Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@unuděná píše:
@Jana525 Myslela jsem to ve smyslu „pokud se rozhodnu, prásknu s tím na hodinu, ale proč?“
Co třeba proto, ze se snažís zhubnout? Víš, kolik takhle nasajes kalorií?
![]()
Je to dost..halvně si ničíš játra, flaška už je prostě hodně. a prý je pro játra mnohem horší pravidelný popíjení vícekrát týdně normállní množství(víc než tu uváděnou jednu zdravou porci), do nálady, než se jednou za 14 dní ožrat do němota…
Já si taky ráda dám. Po celým dni, co mám dvě děti, jejich neustálé požadavky, jejich prosby, je jich tu plno, ač jsou jen dvě…když to večer uspím, tak si prostě ráda dvě sklenky vína dám. Když jdeme ven, dám si ráda dvě piva…děti na hřišti…vnímám to jako veget v tom celým hektickým dni. Funguju na 100%, neopíjím se. Když je neklidná noc, tak i přes večerní víno jsem schopná většinu noci nespat a být kvůli dětem vzhůru. Pocházím z rodiny, kde moje máma byla dost silná alkoholička. Přesně v době, kdy jsem dospívala, potřebovala jsem ji jako mámu…a ona byla ve svým světě, arogantní, nepříjemná…hodně let jsem měla vůči alkoholu averzi. Postupem jsem zjistila, že když se to hlídá, tak se není čeho bát. Já zakladatelku v tomhle chápu, že to vnímá jako relax, a taky chápu její obavy. A děti jsou vnímavé. Ne možná jako malé, ale kolem puberty, dospívání, v ten moment se to hodně ukáže, a dítě to fakt může poznamenat. Tohle bych nikdy nedopustila. Máme doma většinou nějaký víno v dvoulitrovce, vydrží na týden, nicméně neříkám, že když odcházím večer od spících dětí, že se na něj netěším. Stejně, jako se chlap těší, až si otevře to svoje pivko k televizi.
Líbí se mi, že zakladatelka má obavu a je ochotná přistoupit k řešení. U žen většinou bývá alkoholismus skrytý, láhve na všemožných místech v bytě…většinou pijí samy doma…chlap aspoň zaleze do hospody do společnosti. Ale věřím, že když člověk má rozum, že do toho nespadne.
@unuděná píše:
@Jana525 Myslela jsem to ve smyslu „pokud se rozhodnu, prásknu s tím na hodinu, ale proč?“
Co třeba proto, ze se snažís zhubnout? Víš, kolik takhle nasajes kalorií?
![]()
Někde jsem četla, že největší nepřítel hubnutí není samotný alkohol, ale alkohol plus jídlo dohromady. Pokud se jen pije a nejí, tak se nepřibírá. Když se ládujou sýry, chipsy, klobásky, no cokoli a k tomu pivko, víno, tak jsou faldy zaručeně na světě ![]()
Je fakt, že když jsem naposled jedla kolem šesté večer a pak si dala jen víno, pivo, tak jsem hubla. Ale fakt bez jídla. Takže ne moc, pak by asi bylo blbě druhej den.
Moje mamka popiji kazdy vecer nejaky alkohol, napr. panaka bechera, ferneta, zetko..atd atd, opilou jsem ji nikdy nezazila, presto porad neco ucucava, nenapadlo by me to resit, ani ona sama se urcite nepovazuje za alkoholicku
ale podle nejakych obecnych meritek mozna je. Taky jsme takova „rodina alkoholiku“, jak ja rikam v nadsazce. Ona je tam urcite tenka hranice, podle me je to ok za predpokladu, ze alkohol je pro radost, relax, pochutnani si na dobrem vinu, likeru..Nemel by byt prostredek k " zapijeni" neceho, pro unik z reality, steteotypu atd. Nesmi byt cloveku jedno, co pije. Clovek by si mel alkohol vychutnavat, nikolov tim neco kompenzovat. Proste pit pro radost, ne prepijet " neco". Neumim to tak dobre vysvetlit.
