Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak já bych se klidně na policii obrátila, i když se ještě „nic nestalo“. Pokud to zatím nechcete dělat, doporučuji obrátit se na Bílý kruh bezpečí, který pomáhá obětem trestných činů. Provozují i telefonní linku DONA, kde se zabývají právě domácím násilím. Pokud vím, tak bezplatně poskytují právní poradnu, psychologickou poradnu atd. atd. atd.
Držím palečky, aby to dobře dopadlo.
Ivča
Tady je kazda rada draha…
Rozhodne se nesmi dat zastrasit, mela by kontaktovat policii, rozhodne i socialku dopredu upozornit na mozne problemy a utoky a spolupracovat… Proste promyslet kazdy jeho mozny utok a pocitat s nim, aby se nenechala zaskocit - a pokud mozno provadet preventivni kroky…
Jeste me napadlo - nebylo by lepsi otce do RL neuvadet? Ovsem nevim, jak se potom cela vec posuzuje, je-li to vubec mozne.
Lesina
Nejsem si jistá, jestli nekecám, ale pokud nebude mít papír z matriky, že se otec hlásí k dítěti, nebude v RL zapsán. Ale teď si fakt nejsem jistá, jestli si to nepletu.
Co se týká vyhrožování a útoků, jak znám naši PČR tak si nedělám iluze, že preventivně budou něco řešit. V každém případě ukládat všechny sms,jako důkaz to stačí, nahrát hovory v telefonu, pokud to jde. A souhlasím, že by se měla obrátit o pomoc a radu na Bílý kruh bezpečí. Myslím, že erudovanější radu jinde nedostane.
Doufám, že vše dopadne dobře a bude mít krásné miminko.
Peta
Taky mě napadlo to, co Lesinu přede mnou - neuvést ho jako otce dítěte do RL…naše sousedka to právě kvůli „nedobrým vztahům“ s otcem dítěte udělala, ale on se tím pádem o dítě pak už opravdu nezajímal a byl klid…
Chtělo by to zjistit, jak to v takovémhle případě pak všechno je…
Přeji hodně štěstí a zdravé mimi!
Já si s konáním PČR taky nedělám iluze, ale přesto bych to nahlásila. Prostě proto, aby tam to oznámení bylo!!! Konec konců i policie má svoje kontrolní orgány a i tam se dá obrátit. Někdy to ale chce hodně silný nervy.
Navíc si myslím, že oznámení může podat kdokoli, kdo o tom ví, takže to nemusí být ta kamarádka těsně před porodem a s nervíkama v kýblu
.
Každopádně SMS bych schovávala. Nahrávky telefonních hovorů nikdo jako důkaz nepřijme, pokud jsou pořízeny bez souhlasu toho druhého (což v tomto případě asi bude). Ale pořídit si je samozřejmě může, aby bylo vidět, že si nevymýšlí.
Ivča
Skutecne pokud nebude mit kamaradka papir z matriky, ze ten pravy otec se k otcovstvi hlasi a souhlasi se zapsanim od RC, tak tam nebude zapsany… Zmenit se to da pak jedine soudne! V tomto pripade bych si rozmyslela, zda do toho jit.
Byla jsem na tom podobne, jenom to vyhrozovani nebylo tak drsne, stacilo mi to k zaveru, ze s timto clovekem rozhodne zit nikdy nebudu, ale na druhou stranu jsem mu chtela dokazat, ze on je skutecnym otcem … chvili to trvalo, ale nakonec se to vyresilo i bez soudu … zjistil po prvnim prohranem, ze by to stalo vice nez kdyz do toho pujde dobrovolne a tak jsme udelali soukromne testy otcovstvi ze slin, on si to zaplatil a pak uz se na vsem dobrovolne dohodnul … a o malou ma zajem a po roce neshod je ted vse v naprostem poradku, Nika k nemu chodi moc rada a maji se vzajemne taky radi … a ja jsem rada za to, ze jsem to takhle hezky vybojovala a Nika ma sveho otce (nastesti si o nem jinak nemyslim nic spatneho, akurat mezi nami to proste nemohlo fungovat a on to nemohl zkousnout). Vim, mohlo to vse dopadnout taky uplne jinak …
Takze kamaradka musi vyhodnotit, zda ma cenu dokazovat, ze otec je prave on a komplikovat si tim pripadne zivot sobe i miminku, nebo se na neho vykaslat a zit si svuj zivot. Bud je to opravdovy nasilnik a prejde od slov k cinum … pak radsi prchat a prerusit veskere styky … nebo jenom nestastny chlap, ktery zoufale chce kamaradku i s ditetem … pak to cas vyresi, ale nedoporucuji rozhodne spolecne ziti!
Drzim palecky a pokec s policii mozny je, lec moc nadeji bych do ni nevkladala … to spise do tech ruznych organizaci jak holky psaly vise.
