Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, tak ja bych to na policii ohlasila i kdyz to momentalne asi zadny smysl mit nebude ale do budoucna by to popr. mohlo slouzit k nejakych soudnim resenim apod. Ty telefonaty a SMS bych resila zmenou telefonniho cisla s tim ze to „stare“ bych obcas prekontrolovala a popr. na nejake normalni SMS mu odpovedela. To ze by dal k soudu aby nemusel platit alimenty by mu nejspis nevyslo protoze i otci na socialnich davkach vzdy neco malo plati. A otce do RL listu vubec uvest nemusi pokud uz na matrice uznani otcovstvi nepodepsali, tim by se otec musel vseho domahat soudne. A vyhrozovani socialkou ze by ji odebrali dite taky neni vubec jednoduche… Sany.
Tohle je strašně složitá situace
Některý lidi jsou prostě psychopati
. Já bych to na policii ohlásila už jenom proto, že kdyby se otec někdy domáhal styků se svým dítětem, mohla bych s tím vyrukovat u soudu, že jsem kdysi byla na policii právě kvůli výhrůžkám z jeho strany. Pokud se otec domůže toho, že bude zapsán v RL jako otec, má přece právo na styk se svým dítětem a naopak.
![]()
Já si myslím, že nejlepší radu-poradu stejně dají na Bílém kruhu bezpečí. Mají jistě s obdobnými situacemi zkušenosti. My všechno o tom jen a jen slyšíme, ale ještě jsme to neřešily. Čímž nechci nijak snižovat žádné rady zde psané, ale vzhledem k tomu, o jakou situaci se jedná, bych jí fakt svěřila odborníkům.
![]()
Ivča
Ivca K: My všechno o tom jen a jen slyšíme, ale ještě jsme to neřešily.
To nemuzes vedet, neznamena ze kdyz zde nekdo nepropira sve minule nebo soucasne problemy treba tohoto typu ze s tim nema osobni zkusenost
Sany.
podla mna nevyplnit kolonku „meno otca“ ako pise zlaticko a vyhrazky by som urcite hlasila na policiu. myslim si ze to netreba brat na lahku vahu, hlavne ked kazdy den je v spravach nasilia dost. a co tak kontaktovat nejaku organizaciu proti tyraniu zien? neviem nemam skusenost, ma to len tak napadlo
Myslím, že s uvedením otce do RL můžou být problémy - pokud nejsou manželé.
Potom se jedině může do roka věku dítěte podat k soudu žádost o určení otcovství, ale to stojí dost peněz (krevní testy apod.).
Zase je pravda (měla to takhle sestra), že pokud neuvede otce do RL a přesto ví, kdo je otcem, a bude žádat o příspěvky jako samoživitelka (vyrovnání do ŽM a pod.), mohou s tím být problémy.
Sestra musela podat k soudu žádost o určení otcovství (měla ty samé problémy - podotýkám) jenom proto, aby ji sociálka doplácela do ŽM, jinak by měla jen rodičák, na bydlení a přídavek na dítě, dělalo to necelých 5tis.Kč a to měla sotva na nájem.
Co se týká toho vyhrožování, asi bych se obrátila na policii. Od toho tu přece je, ne?
I když by se otec přihlásil na matrice k otcovství neznamená to, že bude mít automaticky dítě příjmení po něm. Pokud matka otce neuvede, soudní řízení o určení otcovství bude zahájeno automaticky, dítěti bude stanoven kolizní opatrovník /OPD příslušného úřadu - soc. pracovnice/, který bude hájit zájmy dítěte, mj. jiné i právo dítěte na otce.....
Pokud otec podá sám návrh k soudu o určení otcovství, tak se ho matka již „nezbaví“.
V případě, že otec uveden skutečně nebude, matka opravdu přijde o část sociálních dávek - a to jen proto, že se jí do „příjmů“ bude počítat i to „pravděpodobné“ výživné, které by byla pobírala na dítě od jeho otce, pokud by byla bývala otce uvedela…
Může se to zdát nespravedlivé pro tu matku i její dítě, ale je to jenom o tom, že každý se má o svoji „životní úroveň“ postarat v první řadě sám svými vlastními silami, využít všech svých práv i možností si je vymoci, a teprve v případě, že to z nějakého závažného důvodu nejde, může se obrátit se žádostí o pomoc ke státu.
