo víc), okna nemám :nevim: To je právě jak to říkali v Roku Ďábla, někdo takhle pije celej život a je v pohodě, jinej dá pár měsíců, let. Jakmile přelezeš ten kopec, už jdeš strmě dolů. A to já samozřejmě nechci, proto to chci trochu omezit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
17.5.16 14:35
@unuděná píše:
Jo a v podstatě takhle podobně piju od doby, co jsem nastoupila do práce, což je 10 let víceméně jen s těmi přestávkami na kojení a těhotnění. Dřív jsem přišla z práce, načala lahev, sedla k televizi a takhle relaxovala. O víkendech na akcích s kamarády proteklo alkoholu ještě víc. Dávky si nezvyšuju, tolerance nezvyká (jen vždy po té delší abstinenci ze začátku se mnou samozřejmě zamávalo víc), okna nemám :nevim: To je právě jak to říkali v Roku Ďábla, někdo takhle pije celej život a je v pohodě, jinej dá pár měsíců, let. Jakmile přelezeš ten kopec, už jdeš strmě dolů. A to já samozřejmě nechci, proto to chci trochu omezit.

sama cítíš, že to není ok, jinak bys o tom nemluvila. když nemáš pocit, že jsi závislá, tak prostě přestaň, přeci pít není důležité, prostě si sednu a dám si (jsem závislá na sladkém)něco na zub, nebo žvýku, nebo džus, ten chlast prostě ignoruj, my máme několik lahví alkoholu už pár let ve špajzu, pije ho jenom návštěva, víš kolik ušetřím? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
17.5.16 16:03

@unuděná
Tady se to vždycky trochu vyhrotí. Přeju jen ti dobré :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.5.16 16:48

@Russet Jojo, s tím jsem do toho šla :P Už to tu docela znám abych věděla, že bych byla označena za alkoholika i za mnohem menší frekvenci pití :mavam: Díky moc za podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2415
17.5.16 17:41
@unuděná píše:
@Russet Jojo, s tím jsem do toho šla :P Už to tu docela znám abych věděla, že bych byla označena za alkoholika i za mnohem menší frekvenci pití :mavam: Díky moc za podporu.

Nikdo, respektive většina z nás Tě za alkoholika nepovažuje! Jen máš k tomu našlápnuto. Nic víc, nic míň :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.5.16 18:26
@Cipisek79 píše:
Nikdo, respektive většina z nás Tě za alkoholika nepovažuje! Jen máš k tomu našlápnuto. Nic víc, nic míň :hug: :kytka:

