Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem,
ráda bych Vás požádala o radu. Můj 2měsíční syn upřednostňuje levou stranu. Na tu pravou se otočí, i při spaní ho přistihnu, že občas se na tu pravou stranu otočí, ale většinu času i spánku je na straně levé. Hlavičku má i rovně, když kouká na kolotoč na postýlce, chodím k němu, mluvím a má hračky na té pravé straně, kam moc hlavu neotáčí apod. Jenže už začíná mít maličko splácnutou hlavičku a doktorka nás raději posílá na rehabilitaci. CHtěla jsem se Vás zeptat, jak jinak motivujete mimčo, aby se otáčelo na obě strany, zda rehabilitace pomohla a za jak dlouho? A splácnutí hlavičky se srovnalo, nebo ji bude mít splácnutou pořád? Slyšela jsem i o podhlavníčku od Babymoov. Má s ním někdo zkušenost? Nebo je to jen vyhození peněz?
Děkuji za odpovědi a mějte se hezky.
Moc zdravím, mám úplně stejný problém s dcerkou (teď 2,5měsíce). Prý už to mohou mít děti dáno uložením v bříšku. Motivovali jsme hračkami, i jí obrátili v postýlce (prý se děti otáčí za světlem), ale nic nepomohlo. Takže chodíme na rehabilitaci a cvičíme jeden cvik z vojtovky + několik dalších na srovnání těžiště a aby se začala otáčet. Na spinkání ji pokládám na pravou stranu a za zádíčky má stočenou deku, aby se nemohla otočit. Chodíme jednou za 14dní a už hlavičku otočí za hračkou sama. Byla tak „vyčuraná“, že pokud neměla zábranu za zády, vrtěla se v zavinovačce tak dlouho, dokud se jí nepodařilo se natočit, tam kam chtěla.
Hlavičku máme také trochu splácnutou a podle sestřičky z rhb se to do 4 měsíců neřeší, pokud by to bylo nějak výrazné, existuje pracoviště ve Frýdku Místku, kde dělají na základě naskenování hlavičky speciální helmičku (KRANIÁLNÍ REMODELAČNÍ ORTÉZA), kterou prťata nocí aby se jim šíša srovnala. Já doufám, že se nám to vyhne. Držíme palce!
@ivaaneb Ahoj. Meli jsme stejny problem. Ve 3m jsme zacli chodit na rehabilitace ale my meli i zvyseny tonus. Babymoov mame. Ale furt z toho vyklouzavala. Takze za 3dny letel do skrine a je tam do ted
za me je to na nic. Mozna pro mimca co se jeste tolik nevrti. Stimulovala jsem hrackami, pretocenim postylky aby na ni slo svetlo z druhe strany, polohovat a to je asi vse. Rehabko je prima vec ale zadny special cviceni na tohle jsme stejne nedostali. Za mesic uz se to srovnalo ale bohuzel i ted v 8m jde videt, ze ma prelezelou tu jednu stranu ale pry se to casem srovna
tak budu doufat ![]()
@ivaaneb vyfotim ti ho jestli se ti bude libit a pres sz se domluvime
nevim odkud jsi tak bych ti ho klidne i darovala
Moc děkuji za reakce. Syn se po hračce otočí, otočí se za mnou, usměje se, chvíli vydrží, ale pak hned zpátky doleva
Jdu na rehabilitaci až za týden
. Taky mám v postýlce na té straně mantinel, na druhé hračky a čučí do mantinelu, hlavičku má nalevo i když je na bříšku, ale když leží na zádech a hlavou rovně, tak má celé tělíčko rovně, snad to nebude nic vážného a rehabilitace zabere ![]()
Ahoj, nas malej (3 mesice) to mel taky. Doktorka nas teda nikam neposlala, ale meli jsme podkladat, coz teda moc neslo, protoze se uz od 3 tydnu furt mrskal a tak dlouho se snazil, az se stejne odsoupal a otocil si hlavu tak jak chtel. Hracky v postylce mel taky jen na jedne strane, ale na ty nam az do nedavna kaslal. Nejvic pomohlo, kdyz tvrde usnul, mu tu hlavu proste vzdycky otocit. To nemohl protestovat. A taky pres den jsme ho davali na sedacku tak, aby se musel divat jen na tu spravnou stranu. Z te druhe cucel do operadla a to samozrejme nebavilo. Hlavicku ma teda malinko splacnutou ale dle dr. se to uz lepsi.
@nikypiky92 To bys byla zlatá, domluvíme se. Jsem z Prahy 10.
@ivaaneb juuuu taky jsem Praha 10.
pisnu ti az vulykoupu prcka a poslu foto
nemas za co dekovat ![]()
Zacali jsme chodit na cviceni a pani fyzioterapeutka nas na to upozornila. U nas to bylo tim ze jsem maleho nosila ve visu a on byl takovy jako zhrouceny na jednu stranu zacala jsem spravne nosit a zvedat (nezna naruc rodicu) a cvicit cca po dvou tydnech uz to bylo znat a ted po mesici se obraci i na oba boky.
Tohle řeším s druhým synem, nosím a chovám ho stejně jako prvního a problém neměl. No každé dítko je jiné. Ale je pravda že ho nosím na dva způsoby a hotovo. Třeba takového „tygříka“, tak ho nenosím…přijde mi to takové nemotorné, nebo to neumím a dělám špatně. Asi bude lepší, když mi to ta fyzioterapeutka ukáže.