Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lasička1 píše:
Nejsem cikán-ale lidi nerozlišuji podle toho jak se narodí, ale jen podle toho jak se chovají. A naopak si vážím cikánů, kteří dokáží zbourat smýšlení lidí. Tzn. pracují, slušně žijí, studují…Mrzí mě, když je někdo hází do jednoho pytle. Každý člověk má právo na to, aby dokázal, jaký je a předsudky nebyly na prvním místě.
Krásná pohádka. Hezky řečená. Dobrá do knížky pro malé děti. Kdyby se mě dva cikáni ze tří kteří mě kdy zastavili na ulici nepokusili okrást tak bych na tyhle báchorky ještě věřil. Předsudky vznikají na základě zkušeností nebo informací o zkušenostech jiných. A ty má každý jiné.
@Anonymní píše:
Ahoj, ráda bych znala pohled jiných lidí na naši situaci, protože s rodinou to fakt rozebírat nechci (i kydž už si taky ledasčeho všimli).
S manželem jsme svoji 7 let, máme 3,5-leté dítě a druhé na cestě. Bydlíme v pronajatém bytě a snažíme se šetřit na vlastní bydlení (samozřejmě ne na celou částku, ale tak, abychom si mohli vzít rozumnou hypotéku). V době, kdy nejsem na rodičáku, máme příjem okolo 60 tisíc měsíčně. Splácíme auto (8000 měsíčně ještě rok a půl). Jak já, tak manžel, pracujeme na pozici, kde jsme hodně v kontaktu s lidmi.Manžel si zcela běžně kupuje oblečení, které je podle mého vkusu zbytečně drahé. Jde o různé italské designovky, něco si nechává i šít i na míru. Z posledních položek jsou to sluneční brýle za necelé 4 000 Kč, košile za 3500 Kč, boty na míru za 7 000 Kč a podobné pro mě úlety. Já to u sebe považuju za zbytečné, takže nakupuju běžnou konfekci třeba v HM, klidně si něco koupím i z Pepca nebo z druhé ruky, prostě běžné věci.
Jde mi o to, že manžel velmi nerad investuje do věcí pro dceru a teď i pro syna, který se má narodit začátkem srpna. Velkou část výbavy mám po dceři, ale bohužel jednak je narozená v lednu, takže má novorozenecké oblečení ryze zimní a navíc naše šílená rodina, pro kterou to bylo první miminko v okolí, se jala kupovat i přes naše prosby o univerzálních barvách, vše růžovoučké a holčičí. Takže mám univerzálních jen pár kousků, které jsem kupovala já sama. Taktéž výbava do kočárku a do postýlky - prostě 90 % je růžová.
Teď jsme šli po obchodech a já jsem řekla, že půjdu vybrat nějaké látky na povlečení. Podotýkám úplně běžnou standardní metráž. Manžel se hned zatvářil kysele - proč jako? Vždyť máme po dceři. Je mu úplně fuk, že jsou to růžoví sloni, růžové puntíky a růžové sovy. Miminu je to přece jedno. Já nejsem nějak na módu, ale jak to, že on musí mít vše sladěné, značkové, na míru a jeho dětem stačí to, co mají? Další oheň na střeše byly boty pro dceru. Za 900 Kč? Není to nějaké drahé? Vždyť z toho vyroste a na přístí rok kupujeme nové! Nestačí z tržnice za 300? Sandály jak sandály, ne? Na moje vysvětlování ohledně otropedické stélky se moc netvářil. Dcera má plošší nožky a nechci jí kupovat ledacos. Botky musí splňovat určité - ortopedem doporučené - parametry. A manžel hned - tak ať nám to proplatí pojišťovna atd. Když jsem mu oponovala tím, že si sám nechává šít boty na míru a to má skoro 40 let a žádný ortopedický problém nemá, hned se do mě navezl, že je to jeho pracovní nutnost, protože reprezentuje a protože v těch botech řídí spoustu km - na to jsem mu řekla, že se může přezouvat a řídit v pohodlných keckách (já to tak dělám)
No prostě oheň na střeše - hrozně utrácím za děcka a všechno jsou zbytečnosti. Na sebe by v životě nekoupil ani v běžných obchodech jako je HM, Deichmann, CA natož Pepco, tržnice nebo second hand a u nás vidí moc drahé i tyto věci?