Osobne piju napr. strik 2 dcl dolit vodou do pullitru, chutna mi to vic nez cokoliv jineho. Taky jsem schopna toho vypit „litry“. Nenapadlo by me hlasit nejaky problem. Piju, kdyz jsem v pohode, a v dobre nalade. Kdyz mam " depku" nebo nemam naladu, cokoliv, nemam chut si otevirat lahev, prislo by mi to skoda
to je asi ten hlavni rozdil. Prosim o zachovani anonymu, kvuli mamce jak pisu, ze popiji
par lidi me tady zna osobne.
Ted vážně, myslím, ze v této fázi, se jedna spis o nebezpečný návyk, než o přímou závislost, ale vzhledem k povaze alkoholu se do budoucna da cekat zhoršeni. Všechny problémy se závislostii je nejlepší resiit zavčas, čím víc se to rozjede, tím obtížněji se to řeší. Faktem je, ze uz jen to současné množství bude pro tělo dlouhodobe nezdrava zátěž (i když kocoviny nemasb), která se načítá.. Konzultace je dobry krok.
Dekuji za oba posledni anonymy, hned se citim podstatne lepe! ![]()
Od ted jedu tyden bez alkoholu, budu pozorovat, zda mi to vadi nebo mam nejake abst. priznaky (v patek mame akci s prateli, verim ze i to zvladnu).Podle toho se nasledne zaridim.
Problém už máš, protože na víno máš chuť a chutná ti. Není nutné mít pocit opilosti, někdo má tu hladinu docela vysokou, jde právě o tu chuť. Věř, že vím o čem píšu. Nečetla jse diskuzi, tak je možné, že to tady už padlo.Zkus si nedat aspoň měsíc. Uvidíš, jestli opravdu vydržíš si nedat. Pokud nevydržíš, máš problém.žádám o zachování anonyma
Jenže na alkoholu bez jídla existujoou jen alkoholicii. ![]()
Btw kámoš alkoholik si stěžoval, jak po pivu nabral ( a to tehdy moc nejed, aby měl na pitné a nájem
)
@unuděná píše:
Dekuji za oba posledni anonymy, hned se citim podstatne lepe!
Od ted jedu tyden bez alkoholu, budu pozorovat, zda mi to vadi nebo mam nejake abst. priznaky (v patek mame akci s prateli, verim ze i to zvladnu).Podle toho se nasledne zaridim.
Týden je fakt málo..
@Anonymní píše:to máte takhle každý den?
Já si taky ráda dám. Po celým dni, co mám dvě děti, jejich neustálé požadavky, jejich prosby, je jich tu plno, ač jsou jen dvě…když to večer uspím, tak si prostě ráda dvě sklenky vína dám. Když jdeme ven, dám si ráda dvě piva…děti na hřišti…vnímám to jako veget v tom celým hektickým dni. Funguju na 100%, neopíjím se. Když je neklidná noc, tak i přes večerní víno jsem schopná většinu noci nespat a být kvůli dětem vzhůru. Pocházím z rodiny, kde moje máma byla dost silná alkoholička. Přesně v době, kdy jsem dospívala, potřebovala jsem ji jako mámu…a ona byla ve svým světě, arogantní, nepříjemná…hodně let jsem měla vůči alkoholu averzi. Postupem jsem zjistila, že když se to hlídá, tak se není čeho bát. Já zakladatelku v tomhle chápu, že to vnímá jako relax, a taky chápu její obavy. A děti jsou vnímavé. Ne možná jako malé, ale kolem puberty, dospívání, v ten moment se to hodně ukáže, a dítě to fakt může poznamenat. Tohle bych nikdy nedopustila. Máme doma většinou nějaký víno v dvoulitrovce, vydrží na týden, nicméně neříkám, že když odcházím večer od spících dětí, že se na něj netěším. Stejně, jako se chlap těší, až si otevře to svoje pivko k televizi.