Ja by som taktiež odporúčila obrátiť sa na políciu, ale už s nejakými priamými dôkazmi, ktorými môžu byť aj spomínané SMS,prípadne tajná nahrávka ich rozhovoru.(Nám to odporúčil právnik v prípade naších problemov…).Skrátka čím viac zaznamov na polícií, na sociálke… atď., tým lepšie v prípade ďalších problémov v budúcnosti ak by sa to dostalo náhodov až na súd.
tak já bych hlavně doporučovala otce do rodného listu neuvádět
Petra
Vzhledem k tomu, že je takto agresivní, tak by bylo lepší řešit to radikálně. Já bych řekla, že nevím, kdo je otec, že jsem měla partnerů víc a otce do rodného listu neuvedla. Otec se toho sice může domáhat soudně, zkouška by prokázala, kdo je otcem, ale možná bude líný takový návrh soudu podat? Nebo o této možnosti nebude vědět. A pak by mimi sice nemělo otce, ale do budoucna by nehrozily problémy.
Policajti ti nepomůžou. To bych se divila. Ti až když by tě napadl, ale to ti nepřeju.
Janka
Sice nemusí toho chlapa uvést do RL, ale on má dle zák. o rodině právo podat žalobu na určení otcovství, a na základě znaleckého posudku z genetiky se pak stejně na 99,999 procent prokáže, že je otcem, takže s tím si moc nepomůže.
Ledaže by mu to chtěla trochu zkomplikovat, ukáže se, jestli mu dítě opravdu stojí za to - soudit se…
Díky za reakce.
Taky mě napadlo, aby ho teda neuváděla jako otce. Jenže bohužel tím se ho stejně nezbaví. On se jí prostě snaží získat za každou cenu.
mám asi extrablbej nápad, ale chtělo by to udělat si třeba na mobil opakovaně záznam jeho výhružného chování a dát mu pak s kamarády a rodinou někde beze svědků do držky
Petra
jako otce svého dítěte jej skutečně označovat nemusí. Je ale pravdou, že on sám má možnost podat návrh na určení otcovství. Ale ne každý otec takto činí
.
takže pokud otec nebude v RL dítěte zapsán, NEMÁ ŽÁDNÁ PRÁVA K DÍTĚTI ANI ŽÁDNÉ POVINNOSTI. Matka bude zř. krácena na nějakých soc.dávkách, pokud se nezměnil zákon. Sestřence to dělalo 3500 kč měs. A utoky na její osobu bude zř. muset řešit na Policii.
I.
Pokud se nevzali tak otec dítěte musí zajít na matriku a podepsat prohlášení, že ještě nenarozené dítě je jeho. Matka ho musí mít sebou v porodnici jinak dítě dostane jméno po ní a otec v RL zůstane nevyplněný. Pak ale nemá matka právo žádat po něm výživný. Takže jestli to zvládne sama bez jeho finanční pomoci tak bych se o nic nestarala a neříkala mu jaký papír má dodat.
Z DOŠLÉ POŠTY:
Kamarádka má problém, který postupně narůstá, máme o ní strach a nevíme co dělat.

Chodila pár měsíců s klukem a i přes to, že jí doktoři řekli, že děti mít nebude a navíc ani zrovna nebyl ten „správný“ čas cyklu, nějakým zázrakem otěhotněla. Ona miminko vždycky moc chtěla, bude jí už 33, ale bohužel neměla štěstí na partnery a taky má různé zdravotní potíže. Zkrátka neváhala, že si miminko nechá
Jenže se ukázalo, že jaksi jeho otec nebude ten Pan pravý (naprosto souhlasím, já ho viděla jednou a stačilo mi to) a tak se s ním rozešla s tím, že samozřejmě miminko je i jeho, takže se s ním bude moci vídat, bude uveden jako otec atd. On naopak slíbil, že jí koupí na mimi co bude potřebovat, oblečení, věci do pokojíčku a tak.
Jenže bohužel on si myslí, že ji získá zpátky, a když zjistil, že to nepůjde po dobrém, začal jí vyhrožovat a vydírat. Nejdřív jí pořád naháněl po telefonu a nadával jí, že nebere telefon nebo neodpoví okamžitě na SMS (když se třeba koupe, tak těžko, že), pak že jestli dá k soudu vyměřit alimenty, tak se postará o to, aby jí nic platit nemusel atd. Došlo to tak daleko, že jí vyhrožuje, že jestli jí uvidí s jiným chlapem, tak jí zmlátí a jeho zabije nebo nechá zastřelit nebo že až bude dítě větší, tak na ní pošle sociálku a dítě jí nechá sebrat a podobně. Ona je měsíc před porodem a takovýhle nervy
Nevíme co máme dělat. Obracet se na policii, že jí vyhrožuje, asi nemá smysl, dokud se nic nestane. Pokud máte nějakou radu, napište.
Díky,
L.