Sany, nechtěla jsem se nikoho dotknout. Je mi jasné, že každý nechodí s kůži na trh
. Vím, že domácího násilí je víc než dost a většinou bohužel zůstává za zavřenými dveřmi a na povrch se nedostane vůbec nebo když se stane neštěstí. Omlouvám se za toto vyjádření a opravuji jej: Já osobně jsem o tomto problému jen a jen slyšela a nikdy jsem ho naštěstí nemusela řešit. A právě proto doporučuji Bílý kruh bezpečí.
Ivča
Ivca K: to nebyl utok ale myslim si ze si to takhle nepochopila. Nejsem puntickar ale u teto vety sem zapuntickarila, tak se nezlob. Sany.
Sany, já to rozhodně nebrala jako útok a už vůbec se nezlobím. Chybovati a mýliti se je lidské
. Špatně jsem se vyjádřila a po tvém příspěvku jsem si to uvědomila, tak jsem to opravila. O nic nešlo
![]()
Ivča
Ahoj.
Otec dítěte mi vyhrožuje, že u soudu použije, že komolím dítěti jméno.
Říkáme mu zdrobněle. Může něco takového říct? Podle mě je blázen ale raději se ptám, v dnešní době člověk neví. Přeci mi nemůžou zakázat říkat nějak dítěti jen proto že se to otci nelíbí ne?
Kreslili jsme si a měli jsme tu „přezdívku“ někde napsanou a on mě upozornil, že si to i vyfotil aby to mohl u soudu použít.
@Anonymní píše:
Ahoj.
Otec dítěte mi vyhrožuje, že u soudu použije, že komolím dítěti jméno.Říkáme mu zdrobněle. Může něco takového říct? Podle mě je blázen ale raději se ptám, v dnešní době člověk neví. Přeci mi nemůžou zakázat říkat nějak dítěti jen proto že se to otci nelíbí ne?
Kreslili jsme si a měli jsme tu „přezdívku“ někde napsanou a on mě upozornil, že si to i vyfotil aby to mohl u soudu použít.
Tomu se soudce vysměje. Neboj chlap je v úzkých tak zkouší co vydržíš.
Je vidět že nemá nic jiného tak vymýšlí hlouposti. Tohle je k smíchu!
Vůbec se neboj ![]()
@Anonymní píše:
Děkuju. já se toho bojím, tak se ptám.
Hele a jak mu říkáš?
Ono je komolení a komolení. Pokud bys komolením malému říkala nějak vulgárně, pak by na to soud mohl pohlížet jinak
Jinak je fakt trapný čím vším si rodiče dokáží vyhrožovat ![]()
Prosím o radu, před pár dny jsem se rozešla s otcem dítěte (nevšímal si nás, peníze nám nedával, byl hrubý), které nemá ani rok, vystěhovala jsem ho /sbalila jednu igelitku/.
On teď střídá nátlak za nátlakem.
1. nedostanu ani korunu, protože během pár dní odjíždí do zahraničí a už nikdy se nevrátí - a nikdo ho nedonutí mi a dítěti cokoliv platit /natož to co dluží mým rodičům/
2. přísahá že když ho vezmu zpět vše se změní, začne dávat více peněz /než jen polovic na byt/ a bude pro nás vše dělat a že nás miluje
3. sebere mi malou ke své matce a dokud nebude soud tak ji neuvidím a za tu dobu už mě malá nebude chtít /že má na ni taky nárok/
ta 1-ka mi přijde jako docela reálná možnost - pokud ho nevezmu zpět a taky kolem sebe teď kope, 3ka to jsou jen výhružky, to zdělil po tatínkovi
by po dvouhodinovém pláči radši dítě přinesl zpět ![]()
ALE ta 2ka mi vrtá hlavou - takhle se ještě nikdy nechoval… takhle lítostivě a já ho mám ráda, takže ho asi vezmu zpět
![]()
Co mám dělat? Vzít ho zpět? Myslíte, že se změní?
/takhle jsem ho ještě opravdu neviděla/
![]()
a v případě, že odjede, jak říká, co budu dělat? /finančně/
![]()