Zajímalo by mě, jestli někde v rodinách řeší podobné problémy. Já mám totiž v okolí spíš opak - tatínky, kteří by pro děti udělali vše a na sebe třeba až trošku kašlou.
Jeho vztah k mému oblékání a mé profesi teď řešit nebudu, to je kapitola sama pro sebeTeď budu na rodičáku, takže je mi moje oblékání celkem fuk.
Jak je to tedy u vás? Občas mám chuť dát manželovi za tyhle řeči přes ústa![]()
Ano, manžel je sobec. Žije nad poměry. To všechno jistě víš.
Ale vidím tu druhý problém, který časem „bouchne“.Manželovi brzy přijde jeho rodina obyčejná-on v nóbl oblečení, obklopen drahými věcmi a koukne na manželku a děti a řekne si, že on má na „lepší“.Ano, je to ubohé, přízemní, hnusné…ale bohužel z chování tvého manžela toho vzejde. Tvůj manžel má na prvním místě hmotné statky, to mu zastínilo myšlení. Bohužel někteří lidé to tak mají, jakoby se nemohou nabažit peněz a majetku. A nevěřím, že se něco změní. Brzy mu bude vadit jít s manželkou oblečenou z druhé ruky, s dětmi oblečenými od vientnamců. Bude se za svou rodinu stydět. Ale bude mu líto peněz, které by utratil za svojí rodinu.
@Lexter píše:
Krásná pohádka. Hezky řečená. Dobrá do knížky pro malé děti. Kdyby se mě dva cikáni ze tří kteří mě kdy zastavili na ulici nepokusili okrást tak bych na tyhle báchorky ještě věřil. Předsudky vznikají na základě zkušeností nebo informací o zkušenostech jiných. A ty má každý jiné.
Ano, vím že 80 % této populace je problémových. Pracuji s lidmi a moc dobře vím, jak to chodí. Že mají mnoho dětí, sociální dávky, častěji na rodinu vyšší než já svůj plat + vedlejšák. Že mají bydlení, které jim platí sociálka…doplácí jednorázově další výdaje. Vím, že z mé výplaty jde opravdu hrozně moc peněz na podobné lidi. Vím že děti těchto lidí nebudou pracovat stejně jako rodiče. Že my budeme muset pracovat déle, abychom tento systém utáhli. A na práci musíme brát cizince, přeci oni nemůžou pracovat…
Přesto nemám ráda takové odsouzení, že je to cikán. Je to člověk, který má dostat šanci ukázat, jaký je. A odsuzuji lidi jen za to, jací opravdu jsou, ne za to, jak se narodili.
@lasička1 No, a možná si najde nějakou fiflenu … a pak zjistí, že na potřeby fifleny je nuzák první kategorie a bude rád vzpomínat na svoji bývalou rodinu. Takových příběhů už bylo.
@lasička1 píše:
Ano, vím že 80 % této populace je problémových. …
80%? Já bych chtěl být místo realisty optimistou. ![]()
@lasička1 píše: A odsuzuji lidi jen za to, jací opravdu jsou, ne za to, jak se narodili.
Což mi nezabrání sevřít si tlumok pokaždé když jde nějaký okolo a dát si přítelkyni na druhou stranu. Je to skoro podvědomé.
Uvidíme časem, třeba někoho napadne jak to dát aspoň trochu do kupy. Zatím každej pohořel.
@PaníBovaryová píše:
Nechapu, jak to mela zakladatelka videt driv, kdyz decka maji az ted
třeba si to jen nepřipouštěla? Byl stejně velkorysý i k ní? Nebo každý za své a ona předpokládala změnu až budou děti? V tomhle se lidi nemění
jen pak když jsou děti tak výdaje jsou někde jinde ![]()
@Lexter píše:
Což mi nezabrání sevřít si tlumok pokaždé když jde nějaký okolo a dát si přítelkyni na druhou stranu. Je to skoro podvědomé.Uvidíme časem, třeba někoho napadne jak to dát aspoň trochu do kupy. Zatím každej pohořel.
Toto se do kupy nikdy nedá. Oni mají moc dětí, brzy za sebou, než my budeme budovat další generaci, tak oni už mají druhou.My 1-2 děti, oni cca 5.Takž brzy to dopadne tak, že oni pracovat nebudou umět-nikdy to nedělali-takže my a naše děti /když už to umíme / budeme pracovat více, abychom je uživili. A když nebudeme umět více, tak nám z výplaty odeberou větší procento, abychom je uživili. Tato otázka se měla řešit už dávno, nyní se ženeme do velikého problému.
@PaníBovaryová píše:
Nechapu, jak to mela zakladatelka videt driv, kdyz decka maji az ted
Ze by zacal za sebe tak utracet az ted? To asi fakt neeeeeee ![]()
@cecetka píše:
Ze by zacal za sebe tak utracet az ted? To asi fakt neeeeeee
Tak ona mohla úplně klidně čekat, že jako každej normální chlap po narození dětí přehodnotí své priority směrem na děti. Že se to nestalo může jen těžko být její chyba
Já jsem taky před dětmi často utrácela za totální blbiny a s příchodem zodpovědnosti spojené s dětmi jsem to prostě dělat přestala ![]()
@cecetka píše:
Dříve ji možná upravený elegán imponoval.
@cecetka píše:
snad nejde o to, že utrácí za sebe, ale že se nafukuje, když má něco koupit děcku. To před děckem pozná asi těžko
Ahoj, to jsem já - obnovitelka diskuze ![]()
Zní to hloupě a trapně, ale manžel takový dřív nebyl.
Měl totiž jiný typ práce a pohyboval se mezi jinými lidmi. V podstatě pochází z chudší rodiny než já - ale tohle jsem fakt nikdy neřešila. Jen si pamatuju, že když jsem ho představovala před téměř 10 lety svým přátelům, někteří se pak vyjádřili ve smyslu, že bych měla na lepšího než na takovou „socku“. Takže spíš v jeho případě je to kompenzace hmotného nedostatku (i když mírného) z dětství a mládí.
První roky společného života jsem vydělávala víc než on. Bylo nám to oběma fuk. Byli jsme obyčejní mladí lidi, kteří jeli na dovolenou do kempu a oblíkali se převážně v Decathlonu, pač jsme bývali dost sportovně založení. Neřešili jsme to.
Pak změnil pozici za obchoďáka, našel si mezi kolegy kámoše, kteří jsou velcí borci, co chodí do barber shopů, kouří doutníky, kupují si kolo za 100 klacků a podobné výstřelky. Nutno podotknout, že většina z nich má trošku jiné peníze, nešetří na bydlení, nemají dluhy, bydlí ve svém a neplatí nájem…a třeba i jejich ženy vydělávají víc než já. Mimo jiné tam pracuje i manželův brácha, který vloni zorganizoval svatbu za víc než 200 tisíc
Což jsem docela hleděla. On je teda na trochu vyšší pozici, ale i tak..S manželkou bydlí v garsonce v pronájmu, taky co vím mají auto na leasing, a přesto si dovolili tak drahou svatbu. Mně to celkově přijde nezodpovědné. Ale muž má prostě kolem sebe převahu lidí, kteří mají jakousi potřebu se prezentovat za každou cenu :-/
Co se týče utrácení za miminkovské věci, taky bych v životě nedala pětistovku za stylové bodýčko, které bude mrně nosit měsíc. Ale zas třeba chci, aby měl nějaké oblečení pěkné, čisté, nové, z dobrého materiálu. Třeba hodně kupuju v Lídlu, Tescu - tam se mi miminkovské věci líbí a jde vyčíhnout i pěkné slevy. Nedávno jsem koupila 5 body za cca 200 Kč, což mi přijde fajn. Pan manžel měl stejně kecy, jestli to nejsou vyhozené peníze. Ano, na doma dám klukovi klidně růžové body „Little princess“, které beztak poblije, pokadí a kdoví co
…Ale chci mít i neholčičí kousky…snad chápete. Nejsem matka shopaholička, která by vymýšlela a ladila a zbytečně utrácela desetitisíce za designové věci. ![]()
Pak bych se s nim zkusila dohodnout, kolik da z vyplaty rodine (abys mela dostatek pro sebe a pro deti) a kolik si necha na sve potreby. Pokud chce vic, musi umet vic vydelat. Ale nejprve musi umet pochopit, ze primarne vydelane penize slouzi k obzive a zajisteni zakladnich zivotnich potreb.