Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Takhle hluboce se to nemohlo rozjet jen tak, buď to trvá dlouho a vy jste si jen nevšimli nebo něco proběhlo…neprodělala třeba mrtvici? Nebo nějakou operaci. Nebyla nemocná? Píšeš o inzulínu, jak má hodnoty cukru? Každopádně co popisujete to je na celodenní péči buď doma s tím že teda ta s ní někdo budete nebo zaplatíte pečovatele a nebo ústavní péči v domově. Sama by rozhodně být neměla.
Takto se to rozjelo u mé švagrové. Nikdo nevěděl, co se děje. Lékaři vyslovovali podezření na všechny možné diagnózy, včetně Alzheimra. Ten to nebyl. Nakonec manžel odsouhlasil odběr mozkové tkáně (nebo něco takového - nejsem lékař). Zjistlo se, že má vaskulární demenci, což je, že se rozjel zánět cév v mozku a čím déle to trvalo, tím více a nenávratně to ničilo mozek. Včasná léčba může demenci částečně zvrátit nebo zbrzdit. Zkuste to u lékaře nadhodit.
@Vladusxx také mě hned napadlo, že to nemůže být Alzheimer - tak rychle, jestli byla minulý pátek ještě jakž takž normální,
zakladatelko - jak píše @Vladusxx tam se muselo něco stát, mrtvička nebo něco takového, řešíte to s lékaři, jak byla záchranka na 3×? jako vždycky ji odvezli a zas přivezli? a přesně - paní nemůže být sama, urychleně hledat nějaký ústav, než bude umístěna, tak musí být někdo s ní - a úplně nejdřív - řešit s lékaři, najít přičinu a léčbu - pokud je možná
Nejsi to ty co psala, že mamince kolabují játra? Alzheimer se nemůže objevit ze dne na den v takové míře. Měla by jsi maminku vzít do nemocnice.
@stinga mě hned pravě napadla ta mrtvice vzhledem k nestabilitě a nebo hyperglykemie…může to být vše najednou, každopádně Alzheimer to určitě není jestli byla ještě minulý týden vporadku
@Alušáček píše: Více
Ano, ale to já nevěděla, že se jedná o tohle. Je pravda, že prodělala cevnou mozkovou příhodu, může to být tím třeba? Taky si teď vybavují, že a to trvá už roky si nemůže vzpomenout, když mluvi, třeba - byla jsem včera v tom obchodě, no..jak se jmenuje, no ten u zdravotního střediska, no, nevím. Nebo se mě v létě ptala, jak se jmenuje škola, která není ani základní ani vysoká, mezi tím. A pořád se ptala.
Včera jsem právě mluvila s paní že záchranky, že ji neodvezou. Bude potřeba ji zařídit pečovatelku, ústav, nebo tak, nemůže být sama, to ne. Doprovod po bytě jen s pomocí, nebo za pomoci chodítka, protože ona vstane a hned zase padá.
Je to hrozný, šlo bych neměla mámu. Pořád čekám, že se usměje a bude se mnou normálně mluvit, ale to už se nestane. Včera řekla, že tady viděla černé a červené myši.
@Anonymní píše: Více
Pokud už tvoji maminku nechtějí léčit, v nemocnici ji nenechají, tak má nějakou konečnou diagnózu. Musíš přece vědět co jí je a zajistit jí péči.
Poptej se spíš po nějakém hospici. Jestli už je to takhle špatné, tak DD ji nevezme a LDN, to je konečná za podmínek, které tady raději nebudu komentovat. Může to být po mrtvici a mohla tam být teď i nová, byl to moc rychlý obrat k horšímu. Holka, držím ti palce, ať to zvládneš.
@Buba mara píše: Více
Děkuji. No, ten hospic. Tam se chodí vyloženě dozit poslední dny, třeba rakovina, když je jistě, že klient se neuzdravi..ale jsou i domovy, kde je zvlášť oddělení pro tyto případy. Uvidím, co mi v pondělí řeknou.
Možná mohla být další cévní mozková příhoda. Kdo ví, protože ten rapidní nástup (neudrží se na nohou, musí chodit s pomocí, protože padá, pravidelně pomočováni, především řeči z cesty), to je k nevíre. Ještě takhle před týdnem se mnou normálně mluvila, řekla kde byla a co dělala, v neděli to začalo.
no dobře, nebo spíš teda špatně, a v nemocnici ti řekli co? co je příčinou a už se to nedá léčit? jak ji záchranka vezla na 3× - některé tvoje sdělení také nedává moc smysl ![]()
Ja v nemocnici s ní nebyla. Začalo to v neděli, la přišla až čtvrtek večer. Vím jen, že zjistili, že to byl prudký sesup dolů, tátovi prý řekli, ať už nevolá, jen kdyby byl úraz nebo tak..protoze on jim volal, když upadla z gauče, nemohla se vůbec postavit, on ji sám nezvedne, tak volal policii, jestli by neprislo pár chlapů, oni řekli ať volá hasiče, ti se taky odmítli bavit, tak ležela celou noc na zemi, pak přišla sousedka, viděla to a zavolala záchranku sama..prý jak to viděli, tak se zhrozili, co zase.
Pak volali i mně, že bylo by fajn přijít, to já byla na cestě z prace, řekli, že rychlý sesup dolů, lepší to už nebude, spíš horší. Potřebuje nonstop dozor, asi implinky, které odmítá, které nechce, maximálně silné vložky ještě, bývalá zdravotní sestra, která vždy plenky dávala a rozhodně je nebude nosit, to se někdy stává
Ideálně vybavit domov důchodců, které jsou plny na roky, táta neví, jak to zvládne. Ona celé dny mele nesmysly a uráží tátu, že prý ji chce zabít a zabije a co ona. Vůbec nevím, jak to bude. Manžel hned řekl, ať ji odvezou do nemocnice, ale nemocnice asi není sklad pro starší lidi s demenci. Do Domova důchodců by klidně šla, jen víme, jak to je.
Tohle není Alzheimer, potřebuje pořádné neurol. vyš.- odběry, MR mozku, lumbální punkci. Může to být nějaké autoimunitní postižení, mrtvice, nádor,…
Dobrý den,
moje mamka dostala velmi rychle Alzheimra. Ještě minulý pátek se mnou volala, úplně normálně, pak neděle mi nezvedala, pak dlouho vypnuty mobil. S pomocí sousedy jsem zjistila, že byla u nás záchranka na 3×, protože ztrácí stabilitu a chodit po bytě dokáže s pomocí a oporou, sama nemůže. Potřebuje asistenci při dávání léků a píchání inzulínu. Dnes vpichla inzulín do vzduchu. Neudrží moc ani stolici. Odmítá plenky
Ona byla kdysi pečovatelka v duchodaku a byla na druhé straně barikády, kdy dávala plenky ona lidem a nesnese, že by ona musela mít. Tak máme pomocenou sedačku, postele, židle, zem, prostě všechno. Mluvi hodně z cesty, těch světlých chvilek má velmi málo. 2 hodiny seděla za stolem a mluvila pořád dokola to samé a že prý telefonuje, přitom s nikým nevolala. Pak mi říkala, že dnes volala s mým mužem a vyznali si lásku. Nic to není pravda. Pořád říká, že půjde uklízet, ona je v důchodě a má čas (vždyť se neudrží má nohou), půjde se mnou má diskotéku (už tam dávno nechodím) a pořádně to rozjedeme. Ona je sexy a bude sex, budou orgie, ale táta je na sex levý.