Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@blobfish píše:
Ne, nepustila, ani po ČR.Patnáctileté děti jsou mnohem zranitelnější, ovlivnitelnější, důvěřivější než dospělí. Jo, jsou individuální rozdíly, ale dospívání se moc přeskočit nedá, každý si musí projít telecím období, než dospěje a zmoudří.
A co se týče důvěry - patnáctileté věřím, že když ji pustím ven, v domluvenou hodinu přijde, ví, že domluvy se mají dodržovat. Když ji nechám spát u kamarádky, věřím, že se nebudou toulat venku, ví, že to není dvakrát bezpečné. Ale když se jí něco stane v zahraničí nebo dál od domova a ona se zaplete s někým, kdo nebude mít čisté úmysly, nebo se nechá zlákat k nějaké rizikové činnosti, sotva jí to budu moct vyčítat, když její chování bude adekvátní jejímu věku. Ale sobě bych vyčítala hodně, že jsem jí odsouhlasila cestování, při kterém se do takové situace vůbec dostala.
Tesat do kamene ![]()
Moje kamarádka jela v 15ti s jinou stopem do Paříže. Strašně se divila, když rodiče potom vyváděli. Dneska má problém pustit stejně starou dceru i u nás do kina. ![]()
@Bebuše píše:
Za mne to není o tom, jestli je člověku 15 nebo 20. Je to o tom, co zvládne. Spoustu lidí bych nenechala ani jezdit po ČR ve čtyřiceti, protože to nezvládají…
Pokud dítko v 15 pustím, musím být JÁ schopná pro něj kamkoli dojet (doletět), kdyby se něco stalo.
Takže bych nezvazovala věk, ale schopnosti dítka… A nezapomněla bych na to, jak bych to já viděla ve stejném věku.
Pokud jí to zakážete, musí znát důvod (pořádný). Pokud jí to povolíte, musí to mít velmi přísná pravidla, které víte, že z povahy dodrží…
Taky se děsím věku 15 -18, kdy je velmi těžké vybalancovat strach o dítě a potřebu rozletu dítka…
mi řekni, které běžné (ne bilingvní) 15-tileté dítě se o sebe v cizí zemi dokáže postarat, dokáže si v místním jazyce vyřídit co potřebuje, když dojde k nějaké mimořádné situaci.. chtěla bych ho vidět ![]()
To vůbec není o tom, že bych dítěti chtěla bránit v jeho rozletu.
Pořád si myslím, že dítě, které je v rodině nějak vedeno, má určité mantinely, takováhle blbost v 15 letech ani nenapadne.. ![]()
@Celia píše:
Držím ti palce aby jsi nikdy nemusela umírat strachem, protože tvoje milovaná dcera ti nezavolá jak slíbila, a ty nebudeš vědět kde je. A to i přestože měla tvojí důvěru…Jak můžeš vědět, že má v 15 s klukem natolik stabilní vztah, že jí nikde nenechá? Dyť jsou podobných průseru plná média a to je těm holkám okolo 20.
Promiň, ale zodpovědně na mě nepůsobíš ani trochu, a opravdu ti držim palce aby to nemělo následky na tvých dětech a měla jsi štěstí
A když ji nechá např. v Londýně tak to bude tragedie ? Holka není mimino zavolá rodičům , sedne na autobus a jede domů ne? Letadlo taky stojí pár korun a je doma do pár hodin
Nějak nechápu co by mělo být tak hrozného . Když pustím dceru např. do divadla do Brna-Prahy tak se jí jako nic stát nemůže? Nemůže ji tam nechat stát ? Je to víc bezpečné než v zahraničí ? ![]()
@jahuhudka Jistěže je to bezpečnější. Tady se aspoň domluví ve všech situacích. V zahraničí ztuha. A jako učitel cizích jazyků o tom vím své.
@Anonymní píše:
@jahuhudka Jistěže je to bezpečnější. Tady se aspoň domluví ve všech situacích. V zahraničí ztuha. A jako učitel cizích jazyků o tom vím své.
JAký máš důvod k anonymitě
No
zavolat rodičům by snad 15ti leté dítě zvládlo
A dostat se z bodu A do bodu B snad taky , nasednout na dopravní prostředek taky
Navíc tedy ,myslím,že základy se domluví i 10ti leté dítě . Netvrdím,že bych pustila každé 15ti leté dítě ,ale ty svoje ano
Aba byly v 15ti zodpovědní , i když někdy volaly později než by měly a to mi způsobovalo nervy , čím častěji ale byly mimo můj dosah tím víc jsem jim věřila a dnes vím,že jsou soběstační a věří si. Z 15ti letých lidí bych opravdu nedělala malé děti bez schopnosti se o sebe postarat. Samozřejmě každý rodič zná své dítě nejlépe a podle toho soudí zda ho někam pustit může či nikoliv
@Anonymní píše:
Když vycestuje čerstvě 18ti leté dítě bude to jiné v čem ? Budeš se o něj méně bát ? Nebo jde čistě o to ,že můžu říct už za něj nenesu zodpovědnost ?
