Svobodná x vdaná

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymni
18.4.06 13:23

Svobodná x vdaná

Ahoj holky,
chci se Vás zeptat. Mám s přítelem miminko, nežijeme ve společné domácnosti, jelikož nemáme momentálně kde, ale co mě zajímá, kdybychom se vzali, budu dostávat od státu stejně, slyšela jsem nějaké fámy, že když se vezmeme, nedostanu tolik, kolik dostanu, když žiju jako svobodná. Můžete mi prosím poradit? Díky Petra

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7708
18.4.06 13:27

Tak já jsme slyšela zase fámy že je to jedno, pokud je otec v rodným listě tak platí on, to by tam muselo být že je neznámý. nevím co je na tom pravdy,ale psala to jedna holka na jiné diskuzi, bohužel nevím kde..... :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
274
18.4.06 13:30

Nevím, jak je to s penězi, myslím, že v tom není rozdíl, co se týká mateřské, bude rozdíl event. v sociálních dávkách, ale svobodná matka má delší mateřskou o pár týdnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
18.4.06 14:48

co se týče dávek SSP (přídavek na dítě, soc.příplatek apod) tak tam stejně dokládáš i jeho příjmy, ne? takže ty by měly zůstat stejné. Nevím, zda jsi i soc. odborem vašeho městského úřadu či magistrátu doplácena do ŽM-pokud ano, musíte mít jistě stanovenou nějakou částku, kterou ti otec na dítě přispívá, ne? tam právě hraje roli společná domácnost. Kdybyste vedli spol. domácnost, tak se počítají celé otcovy příjmy a pravděpodobně bys už na doplatek do ŽM nedosáhla. Ovšem pokud se vezmete a nadále nebudete žít spolu, nehraje to žádnou roli. Ale zas je těžké o tom soc.pracovníky přesvědčit, pokud byste se vzali, že spolu nežijete…to je divné.
Takže vdaná/svobodná je jkedno, důležitá je společná domácnost. No osobně jsem pro vdavky, má to zas jiné výhody-společné zdanění manželů např. taky člověk nikdy neví, co se může přihodit, a kdyby nedejbože někdo z rodičů zemřel, tak ten druhý aspon dostane vdovský důchod.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1666
18.4.06 15:00

Ahojky.

Hmmm, tak já netušila, že manželství se uzavírává kvůli pěnězům. Já se teda vdávala, že jsem chtěla, ale je fakt, že společné zdanění nám tento rok taky bodlo :D Jinak si myslím, že po manželství, pokud i nadále nebudete mít společnou domácnost, by vám sociálka měla doplácet výši minima. O to jde ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
18.4.06 15:07

Souhlas s Marci. Zvažovat svatbu z Petrou popsaných pohnutek mi připadá smutné :roll: :evil:
 ania

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
18.4.06 16:28

Tak já si dovolím nesouhlasit. Máme skoro 7-mi měsíčního syna a nejsme manželé. Prostě nám to nepřipadalo důležité - žijeme spolu, máme se rádi a to je snad hlavní, ne? OMYL! Nakonec to dopadne tak, že kvůli tlaku státu se budeme muset vzít - např.- mateřskou jsem měla stejně dlouhou jako vdané, ale společné zdanění u se nás zase pro změnu netýká. Takže my se kvůli penězům brát budeme (a teď hoď kamenem…)
Ale k otázce: pro něco je rozhodující společná domácnost - pokud spolu nebydlíte, jsi s dítětem posuzovaná jako samostatná osoba (budeš mít tu delší mateřskou), co se týká ostatního (záleží na to, jak jste na to finančně - protože se ptáš, tak předpokládám, že nic moc ((jediná výhoda opravdu je to společné zdanění)). Potom pro tebe skutečně bude výhodnější zústat svobodná.
A ostatní ať mi prominou - pouze radím využít to, co náš systém dovoluje.
 carsa

• Citovat
  • Upravit
943
18.4.06 16:34

Petro - když s otcem dítěte nežiješ ve společné domácnosti tak jsi osamělá matka, tudíž máš nárok na delší mateřskou, na dávky SSP a doplatky do životního minima i když je otec uveden v rodném listu.Musíš mít soudně stanoveno výživné a to také dokládáš na těchto úřadech, potom se příjmy otce nezapočítávají do sociálních dávek, což je pro tebe výhoda že dostaneš víc peněz. Pokud spolu žijete a nejste manželé tak mi někteří promiňte ti to asi těžko bude někdo dokazovat.Pokud se vdáš tak se příjem (stejně jako když řekneš že s někým žiješ a to nemusí být otec dítěte) manžela započítává do těchto dávek, takže nedostaneš možná vůbec nic a nebo málo.Tak asi tak nějak, když budeš chtít něco vědět tak mi napiš na e-mail NellaB@atlas.cz. Nikdo z Vás si neodokáže představit kolik našich snědých spoluobčanů těchto dávek zneužívá a kolik nás bílých se bojí jen otevřít na úřadech pusu takže nemají nic. Jsem také zastáncem toho že se manželství uzavírá z lásky, ale nikoho neodsuzuju ani tebe Petro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
18.4.06 19:06

