Máme rýmu a chrčíme

963
11.12.10 08:41

máme rýmu a chrčíme

Ahojky maminy,

malá už má skoro dva týdny rýmu, dr. nám v týdnu říkala, že rýma jí může trvat i měsíc, ale nijak nás častěji nekontroluje. Dneska mi přijde že chrčí a když jsem si jí zkoušela poslouchat stetoskopem, co máme doma ještě z těhu, tak je tam slyšet její dýchání jako takový divně hlasitý tření, a tak nevím, jestli je to normální nebo ne. zas s ní nechci jezdit po pohotovostech jak plašan zbytečně, ale pokud to je třeba, pofrčíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
11.12.10 08:52

Rýma kor u ležicího miminka má delší průběh a je tam větší riziko, že to půjde na průdušky.

Takže jsme stříkaly do nosu, hodně odsávaly, případně dělaly masáže na uvolnění hlenů. A když se mi zdálo, že to leze nap růdušky, dala jsem něco na vykašlávání, ale u prcků je to běh na hodně dlouhou trať.

Pokud se ti zdá, že to leze na průdušky, tak na pohotovost, pokud nemá teploty, bych nejezdila (snad jedině s novorozencem po předchozí telefonické konzultaci, ať atm něco ještě zbyečně nelapne) a případně bych v pondělí zajela k dětské dr na přeposlechnutí pro sichr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
963
11.12.10 08:57
Gabinka1 píše:
Rýma kor u ležicího miminka má delší průběh a je tam větší riziko, že to půjde na průdušky.

Takže jsme stříkaly do nosu, hodně odsávaly, případně dělaly masáže na uvolnění hlenů. A když se mi zdálo, že to leze nap růdušky, dala jsem něco na vykašlávání, ale u prcků je to běh na hodně dlouhou trať.

Pokud se ti zdá, že to leze na průdušky, tak na pohotovost, pokud nemá teploty, bych nejezdila (snad jedině s novorozencem po předchozí telefonické konzultaci, ať atm něco ještě zbyečně nelapne) a případně bych v pondělí zajela k dětské dr na přeposlechnutí pro sichr.

Teplotu nemáme, to je všechno dobrý. právě že si nejsem jistá, jestli nám to leze dolů. Doktorka říkala, že dolů to leze, když dítě spí v horizontální poloze, takže proto máme vyvýšenou.
masáže na zbavení hlenů? To slyším poprvé. Dá se to dělat i u dvouměsíčního mimina a popř. jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.12.10 09:00

jako zvýšená poloha je určitě dobrá, ale prostě je maličká, zcela to tomu nezabrání

Chce to vlhčit vzduch a trpělivost…já si to dobře pamatuju :(

U 2m miminka bych masáže asi bez domluvy s dr nedělala, nevim, nejsem dr, ale asi bych je nedělala:(

Hodně odsávejte nos, větrejte, nepřetápějte, vlhčete vzduch a v pondělí bych případně zašla k dr asi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
11.12.10 10:29

Ahojky :mavam: my máme stejný problém.Malému budou 3 měsíce a už asi týden má rýmu,ale jakou :think: odsáváme i o pulnoci,protože chudinka se budí a pláče jak nemuže dýchat.A do toho má i kašel.Na něj poučíváme Hedelix,ale jen 1krát denně.Madraci máme taky vyvíšenou a kolem postýlky sem dala mokré ručníky.Co mužu doporučit je odsávačka na rýmu,ale na vysavač.Je fakt super :kytka: Těma obyč.hadičkama nebo balonkem to moc nešlo.Moc se mu vždycky ulevý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
372
11.12.10 11:13

Malej bude mít pět měsíců a minulý týden taky dostal rýmu, ale nic hroznýho.Trošku jsme odsávali a dávali kapičky do nosu fakt jsou bezva.Myslela jsem si,že je to v poho jenže teď ve středu se prďola vzbudil s šíleným řevem a já nevěděla co.Když už to trvalo deset minut napadli mě uši páč u prvního dítka co rýma to snad píchání oušek.HRŮZA.Tak jsme valili na pohotovost a naštěstí to nebylo na píchání dostali jsme jen kapky do uší.Já jsem z toho dost špatná, protože představa, že by se mělo opakovat to co u prvního tak mě jímá hrůza.Zajímalo by mě váš názor jestli se dá předejít zánětu středouší.A nesmím poznamenat, že když staršímu nepíchali uši tak to měl na průduškách.Po odstranění mandličky bylo po problémech teda částečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.12.10 11:29

předejít - to je těžký, protože asi záleží i na tom, jak dítě cítí bolest. Podle mě v naprostém počátku se to dá předejít kapkama.

Jinak u rýmy jsme okamžitě nasazovaly normální kapky, ne jen sterimary apod. Odsávaly jsme všechno. Ale bylo to prd platný.

Aneta marodila od prvního svého podzimu (8m) do prakticky dalšího léta. Rýmy, které šly, ať jsem dělala co jsem dělala, na průdušky.

Další zimu měla v listopadu průdušky (už měla v tu dobu dýchátka). Pak se to tak nějak pomlátilo. A v únoru uši a do července měla 7× zánět s pícháním, na konci se zkrátily intervaly zánětů.

Takže nakonec i přes doporučení dr vyčkat ještě aspoň rok, šla s holkou do Modřan na vyndání mandle (už jsem ani pak nečekala na poradu s alergologem, kterej nám nejdřív doporučil zkusit Prevenar). To byla v půlce srpna. Na konci září dostala P13

Teď má 2× rýmu a pak následný kašel, u dr jsme byly pro sichr, ale jen potvrdila mou domněnku, že neni nemocná, průduškyj sou jinak na poslech čisté. Že to bude počasím plus podráždění či co.