@Moise píše:
mi řekni, které běžné (ne bilingvní) 15-tileté dítě se o sebe v cizí zemi dokáže postarat, dokáže si v místním jazyce vyřídit co potřebuje, když dojde k nějaké mimořádné situaci.. chtěla bych ho vidět
To vůbec není o tom, že bych dítěti chtěla bránit v jeho rozletu.
Pořád si myslím, že dítě, které je v rodině nějak vedeno, má určité mantinely, takováhle blbost v 15 letech ani nenapadne..
Taky nepíšu, že bych nechala jet každé dítě
Jen takové, které je dostatečně vyspělé, aby to zvládlo. Zrovna jazykovou vybavenost vidím jako nejmenší problém. Spíš bych hodnotila řešení situací, orientaci v mapách nebo jízdních řádech, celkovou zodpovědnost. V rámci Evropy je to dnes podobné jako před 30 lety v rámci čr.
Přijde mi to mnohem lepší, než kdyby tvrdila, že jede ke kamarádce na chalupu se učit a couraly bůh ví kde (Jak to dělaly moje kamarádky).
To, že zo dítě je schopno navrhnout beru jako dobrý vztah s rodiči… Pokud by se bálo, protože „Taková blbost“ ho nesmí napadnout, je asi něco někde mezi mantinely špatně…
@jahuhudka píše:
Když vycestuje čerstvě 18ti leté dítě bude to jiné v čem ? Budeš se o něj méně bát ? Nebo jde čistě o to ,že můžu říct už za něj nenesu zodpovědnost ?
Budeš se bát úplně stejně, jediný rozdíl je, že se nebude ptát, ale oznamovat ![]()
A buď to dá a nebo jsi ve stejný rejži jako s patnáctiletým… ![]()
@Bebuše píše:
Taky nepíšu, že bych nechala jet každé dítěJen takové, které je dostatečně vyspělé, aby to zvládlo. Zrovnajazykovou vybavenost vidím jako nejmenší problém. Spíš bych hodnotila řešení situací, orientaci v mapách nebo jízdních řádech, celkovou zodpovědnost. V rámci Evropy je to dnes podobné jako před 30 lety v rámci čr.
Přijde mi to mnohem lepší, než kdyby tvrdila, že jede ke kamarádce na chalupu se učit a couraly bůh ví kde (Jak to dělaly moje kamarádky).
To, že zo dítě je schopno navrhnout beru jako dobrý vztah s rodiči… Pokud by se bálo, protože „Taková blbost“ ho nesmí napadnout, je asi něco někde mezi mantinely špatně…
no vidíš, a já to vidím jako problém velmi zásadní. ![]()
@jahuhudka píše:
JAký máš důvod k anonymitěNo
zavolat rodičům by snad 15ti leté dítě zvládlo
A dostat se z bodu A do bodu B snad taky , nasednout na dopravní prostředek taky
Navíc tedy ,myslím,že základy se domluví i 10ti leté dítě . Netvrdím,že bych pustila každé 15ti leté dítě ,ale ty svoje ano
Aba byly v 15ti zodpovědní , i když někdy volaly později než by měly a to mi způsobovalo nervy , čím častěji ale byly mimo můj dosah tím víc jsem jim věřila a dnes vím,že jsou soběstační a věří si. Z 15ti letých lidí bych opravdu nedělala malé děti bez schopnosti se o sebe postarat. Samozřejmě každý rodič zná své dítě nejlépe a podle toho soudí zda ho někam pustit může či nikoliv
Já nevím, jestli se chceš hádat nebo jsi tak natvrdlá, ale budu opakovat co už psali ostatni. Třeba proto, že do 18 za ní nese rodič právní zodpovědnost, takže mimo EU se stejně nedostane a v rámci i mimo EU jí nikde neošetřeří. Resp. nejspíš asi nakonec ošetří, ale budou následně kontaktovat zastupitelství čr. A to by pak maminka viděla ten proces
to jen na okraj. V čechách jí máš mnohem blíž a zná veškeré úřady co a jak v případě nehody a pod. Vím o čem mluvím, cestovala jsem po celém světě a i v blbé Itálii když měla kolegyně tragickou nehodu to byl mazec, jak v rámci komunikace s úřady tak s převozem do čr. Fakt doufám že tvojí výchovu zvládnou tvoje děti bez újmy
@Celia
no moji vychovu deti nejenom prezily ,ale myslim,ze jim i dost dala
Nejsem teoretik ,deti mam velke.
@jahuhudka tak a teď ti napíše něco jako že máš být ráda že to přežili ![]()