Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, myslíte si, že by syn v 8,5 měsících mohl být už „mamánek“ a brečet skoro 5 hodin vkuse i když ho hlídal tatínek a když jsem dorazila já, tak se uklidnil? Připadá mi to brzy aby to tak vnímal… ![]()
Nemůže.
Myslím, že je to separační úzkost.
Je to ještě miminko.
Mamánek je silné slovo. Seš pro něj nejdůležitější osoba a může cítit úzkost, když odejdeš.
Proč hned mamánek. Je to pro něho prostě stres, být s někým jiným, bojí se, že jsi odešla napořád
@Zdeňka86 separační úzkost jak vyšitá. Nedělá to schválně, ale podvědomě. Prostě tě teď potřebuje víc. Nemá to nic co dělat s rozmazleností, přejde to.
@AdaAda píše:
Proč hned mamánek. Je to pro něho prostě stres, být s někým jiným, bojí se, že jsi odešla napořád
Mě na označení mamánek nepřijde nic špatného, prostě vystihuje aktuální situaci
taky naši mladší už několik měsíců přezdíváme mamánoš ![]()
@j.a.n.i1
no mně to je taky jedno, ale většina lidí to používá s negativním podtextem. Nevím, jak to myslela zakladatelka, zda + nebo -. Neznám „definici“ mamánka.
Hodne se o tom pise, ze v 8.mesici deti prepada tzv. separacni uzkost. Ze je absolutne nemozne, aby dite hlidal nekdo jiny nez maminka. Odezni to ![]()
Separační úzkost se zpravidla vyskytuje mezi 8. a 18. měsícem věku. Vyplývá z toho, jak už tu někdo řekl, že dítě nerozumí tomu, že když maminka (či jiná vztahová osoba) odejde, tak se zase vrátí. Je to pro ně „na vždy“. Nicméně neznamená to, že by děti v tomto věku nemohl pohlídat někdo jiný. Jen holt musí počítat s tím, že to nebude úplně jednoduché. Většinou lze po chvilce odvést pozornost dítěte od nepřítomnosti maminky nějakou jinou, zajímavou činností. Ale jako všechno, je to individuální - u někoho více u někoho méně.