Takže máme zas dýchátka a sirupy (akt trošku proházené, neb do všeho má neštovice)

Ale už mě ty rýmy a kašel nedrtí, fungujem nomrálně, vím, co jí mam dávat a poznam, kdy to řešit mam s dr a kdy je to u ní v tomhle normál stav (po mě)

Každej mě hrozně rád upozorňoval, že po yndání mandlí bude trpět na průdušky - zažila jsem si s průduškama hodně (ve 2letech mi vzali mandle a i tak na průdušky marodim do dneška). Stokrát radši průdušky než uši…Přesto Otipax je stálou součástí naší lékárny a i když už holka vcelku smrká (budou jí v únoru 3), odsávačka u nás jede i dnes občas

Tak nevim…

Mmch mandli měla zvětšenou na hodnotu 2 (nevim, jak to známkujou), měla jí víc k levé straně, tam taky měla záněty víc. Rovnou jí uši odsávali, měla tam toho hromadu, další zánět na spadnutí, spíš chronický, nejspíš jí tam něco zůstalo a to to vždycky pustilo. A neslyšela nejspíš

Od tý doby dobrý a slyší a začala mluvit a je zdravější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.12.10 11:31

a jinak pardon za odbočení a rozepsání…to jen k těm uším :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
713
11.12.10 12:26

malej má 9 měsíců a má rýmu a chrčí už 6 týdnů, zlepšuje se to, ale ani Pamycon nás rýmy uplně nezbavil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
11.12.10 18:04

Ahojky, promin nechci te strasit, ale meli jsme to same. Maly mel nejdrive rymu 4 tydny, doktorka rikala, ze to muze byt a tak…Jenze nakonec nas chteli hospitalizovat, protoze ryma sla dolu a s toho byl hnusny kasel, ryma jeste vetsi, chrci a ma samozrejme zanet prudusek. Doktorka se lekla a ted bereme veskere mozne leky…antibiotika, kapky, odsavame, inhalaci na prudusky a kortikoidy. Davej si na tu rymu VELKY POZOR! Odsavat!! A to porad!

Pamykon nezabral!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
372
12.12.10 10:17

Hm asi je to těžký úplně předejít zánětu oušek nebo průdušek,ale jak jste všechny psaly, tak při řádné léčbě rýmy se to dá,ale to už člověk musí mít vychytaný co na dítko zabírá.Já jsem při prvním dítku nechtěla na rýmu nic moc dávat páč jsem byla zastánce, že se to musí vysmrkat.Dnes vím, že kdybych něco nasadila možná by jsme se pár zánětům vyhli. No teď jsem trochu chytřejší, ale nevím jestli to co všechno vím, že mám dělat zabere aby jsme se vyhnuli těm nepříjemným věcem.Nejhorší je, že mimi neřekne co ho bolí a máma musí odhadnout kde je zakopanej pes.Chci se ještě zeptat.Jsou nějaké ušní kapky, které se dají pořídit v lékárně bez receptu aby byli doma stejně tak jako třeba sirup na teplotu.
Jinak jsem moc ráda, že jste se rozepsaly.Čím víc zkušeností tím líp:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.12.10 08:18

tak u nás ať se od počátku dělalo cokoliv, vyhnout se tomu nedalo

Já s průduškama marodila už od narození…prostě někdy ani nejvíc nezabere :(

Jinak bez receptu do uší ne. Může předepsat ORL (nevim, nakolik obvodní dětskej)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
13.12.10 09:06
JaSa píše:
malej má 9 měsíců a má rýmu a chrčí už 6 týdnů, zlepšuje se to, ale ani Pamycon nás rýmy uplně nezbavil

Darek je na tom stejně, před měsícem a půl měl zápal plic a doteď léčím zánět nosohltanu a už mi za chvíli hrábne…Pamycon vůbec nic nedělá, nebo dělá - vždy to vypadá jeden den už o dost lepší a pak večer opět začne kašlat a rýma se náhle zhorší :zed:

Ven nechodíme tak já už nevím z čeho to je :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.12.10 09:23

já nevim, ale pokud nemá teploty a už je jinak až na tu rýmu zdravej…tak ven klidně.

Nemáte přetopeno doma? Suchej vzduch?

Aneta začala dostávat v roce Zyrtec kapičky.

Ale hlavně teda samotnej pamycon jsme na rýmu neodstaly snad nikdy. Vždycky byl součást míchaných kapek. Zabraly…netvrdim, že to bylo dlouhodobé, prostě pořád jsme se v tom motaly - rýma, náběh na průdušky/průdušky/uši, pár dní klid a jelo se nanovo. I když jsme už při průhledné rýmičce začaly hned léčbu nejen slanou vodou (kterou jsme dávaly preventivně)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
13.12.10 09:33

Přetopeno a sucho máme, přece jenom je to hnusnej panelák, ve kterým se v zimě nedá dýchat…ale hodně větrám, odpařovače máme taky…

Průběžně ho prokapávám Sterimarem nebo Vincentkou, jinak má Nasivin (vždy týden, pak pauza) a ten Pamycon a na kašel Stoptusin…ven máme zákaz pokud je pod 0..což je teď skoro pořád.

No a včera chudák už vypadal po dlouhé době dobře, žádný chrčení, kašel nic…a večer to začalo znova. Už aby bylo jaro :-)

Je fakt, že já jako malá bývala taky celý zimy nemocná…a i teď mám rýmu a zvětšený uzliny, takže jestli si to předáváme navzájem furt dokola… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí