Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak teď si ale příjdu zmateně ohledně toho jestli psycholog, nebo psychiatr.
![]()
Potřebuji něco kde nebudu muset nějak extrémně platit. Jako matka samoživitelka, brzy dvou dětí. Peníze určitě nejsou. Musím myslet především na ty děti. Abych je dokázala uživit, a dopřát jim to nejlepší minimum co budu moct
. A depresivní matku jim dopřát nechci, to je pravda. Zkusím se podívat na ten znamylekar, jestli neni treba psychologa dotovat stovkami za zapocate hodiny tak bych mohla zkusit jeho. ![]()
@Lakynka Ano a ne, proč by měla být jedna nemoc opředená tajemstvím a neměla by se brát stejně jako nemoc jiná? Tím se věc akorát komplikuje. Pracuji na psychiatrii a tento přístup mě čílí. Myslím si, že přirovnání k něčemu tak běžnému jako je zlomenina je na místě.
Samozřejmě by měl odborník -lékař - přistupovat citlivě, ale to je o lidech, ne o nemoci.
Dobrý den, trpím asi maniodepresivní psychózou…střídají se u mě stavy deprese (která trvá několik týdnů), normálu a mánie. Po mánii opět přijde ta hrozná deprese. Je to začarovaný kruh, který se neustále opakuje. V depresi nejsem schopna ničeho, je pro mě problém vstát, umýt se, vyčistit si zuby. Dokáži jen tak proležet několik dní, nekomunikuji, nedokážu s nikým mluvit, straním se všech, myslím na sebevraždu o kterou jsem se už jednou pokusila. Naopak v mánii jsem hrozně happy, svět je najednou strašně krásný, divím se jak jsem mohla mít myšlenky na to odejít z tohoto krásného světa. Ale bohužel mám nekontrolované nakupování. Během roku jsem dokázala rozházet sto tisíc za nepotřebný věci. Před několika týdny jsem se dokopala zajít k psychiatričce, začala jsem brát antidepresiva, deprese ustoupila, ale opět začínám pociťovat příznaky mánie. Je potřeba k antidepresivům brát ještě nějaké prášky proti mánii??? Děkuji za odpověď. Jak s mánií bojovat?
A když jsi u psychiatra byla, tak jsi jí popsala, že máš i manické stavy? Podle mě,, le nejsem odborník… anntidepresiva a léky na bipolární poruchu jsou odlišné, ale můžu se mýlit. Neprodleně bych kontaktovala psychiatra a všechnmo vyklopila, můžeš ne nechat i akutně přijmout do léčebny, pokud se bojíš, že něco vyvedeš - dejme tomu že zase budeš šíleně utrácet apod. Hodně štěstí a neotálej s řešením! ![]()
Tak Ti snad řekl psychiatr něco i na ty stavy mánie, ne? Souhlasím s ostatními, aby ses znovu obrátila na odborníky.
Běž určitě k dr. kolegině měla taky maniodepresivní psychozu a brala něco i na manii(ale nevím co). a být tebou tak chodím k dr. co nejvíce to jde ať si opravdu pod kontrolou, není to žádná sranda tahle nemoc ![]()
Ahoj holky je tu někdo kdo má Maniodepresivní psychozu? Pokud ano, tak jak ji zvládá?
Mohl by se prosim do zprav ozvat nekdo kdo ma maniodepresi? dekuji
AHoj holky, potřebuji radu. Mám podezření, že manžel trpí maniodepresivní psychózou, ale nejsem si tím jistá. Nějaké psané příznaky má, nějaké ne.
Příklad… Ráno vstane, a má skvělou náladu, směje se, hraje s dětma, říká, jak nás miluje, chválí nás… Pak jde ven, za chvíli přijde a nadává, že třeba na dlaždicích v chodbě leží kamínek, že to neuklidím, že jsem tohle a tohle udělala špatně, že jsem tohle neudělala pořádně, že s náma nechce bejt. Kdybych odešla, udělala bych nejlíp. Za hodinu mi řekne, jak mi to sluší, že se chová jak blb, že to ví, a za půl hodiny jsem ošklivka, o kterou by si neopřel ani kolo neschopná udělat cokoliv pořádně. Snažila jsem se to s ním řešit, ze začátku hádkama, pak mlčením, ignorováním, pak tím, že jsem začala dělat všechn
Ahoj, synovi zjistili maniodepresi a dostal léky Atarax, Mirzaten a Lamictal. Ten první mu bohužel způsobuje velké výpadky paměti a tím problémy ve škole. Dávka mu byla tedy snížena, tak uvidíme. Můžete mi někdo poradit, jak to jinak řešit?
Ahoj, můžu se zeptat jak dlouho mi stav bude trvat? mám i problém s omdlíváním a musela jsem prěstat kvůli tomu sportovat.budu ještě někdy moct? kdy to skončí? každý měsíc se to zhoršuje, jsem zoufalá, já už nechci. skončí to někdy?
Pokud si nepřipadáš v pohodě tak nějak víc, než je normální, seber odvahu a dojdi k psychiatrovi. Pokud potřebuješ léky, jistě se některé dají brát v omezené míře i v těhotenství. Nemusí ti nic vážného být a hlavně ty nemáš mánie, popisuješ čistou depresi a to mi spíš přijde na tu endogenní. Ta se vyskytuje častěji a není tak vážná. Trpí tím docela dost lidí a je možné, že to taky teď všechno vnímáš intenzivněji, když s tebou cloumají hormony. Ale k lékaři si každopádně dojdi.