Ahoj holky, moc Vám děkuju, za rady.
Né že bych se ráda nevdala z lásky, chci, ale pokud bych měla příjít o peníze, které dostávám, a není to opravdu moc, tak bych si raději zůstava svobodná. Ale jak jsem nad tím uvažovala, vyjde mi to šul nul, tak uvidíme jestli si mě vůbec bude chtít vzít. :P Kdo teď z nás nemyslí na peníze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
18.4.06 20:11

Ahojky,
kamarádka žije taky s chlapem na hromádce. Já jsem vdaná, a vím, že ona dostává od sociálky mnohem víc než já. Já mám pouze rodičovský příspěvek, a víc nic. Nárok na dětské přídavky nám neuznali, a to že se manžel žádné maxi sumy nevydělává!
Kamarádka dostává přídavky, a pak si ještě vyběhala nějaký příspěvek na bydlení - ale s tím byly trošku nějaké potíže, snad zjišťovali co má doma a co ne… Chce to asi jít přímo na sociálku a zjistit si, na co má člověk nárok.
Jinak jo - na peníze dnes myslím taky, ale manželství pro mě není pouhý „papír“, jak to dnes někteří lidé prezentují. Není to papír, je to hezký slib a oficiální závazek - a podle mě krásný, ne zatěžující. Je to otázka názoru, někdo tyto závazky ke štěstí nepotřebuje… neodsuzuju to.
Ale jmenujeme se všichni stejně, manželovi můžu říkat „manžel“ a ne „přítel“, a to se mi na tom líbí.
 ahojda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
18.4.06 20:58

Holky,
já nevím proč, ale už když jsem byla těhotná, tak mi spousta známých říkala: „je to je super, že nejste vzití, to budeš dostávat plno peněz ze sociálky“. Teď zrovna se mě ptala kamarádka, která taky není vdaná jak si má vyřídit nějaké dávky?
Musím vám říct, že nemáme s přítelem společné bydliště, žijeme z dost našponovaného rozpočtu, ale bylo by mi hamba si jít někam žádat. Vlastně nás to ani nenapadlo. Už ten pocit, že je někde napsané, že přítel platí na malého jen alimenty bych nepřežila. Myslím, že tak se opravdu chovají jen romové z get. A upozornit na to, že oni jo, tak proč ne já? - nechápu. Jestli to některá z mých kamarádek bere, tak to ani nechci vědět. Bylo by mi z toho smutno. Něco jiného je, když se někdo bije za rodičovský příspěvek za měsíc, kdy se dítě narodilo - to beru jako zákonem stanovený nárok, ale kalkulovat s tím, že si vymůžu prachy jen proto, že budu vědomě lhát? Vždyť jsou to dávky pro matky samoživitelky.
Nechci nikoho urazit, ale to je můj názor na téma, které čsto potkávám.
 věra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
19.4.06 06:52

Ahoj veero,
ráda bych si ním žila, ale bohužel není kde, takže z toho vyplývá, že jsem samoživitelka, to co bych dala někomu do kapsy, kdybychom si vzali podnájem, si raději schovám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
22.4.06 14:15

Ahoj holky

tak u nesezdaných - ale vedených ve společné domácnosti - a nemusí bydlet spolu - se posuzuje i příjem partnera - a podle výše je nárok na sociální příplatek, příplatek na bydlení (musí být ale vlastní byt- dokládá se výpisem z katastru)a pak samozřejmě i příspěvek na dítě a rodičovský příspěvek (ten je bez omezení příjmu)
U nesezdaných - bez společné domácnosti - většinou soudem stanovené alimenty - pak jsou příjmem matky a ostatní dávky jsou stejné..
Akorát když nejsou ve výši životního limitu tak lze na městkém úřadě odbor sociální v místě bydliště požádat o doplacení do životního minima - a k tomu se přikládá ještě výše poplatků za bydlení - nájem, sipo - ale už ne telefon a ani pojištění…

Jinak mi přijde, že rozdíl je pouze mezi svobodnými matkami - samoživitelkami bez udaného otce - tam se většinou nemusí dokládat příjem partnera a ani soudem stanovené alimenty, ale zase na městkém úřadě to po vás mohou vyžadovat - tam ta dávka k vyplácení je pouze na tom daném úřadě, ta není nijak zákonem stanovena.

Takže rozdíl mezi manželství a na hromádce ohledně státních dávek soc. pomoci je neznatelný…

to si myslím já, ale může to být i jinak
Věra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
22.4.06 20:23

No my spolu zijeme a meli jsme rozdilna bydliste, ale mela jsem akorat delsi materskou. No ja si nestezuju.

Ale chtela jsem se taky zeptat. Na radu chytre zname jsem si ani nepozadala o zadne pridavky a ted jsme vypocitali, ze mame narok na pridavky na dite.
Od dubna bydlime spolu oficialne. Driv jsme bydleli v Praze v podnajmu, takze kazdy byl dal hlaseny u rodicu. Ted jsme konecne ve svem. Jeste cekam na obcanku a pujdu o pridavky zazadat. Myslite, ze jde zazadat i zpetne? Vlastne jsem bydlela podle adresy s rodicema. No zeptam se na urade.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí