Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
dneska jsem zjistila, že moje matka má milence a jsem z toho dost v šoku. Hlavně kvůli tatínkovi, vždycky se pro rodinu mohl rozkrájet, pak jsem se postupně všichni odstěhovali z domu a rodiče zůstali sami. Tatínek hodně pracuje, aby mohli zrekonstruovat domek, který byl při záplavách pod vodou, a tak se vrací domů utahaný a je rád, že si může chvíli odpočinout. Mamka si pořád stěžuje, že taťka je bručoun, a že s ní nemluví atd…, částečně má pravdu, ale svým způsobem si za to může sama. Ona si pořád jen stěžuje, nic jí není dobrý, .........................
Chtěla jsem je v létě vzít a ject s nima a dětma na dovolenou, že by se odreagovali, a zase by bylo lépe. Ale dneska ráno, jsem o všechny iluze přišla. Viděla jsem matku, jak se líbá s jiným chlapem. Ona neví, že jsem je viděla a nikomu jsem to neřekla. Navíc on je její starý známý, asi o 10 let mladší, má manželku a malé děti. Jsem z toho zoufalá. Mám strach, že když se to tatínek dozví, tak se odstěhuje zpátky ke své rodné rodině - na druhou stranu republiky, má tam své děti z prvního manželství.
Jsem nešťastná, chce se mi brečet, nevím, jestli mám mámu nenávidět - myslím, že si hraje s ohněm. Její milenec od rodiny neodejde a my by jsme ho ani nepřijali (dodnes jsem se s ním celkem přátelsky bavila). Myslím, že by máma nakonec mohla zůstat sama.
Můj tatínek se to nesmí dozvědět, alespoň ne ode mně, ale mám strach, aby od nás neodešel. Je mi z toho zle, mám spoustu sourozenců a přesto to nesmím nikomu říct - ani svému muži. Nevím jak se k matce mám chovat, mám jí říct, že o nich vím? A pomůže to něčemu?
Omlouvám se, píšu to zmateně, ale jsem strašně smutná a mám v sobě hrozně moc smíšených pocitů
Vím, že je Ti z toho těžko ale jistě máš svou rodinu a děti. Možná je maminka fakt nespokojená a něco jí chybí. Nevím jestli žiješ s nima, protože mnoho věcí třeba nevidíš. Prozatím bych neříkala mamince nic. Třeba to přejde za chvíli samo a zbytečně uděláš dusno. Ono je možná normální když se to říká o chlapech ale když si najde někoho maminka je to odstrašující. Třeba potřebuje vidět že se někomu ještě líbí a pro ten pocit to dělá.
Třeba to není milenec…třeba…třeba… . A i kdyby? A co? Jsou to dospělí lidé. Tvůj táta, máma i milenec. Nech je být ať si to vyřeší oni sami. Stejně jim v tom nijak nemůžeš pomoci.
To je můj názor. Asi jsem tě neuklidnila, ale ve své podstatě určitě víš, že čím víc lidí se v té věci bude angažovat, tím hůř pro všechny zůčastněné i jejich rodiny.
Souhlasim, taky bych se to snazila nevnimat, mas svoji rodinu a tohle je problem tvych rodicu, ne tvuj. Chapu ale,ze ti neni dobre, ja bych na tvem miste asi pockala, az to akutni odezni a pokud budes mit i potom pocit, ze se s mamou nedokazes normalne mluvit, zkus si s ni o tom promluvit. Nikomu jinemu bych to ale nerikala,rozhodne ne tatovi, v nejlepsim pripade se to nemusi dozvedet nikdy. V opacnem pripade si to musi rodice stejne vyresit sami.
Drzim palce, at to dobre dopadne.
Mroe
Ahojky:O)
Chápu, že jsi zaskočená a smutná z toho, co jsi zjistila. Ale holky mají pravdu v tom, že všichní „zúčastnění“ jsou dospělí lidé, kteří mají své vlastní životy a pokud se rozhodli tak, jak se rozhodli, je to jen a jen jejich věc
Třeba to ale nebude tak horké, jak se zdá. Třeba s tím maminka přijde sama. Já bych to rozhodně neříkala dalším osobám i když vím, že je to těžké dusit v sobě. Nevím, jaký máš s maminkou vztah, já bych o tom se svojí mamkou klidně promluvila. Bez emocí, jen bych se zeptala, jak se situace má a jak to vidí do budoucnosti. Ale to je jen můj názor, to záleží na každém člověku, na jeho vztahu k rodičům, na povaze a spoustě dalších věcí. Takže vlastně nevím, co Ti poradit, ono se asi radit ani moc nedá. Každopádně Ti přeji, aby se situace nějak vyřešila a hlavně se pokus nebrat to tak tragicky…život je někdy nespravedlivej…jediný, co mi na tom přijde fakt ošklivý je to, že o tom Tvůj taťka neví (pokud to neví).
Tak papa, hodně štěstí a pevné nervy ![]()
Jaa
Je pravda, že všichni zúčastnění jsou dospělí lidé … přesto bych to matce řekla. Jenom řekla - aby věděla že já vím.
Kdyby to mezi rodiči dlouhodobě neklapalo a dotyčný byl svobodný byla by to asi jiná situace, ale takto?
Nemůžeš v tom nic dělat ani jí rozkazovat … jenom jí řekni co jsi viděla. Třeba ani ne jako otázku. Na ní už potom bude jak naloží s informací, že její dcera o tom ví.
Ahoj Zoufalko,
tady se tezko radi, zalezi, jaky mas vztah s maminkou - treba ta moje je celkem „slepici prdelka“, takze by mi to mozna rekla i sama… A mame takove vztahy, ktere by mi umoznily, ze bych si s ni o tom v klidu promluvila. Rekla bych ji, ze jsem je videla co zamysli dal atd…
Ale ne s kazdym clovekem to jde… Pokud si myslis, ze tento postup by u vas nebyl vhodny, pak je asi nejlepsi nechat to na ni a predpokladat, ze vi, co dela…
Zdraví Jájulka
Ahojky,
tady se asi nedá vůůbec radit…
Je vidět, že tě to dost sebralo a zajímalo by mě jestli bys stejně reagovala, kdybys takhle přistihla tatínka ![]()
Já mám s mamkou super vztah, takže bych jí to řekla a dozvěděla se co jako zamýšlí…ale podotýkám, že nemám vlastního otce, takže je to jiný…uplně!! Já bych jí přála hlavně, aby byla štastná a to samé i tátovi, třeba taky někoho má, nebo je to opravdu uplně jinak. Ale každopádně je to jejich život!!!!! A jakého případného milence má mamka a co je on zač je asi uplně fuk…o to asi nejde…myslíš, že bys to snášela líp, kdyby to byl stejně starý svobodný mládenec??
Každopádně se pokus tím nestresovat a přeju at nejsi smutná i když je to asi těžký…
Holky,
moc děkuji. Ulevilo se mi tím, že jsem se mohla vypovídat tady u vás. Pořád nad tím musím přemýšlet a snažím se zjistit, proč to máma dělá.
Tatínek ji pořád miluje, i když bručí, tak pro ni dělá první poslední, snaží se udělat všechno co jí na očích vidí, pomáhá doma, stará se o nákupy, hlídá vnoučata…
Je to strašně hodný člověk, ale už není nejmladší, takže nějaké běhání a flámování po venku už moc neužije. Spíš spolu jdou třeba na návštěvu ke známým a tak…
Taťka není můj vlastní, nastěhoval se k nám, když mi bylo asi pět let. Tenkrát kvůli mamce opustil své tři děti (s bývalkou už mu to delší dobu neklapalo). Ale vždycky se k nám choval moc krásně, hrál si s námi, staral se o nás, dělal všechno možné i nemožné, aby jsme se měli dobře.
Nechápu, proč to mamka dělá. Vždyť tenhle chlap nesahá taťkovi ani po kotníky.
S mamkou se moc mluvit nedá, když jsem za ní přišla s nějakou prosbičkou o radu nebo si jen tak popovídat, tak mi obvykle vynadala, že jsem mladá, že ještě nemůžu mít žádné starosti a problémy a že se mám starat jen školu.
Když bych jí řeka, že jsem je spolu viděla, tak by pravděpodobně zapírala a nakonec by mi vynadala, že jsem praštěná a že jsem si jí s někým musela splést nebo něco podobného ![]()
Je mi z toho na nic. Nechci přijít o tatínka a syn o dědečka
Zoufalko,
možná by maminku moc mrzelo, kdyby se dozvěděla, že to víš.
Nebo by mohla být pořádně naštvaná, že se jí do toho „pleteš“. Je to bohužel opravdu jen její věc a případné následky si snad umí jako dospělý člověk představit.
Já, kdybych něco takového zjistila, tak bych se svěřila manželovi, abych to nedusila v sobě. Vím, že bych to s ním mohla probrat a říct mu o všem, čeho se bojím, že může nastat. Pomohl by mi to strávit, nic jiného bych stejně nemohla dělat, než se s tím nějak „smířit“.
Moc držím palce, aby se to táta nedozvěděl. Kdyžtak ho podržte a řekněte mu, že Vám na něm záleží a nechcete, aby odcházel.
mamulka
Ahoj Zoufalko,
me se loni stalo naprosto totez! Je to az neuveritelne, akorat na to prisla moje sestra, ktera se o tom potrebovala pobavit a rekla to NANESTESTI me. Strasne jsem se tim trapila a hrozne jsem mamcu nenavidela za to, ze to tatovi dela. Nutno dodat, ze si to muj tata asi opravdu zaslozil je to opravdu brucoun! Ale stejne - je to tata.
Myslim, ze mojemu tatinkovi to nakonec doslo, protoze mamca chdila NAJEDNOU dobrovolne vencit psa kazdy den ve stejnou dobu na 1 hodinu (coz predtim nikdy nedelala) a nakonec jeste se zacala na ty psi vychazky malovat atd.
Tim, ze segra o cele situaci vedela - mela mamca potrebu se ji o tom cloveku neustale sverovat a reknu Ti, ze segre to ale vubec nebylo mile! Ja jsem porad delala, ze nic nevim a byla jsem na tom lepe.
Kazdopadne po roce se situace dost uklidnila, mamca sice chodi porad se psem, ale uz ne na tak dlouho a kdyz je osklivo tak vynecha, proste se toho pana casem nabazila a zjistila, ze vsichni chlapi jsou stejni, takze o ni uz ted vubec nemam strach a vim, ze casem si na toho chlapka ani nevzpomene!!!
TAK HLAVU VZHURU A DRZ SE A Z VLASTNI ZKUSENOSTI RADIM MMCE NIC NERIKEJ ONA NA TO PRIJDE CASEM SAMA ![]()
Zoufalko,
i když to dopadne jakkoliv, podle toho co píšeš, mám pocit, že o tatínka ani dědečka nepřijdeš. On si tebe a děti určitě vždycky najde.
Jinak, já bych to asi neřešila. Mamka jistě ví co dělá, i když tobě se to nelíbí. Třeba sama brzy pochopí, že je to chyba.
Milu
Ja nevim, ale jak uz tu nekdo psal, tak bych se asi taky sverila manzelovi (pokud neni slepici prdelka-nekteri chlapi jsou horsi drbny nez zenske
). S mamou bych si rozhodne promluvila, je fakt, ze jste obe dospele a ona si bude delat co uzna za vhodne. Kazdopadne si aspon da treba vetsiho majzla, stejne tak jako si ji videla ty, by ji pak treba casem mohla videt sestra nebo bohuzel i tatinek. Nechci sejckovat, ale i kdyby to mezi vasima dopadlo vselijak tak o tatinka a dedecka urcite neprijdes.
Taky myslím, že bys to neměla říkat nikomu, kdo to může donést dál - protože pak bys nakonec mohla být špatná ty. Ale rozhodně bych si s maminkou promluvila. Protože si myslím (sama za sebe), že chtě nechtě se to pak promítne do vašeho vztahu (většinou i nevědomky) a maminka by mohla být i trochu mimo. Zkrátka říct.
I proto, aby si dávala pro příště pozor (když bude chtít pokračovat, nic jí nezabrání), aby nezraňovala blízké osoby.
Osobně jsem to jednou zažila. Bylo mi asi 10, nevlastní (s kterým mám běsnej vztah) s bráchou byli na chatě. Pro práci šla s kolegou pít, opila se, přitáhla ho domů a tam spolu to…a já byla v pokoji vedle, měla jsem skříplej nerv (což jsem netušila) a brečela bolestí při každém nádechu. Prej si vymejšlim. Druhý den o tom se mnou promluvila (když byla ještě v noci opilá vysvětlovala mi, že se rozvede a vezme si tohohle, což i když jsem nevlastního nesnášela, pro mě bylo dost drsný). Situace nějak vyšumněla, ale promluvily jsme si o tom. Ale dodneška jí tohle nemůžu zapomenout - asi ani ne tak proto, že to udělala jako proto, že neměla tolik slušnosti a udělala to, když měla doma dítě.
A i když máš ráda ji i otce, asi nevyčítat. Stejně tím nic nezměníš, je to její svědomí a problém tvé maminky, táty (který to neví) a dotyčného. Pokud by došlo na nejhorší, tak pokud je tatínek soudný a má vás rád a měl vás dosud rád, neměl by své problémy řešit krze vás, děti…
Gabča a Bára
Též se kloním k názoru, že je to záležitost tvých rodičů. Ovšem já bych určitě vyjádřila svůj názor jako dcera - jak velmi si vážím toho, že patřím do úplné rodiny, že můžu přijít domů za mámou a tátou.
Věřím, že se situace uklidní a všechno bude jako dřív. Co nejméně trápení ti přeje
sisina