Líbí se mi, že zakladatelka má obavu a je ochotná přistoupit k řešení. U žen většinou bývá alkoholismus skrytý, láhve na všemožných místech v bytě…většinou pijí samy doma…chlap aspoň zaleze do hospody do společnosti. Ale věřím, že když člověk má rozum, že do toho nespadne.
Ano, problém s alkoholem to určitě je. Je to závislost na pití za účelem vyvolání pocitu „dobré nálady“ a je to dost časté - podle příspěvku. Zarazila mě lahvinka u žehlení a 5 piveček s přáteli. Jinak je to sem tam-příležitostně. Ale 5 piv je už na ženskou hodně. Podle mě je to na léčení a za další - to hubnutí půjde taky líp, když se alkohol trošku víc omezí nebo nejlépe vynechá úplně.
Popravdě, tři lahve vína do týdne mi už přijde dost. Hlavně ta jedna „domácí“ u žehlení ![]()
Vezmi to odjinud - kdyby sis dala třikrát do týdne jointa, měla bys pocit, že jsi hulič? Asi jo, že…
Ono teď se ti může zdát, že je to v pohodě, ale průšvih je v tom, že ono si každý alkoholik připadá v pohodě, dokud už to není v tak neúnosné míře, že ti to začne ovlivňovat den…a pak už nemusí být cesty zpět.
Takže za mě, týden abstinence je málo, zkus měsíc. Uvidíš, jak se přitom budeš cítit, jestli budeš nervozní, budeš mít chutě, budeš se prostě cítit jinak, tak víš, že máš problém.
Já jsem ten typ kvartálního pijana. Nemusím mít alkohol měsíc, dva, často sedíme v hospodě a já si dám raději kafe nebo colu, umím se bavit bez alkoholu. Přes léto jsou u nás časté grilovačky, ale já při nich nepiju - bavím se, protože mám okolo sebe lidi, co mám ráda, nemusím to zalít alkoholem. Ale samozřejmě, když je příležitost, tak si dám (a leckdy né málo, mé tělo vydrží hodně), odevzdám prcka babičce a jdu s partou pařit, je to dejme tomu pětkrát do roka.
Každopádně by mě nenapadlo otevřít si lahev a tu vypít, sama, třeba u žehlení
To samo o sobě by pro mě byl velký vykřičník!
@unuděná píše:
Většinou mámMáme obchod za barákem. Ale když nemám, tak se z toho rozhodně nehroutím. Udělám si bylinkovej čaj a nazdar. Dokonce se mi párkrát stalo, že jsem si po uspání dětí pro tu lahev skočila a pak jí ani neotevřela, protože jsem z toho měla blbej pocit
A fakt je, že máme doma většinou i nějakou zásobičku pro návštěvy a strýčky příhody, ale nemám problém na to nesáhnout.
Já bych řekla, že pokud nad tím přemýšlíš a dokážeš si nedat, je to ještě v pohodě. Pro mě je láhev taky moc. Navíc o samotě pít mi nechutná.
Zkusila bych trvale vyměnit to víno při žehlení za čaj. Mně chutná mátový.
A při občasných grilovačkách si to pivo dát, ale třeba jen jedno nebo dvě. To je, myslím, celkem neškodné.
Já nevím. Ale bacha na to.
Mému otci, po smrti manželky, doktorka poradila, aby si večer dal panáka slivovice. Dělal to tak 35 let. Nicméně kolem důchodového věku se to zhoršilo a „pak“ byl alkoholik. Pokud potom byl nějaký zdravotní průšvih nepil, ale jakmile mu dovolili jednoho panáka, zvládl opět celou láhev. Těch 30 let, ač určitě někdy toho měl v sobě dost, jsem ho neviděla „opilého“. Prostě někdo se chová normálně.
Bylo nepříjemné řešit jeho zdravotní problémy a pití, které potřeboval.