Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
máme s přítelem malého 7 měsíčního bobka. Přítel chodí do práce,a já jsem s Semem doma, večer, když usíná, chce jenom mě, když leží vedle přítele a já sedím např. u počítače, tak brečí a kouká na mě. Včera mě, ale přítel dopálil, máme v posteli každý své místo, a včera jsem si lehla na jeho a on se Semem leží na mojí polovině, a z ničeho nic mi přítel řekl, že si mám lehnout na svojí stranu, ať není malý zmatený, to bych pochopila, ale asi za 5 minut řekl, že si to chtěl vyměnit, že ho Sem drápe, škube za chlupy. Na to jsem po něm vyjela, jestli si myslí, že po mě neleze, mě nedrápe…A že když příjde po práci, tak jestli by se mu mohl věnovat, třeba by večer usnul i něho, a on mi řekl, že už ta hodinu stejně nepomůžu, na to jsem už neměla slov, ale jinak, ho má rád, ke mě je hodný, ale to mi vyrazilo dech. Co myslíste změní se to?
Ahoj,
tvého přítele víc neznám, tak můžu těžko posoudit, jak moc se to u vás změní, můžu jen napsat trošku z vlastní zkušenosti. Když se nám narodil Honzík, tak jsem taky očekávala, že z něho bude manža naprosto paf - jako já - bude ho chtít pořád chovat, „hrát si s ním“, sedět u něho a koukat jak spí, jak si hraje s hračkama, atd. Prostě že veškerý volný čas bude věnovat miminku. Byla jsem hrozně smutná z toho, že to až tak neprožívá a docela mi lezly krkem věty typu: vždyť je malinkej, co si s ním mám povídat atd. Až bude větší, bude to lepší. Fakt mi s tím jednu dobu lezl hrozně na nervy
Jak Honzík povyrostl, osamostatnil se trošku ode mě, začal lozit, povídat, vnímat, hrát si s kostkama, pak běhat a dnes už brebentit, můžu říct, že jsou s tátou v jeho volných chvílích jedno tělo, jedna duše
Jak zachrastí klíče, malej startuje se šťastným pohledem, že jde táta a budou spolu blbnout, hrát si, prostě že si užijí ten svůj kousek dne jako správní chlapi, tomu máma přece nerozumí
Kdyby mi to někdo před rokem říkal, asi bych mu moc nevěřila, ale u nás to tak je, prostě manža potřeboval, aby Honzík trošku povyrostl ![]()
Tak vám přeju, aby to u vás dopadlo stejně šťastně ![]()
Ahoj,
já chci potvrdit jenom to, co napsala Pavča. I když si na mého muže nemůžu ani v nejmenším stěžovat, od narození Klárky se stará a moc mi pomáhá…ale přeci jenom, když malá začla chodit a běhá mu naproti ke dveřím a volá: „táta táta, honem, honem!“, tak se to maličko změnilo. Klárka na tátovi doslova visí a on si to teď víc užívá, protože má pocit, že je taky nepostradatelný stejně jako máma.
Moc držím palce.
Lenka
Ahoj,
no asi ti moc neporadím, ale nejspíš to chtělo zapojit přítele už od začátku aby měl věc, kterou dělá s malým jen on. A samozřejmě ho za to chválit a chválit a chválit. Prostě nikdo to neumí tak jako ty miláčku. A on si to malý (např. koupání) s tebou víc užije. To je jedno, že dítě nemá umyto za ušima, nebo je ve studené (chladnější) vodě.
Já to tak doma mám a jsem maximálně spokojená. Ale samozřejmě, že Tom umí koupat líp než já a malá se chechtá a těší do vaničky s tátou. A se mnou (když není Tom doma a koupu) to není tak fajn.
Jasně že malá si to užije i se mnou a taky blbneme, ale to mu vykládat nemusím. Prostě já mám chvilku klidu na menší nutný úklid ještě než Viki zalehne a Tom je spokojený, že něco dělá líp než já a užije si Viki než jde spát. Věčně slyším z koupelny. Ivi pojď se podívat my děláme spadla lžička, nebo dívej jak nám jde tréning potápění. A pak na návštěvě vykládá jak tohle naučil Viki on. A já chválím a chválím. Oni ti chlapi maj tak trošku pocit že jsou na vedlejší koleji a taky že my to umíme mnohem líp. Není to pravda taky nevíme jak to chytnout jen my musíme a oni se umí vymluvit. A možná právě by chtěli být víc tátové a né jen přihlížející, ale neví jak na to.
Zkus třeba si s přítelem v klidu sednout a říct. Víš já už nemůžu celý den jenom lítam kolem malého. Já vím že jsi utahaný v práci a že to taky nemáš jednoduché, ale když mi pomůžeš (dát kaši, vykoupat, přečíst pohádku) tak já ti pak udělám večeři a nechám tě v klidu dívat na televizi. Nebo si pak spolu dáme skleničku. Prostě něco příjemného co normálně nemáte náladu či čas dělat. Sex bych možná naznačila, ale nevím jestli by to nebylo vydírání. A pak časem se vypařit a nechat přítele ať dělá sám. Například musím nutně na záchod. A pak samozřejmě znovu chválit. Možná až bude přítel víc s malým a budou mít společné zážitky tak i malý ho bude brát více.
Promiň za tenhle elaborát. Neumím to napsat stručněji. Když tak to nečti.
Ahoj Iva a tatínkova holčička Viki.
Ahoj holky,
moc Vám děkuji za vaše názory. Sama jsem nevěděla, jak to napsat, aby to bylo co nejkratší.
Moc Vám děkuji. Ode dneška jsem se koupavala se Semíkem já, ale časy se mění.
Máte pravdu, já se starám celý den, je na řadě i táta.
Ještě jednou díky. Kačka.
Ahojky.
Chci ti jen napsat, že jedna hodina udělá moc. Manžel chodí z práce většinou kolem šesté a od té doby jsou s Matějem až do jeho odchodu spát spolu. Koupe ho každý večer(asi od 4měs.) a jedem na druhém jsou závislí. Když byl miminečko, koupali jsme spolu. Nikdy nebylo to, že on by u toho nebyl, když byl doma. Je z něj stejně vyplesklej jak já
. Užíval si i to chování, uspávaní atd. ![]()