Já vím, taky jsem to nemyslela zle :hug: Chápu, že každý má to vnímání jinde - pro někoho je šíleně moc dvě sklenky vína jednou týdně, znám pár takových, co se z takové „párty“ vzpamatovávají dva dny. Jiní si bez výčitek dopřávají alkohol téměř denně a jsou v pohodě a do stadia alkoholika se nikdy nevypijí. Proto ani mě nepohoršují komentáře typu „to už je ale hooodně za hranou“ nebo „jsi závislák a tečka“. A naopak pár připomínek a tipů tady od vás mi hodně pomohlo si to v hlavě srovnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
17.5.16 20:15
@Anonymní píše:
Nevím, kam přesně to zařadit, tak snad sem :P Asi to bude delší, dík za přečtení.
Potřebuju radu, zda bych měla jít za nějakým odborníkem. Týká se to alkoholu.
V naší rodině jsme k němu měli vždy celkem kladný vztah (ale žádné alkoholiky nebo agresory jsme tam nikdy neměli), totéž v manželovo rodině. Oslavy, společné večeře, grilovačky, víkendy na chatě, to vše vždy provázel alkohol. Prostě takové to příležitostné popití, někdy víc, většinou míň. Můj otec je zvyklý si tak 5× (odhadem) do týdne dát večer lahvinku vína nebo pár piv, rozhodně se tím neopíjí, je vyšší váhová. Pivo jako běžný nápoj bere i tchán.
A teď ke mě. Mám ráda alkohol. To klidně přiznám. Miluju to příjemné uvolnění, které přichází po první, druhé sklence vína nebo pivečku. Tvrdý nepiju a nikdy jsem nepila. Když jsem byla těhotná nebo kojila, nikdy jsem nepila víc, než malé pivo nebo 1dcl vína při nějaké příležitosti, tzn. maximálně 1× do měsíce. Momentálně už mám ale takříkajíc „odrozeno“ a „odkojeno“ a zase na mě jdou chutě. Nejhorší jsou takové ty nudné večery doma. Zastelu děti a mám čas na sebe a manžela. Většinou jdu žehlit nebo dělat co jsem během dne nestihla a k tomu si otevřu lahev vína. Dost často ji vypiju celou. Nikdy nejsem opilá, pokud mám u sebe děti, maximálně lehce v náladě (také nejsem 50 kg dámička).
Když jsme někde s přáteli, klidně si dám 5 pivek. Někdy i přes den.
Zatím mě nikdo z nejbližších neupozorňoval, nikdo mi nenaznačil, že to přeháním, vše je hlavně v mé hlavě. Nemám pocit provinilosti, ale trochu mě to hlodá. Nerada bych přelezla ten pomyslný vrchol kopce. Neschovávám se před nikým s pitím, neschovávám doma alkohol, nekupuju tajně flašky.. Beru to jako požitek. Jsem pohodářka.
Mám spoustu koníčků, které alkoholem (zatím) netrpí. Momentálně se snažím zdravě jíst a tím hubnout (mám dole 7kg za 3 měsíce), běhám, jezdím na kole a další sporty, které z důvodu ochrany soukromí neuvedu. Dětem se věnuji maximálně. Manžel se zdá spokojený ;)
Asi je hloupost psát to na server plný zodpovědných maminek a zdravých eko bio matek, ale zajímá mě každý názor. Dík.
Anonym je myslím pochopitelný.

Nemluvis náhodou o mě? :P
I když ja teda ještě ne otvíram lahvinku u žehlení, ale víno mám strašně ráda a taky si nemyslím že bych měla být kvůli tomu alkoholik :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
17.5.16 20:37

Cauky, pokud to srovnam se mnou tak ja si dam taky jednu dve sklenky vina vecer u televize :)nekdy se to zvrtne a dam celou flasku :D o vikendu si pivo dam taky rada a urcite se nepovazuji za alkoholika ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.5.16 20:41
@brisco píše:
Chyba je podle mě v tom vnímání alkoholu jako požitku, prostředku k uvolnění, v tom se často skrývá zrada.

Pardon, ale pojďme čelit realitě, o tom alkohol je. :lol:

Nebo tu budeme zase hrát „rád si vychutnám chuť vína, chutná mi pivo atd“? Ano, chutná, ale kvůli tomu nikdo nepije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
17.5.16 20:56

Nečetla jsem celou diskuzi, takže jen názor na úvodní příspěvek a prvních pár dalších. Za alkoholika bych tě určitě nepovažovala, ale myslím si, že k tomu máš sklony. Za mě: o víkendech - normál, trocha vína nebo piva doma - normál, ale jen trocha a jen občas. Párkrát týdně sklenka vína večer je ok, ale vyžahnout lahev vína u žehlení mi normální nepřijde. Co kdybys tu lahev zkusila zredukovat zpočátku třeba aspoň na půlku, postupně na sklenku? Dopřála by sis ten relax, a nemusela se bát a zakládat témata, že máš takový problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
17.5.16 21:00

Ještě mě napadá jedna věc - najdi si na netu alkohol kalkulačky online, zadej si tam svojí váhu, začátek a konec pití, co si vypila a uvidíš, kdy vystřízlivíš. Zkusila jsem tam teď zadat na mojí váhu flašku vína, napsala tam večerní hodiny a na jedné mi vyjelo, že vystřízlivím v 7:00, na druhé až někdy po 8:00. Pokud bych se pravidelně ve všední dny, kdy musím fungovat a starat se o děti, budila s alkoholem v krvi, už bych to brala za problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí