Manžel a finance

Anonymní
27.3.11 12:19

Manžel a finance

Zdravím,
chtěla bych vás nezaujaté poprosit o vyjádření k mému problému.
Jsme s manželem 2 roky a naše největší starost v našem vztahu jsou finance a jeho rodiče. Žijeme v jednom společném rodinném domku avšak každý ve svém bytě. Před 3 roky měl manžel se svou matkou údajně společné sopoření. Nicméně všecky jeho peníze si vzala a zrekonstruovala s nimi jejich koupelnu, kuchyn,chotbu. Jeho peníze vpodstatě šli do investic maminky. Nyní čekáme rodinu a zařizujeme zbytek bytu a to máme vybaveno tak z poloviny. Abychom tady mohli vůbec existovat vzal si půjčku na opravy elektriky atd. a to vlastně by býval nemusel, kdyby mu jeho matka peníze dala co měl naspořené. A protože nedala, tak je zadlužený u banky(sice ne nějak převratnou sumou) ale kdybychom ty peníze měli, vybavili bychom s nimi zbytek našeho bytu. Nyní jsem na neschopence z.d. těhotenství a mám málo peněz. Potřebuju, aby mi přispíval na domácnost, což mu zřejmě dělá potíž. Když jsem mu řekla, že peníze by měli měsíčně dát jeho rodiče, tak mi na to odpověděl, že nechápe, proč by mu je měli vracet. Je to fakt otřesná situace a od té doby co mi to řekl, nějak nedokážu s manželem komunikovat a ani nevím jak se k tomu mám postavit. Předem děkuji za vaše příspěvky. :cry:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13196
27.3.11 12:24

A do toho společného spoření přispíval manžel ze své výplaty? Nebo mu rodiče řekli, že mu tam šetří, a pak bylo vše jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2439
27.3.11 12:33

No nejdřív pořádně zjisti, jak to s tím společným spořením bylo - opravdu tam dávali oba? Jakou částku tam manžel posílal? Na koho bylo spoření napsané na oba nebo jen na matku?
Pokud tam třeba dával polovinu, tak by měl i polovinu z naspořené částky dostat…
Každopádně to ale musí řešit on s matkou, pokud nechce, tak ty nic moc nezmůžeš :-(
U většiny rodičů, to bývá zvykem, že spoření spíš, dělají pro děti a pak jim peníze dají na bydlení, ale, jak vidíš, někde to tak nefunguje…
U nás taky nic takovýho moc neproběhlo, všechno více méně táhne manžel…já mám taky prd…
Každopádně si s ním promluv, že na domácnost prostě bude muset přispívat víc, ty z neschopenky ani z mateřské nejspíš domácnost opravdu neutáhneš a z rodičovského příspěvku už vůbec ne, takže to by si měl uvědomit a smířit se s tím.
Toto teď možná bude znít hnusně, ale kdo celý domek zdědí až jeho rodiče nebudou? Pokud on, tak je alespoň dobré, že peníze ze spoření dům zhodnotily (i když se jednalo o jejich byt), takže by se to dalo ještě logicky odůvodnit, že peníze schrábla matinka, ale pokud dům váš nebude a budete pak muset ještě vyplácet nějakého sourozence nebo někoho jiného, tak to už je tedy na prd… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
27.3.11 12:44

A jemu z výplaty nezbývá ani koruna na domácnost??Je to přece jeho domácnost - jaképak přispívání..

Jde také o to, čí je dům..Pokud rodiče investovali do svého domu i jeho peníze, tak má smolíka..Nevím, zda nemáte nějaké zvýhodněné bydlení a podobně, že by se to alespon rentovalo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22180
27.3.11 13:04

No, nezlob se, ale ať je to jak chce, byly to jeho peníze, které se Tebe naprosto netýkaly. A netýkají. Pokud jsem správně pochopila, toto všechno proběhlo před tím, než jste se vůbec dali dohromady, takže jak a co si domluvil se svou matkou, Tobě vůbec nepřísluší hodnotit, rozhodovat o tom nebo se dokonce cítit jakkoli ukřivděná.

Kdyby to byly Vaše společné peníze, které by najednou zmizely, pak bych Tvoje rozhořčení samozřejmě úplně chápala - takto ne. Jak on žil, jak se choval, co a komu financoval, s kým a jak se dohodl před tím, než jste založili společnou domácnost a společné financování, to jsou jeho starosti a jeho věc. Ty to můžeš pouze akceptovat - jiná práva nemáš. Určitě by se našly věci ve Tvém životě, se kterými zase on naprosto nesouhlasí, řešil by je jinak a má na ně jiný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
27.3.11 13:15

jak by ses k tomu měla postavit, nijak :nevim: byla to dohoda mezi ním a matkou, jestli on to nechce řešit, tak vzhledem k tomu, že to bylo ještě před tebou, není důvod abys mu k tomu něco říkala. Na druhou stranu - když jste věděli, že chcete dítě, neměli jste rekonstruovat když jste věděli, že nebudete mít peníze
Já spíš nechápu tvou větu, že by ti měl manžel přispívat na domácnost. Je to vaše domácnost, ne? Takže ji hradíte oba dva. Pokud ty dáváš peníze např. na jídlo a on ti nic nedává, tak hold přestaneš vařit, nebude mít teplé večeře, ale třeba jen chleba s máslem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
27.3.11 13:22

No ne jen že se mě nepřísliuší to hodnotit, já to hodnotit musím. Protože, teď proto že on byl v uvozovkách velkorysy, tak je zadluzenej u banky a nam nezbyva nic z vyplaty a bude jeste hur az se malej narodi. Kdyby matka dala penize co tam on vrazel my dnes nemuseli mit pujcku a tudiz bychom s financema byli nekde jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
27.3.11 13:24

No on tam přispíval ze své výplaty a pak ty lovačky rozebrali jeho rodiče a nechápu jeho že zaujímá postoj, proč by vlastně jeho rodiče měli jemu jeho prachy davat? Jasně…nemusí,že? vždyť máme napúůl holej byt a čekáme rodinu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
27.3.11 13:27

Ale to jste přece věděli, že vám nic nevrátí, tudíž jste si tu půjčku vzali..Takže jste věděli, že budete splácet a že vám peníze budou chybět..nyní když vidíte, že jste na suchu, tak na vrácení peněz trváte ještě víc..Sice to chápu, ale do situace, kdy jste se zadlužili jste se dostali samy a dobrovolně..
Nevím kolik jste si vzali a kolik splácíte - ale já bych si půjčku vzala jen opravdu na to nejnutnější - hlavně abych pak měla na normální živobytí..

A jaké má na to argumenty tchýně?? že ni nevrátí??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
27.3.11 13:30

Jinak je sice pravda, že domek asi zdědíme my…jenže i tak oni na něj nenapsali ani Ň.nAVÍC JESTLI DŮM BUDE NEBO NEBUDE NÁŠ JE HUDBA BUDOUCNOSTI a já teď řeším jak to bude za další měsíc a další… A když už teď je to naprd s lovama jak to bude pak? Až se malej narodi? Jinak trošku mi přijde, že jaksi prapodivně hájí svý rodiče a občas mě mrzí, že stojí víc při nich než při mě. Nechci zlatý kliky,na sebe jsem si nic nekoupila uz snad rok..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
27.3.11 13:33

No to je právě to…já nevěděla, že nic nevrátí. Řekl mi to až před par dny. A to že šel do půjčky tak to bylo na opravy elektriky apod. rozvody protoze by se tady ani bydlet nedalo v jakym to tu bylo stavu. Kdyby tehdy nenarval prachy do matky tak on nemusel mit dluh…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
27.3.11 13:36

Jenže on to zřejmě věděl dřív, že nic nevrátí, než si vzal půjčku..takže si jí vzal s tím, že bude mít holý zadek..Zlobila bych se na něj, né na ní..

Pokud to tam bylo tak katastrofální, možná jste měli jít bydlet někam do podnájmu a rekonstruovat až na to budete mít..
Je mi tě líto - budete muset asi hodně slevit ze svých požadavků..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22180
27.3.11 13:37
mazlinky píše:
No ne jen že se mě nepřísliuší to hodnotit, já to hodnotit musím. Protože, teď proto že on byl v uvozovkách velkorysy, tak je zadluzenej u banky a nam nezbyva nic z vyplaty a bude jeste hur az se malej narodi. Kdyby matka dala penize co tam on vrazel my dnes nemuseli mit pujcku a tudiz bychom s financema byli nekde jinde.

Ale tohleto všechno nepřišlo nečekaně, to jste věděli a do té situace jste se, jak píše Lizbeth, dostali sami. Tys možná nevěděla o spoření, které proběhlo v minulosti, ale rozhodně jsi věděla, jak jste na tom finančně teď. Chápu, že je to těžké, když pořádně nevycházíte s penězi, ale po pravdě - pořídili jste si dítě před tím, než jste si pořádně vyjasnili, rozmysleli a pořešili finanční záležitosti - to je pak těžké… :nevim: A pořešené to nemáte nejen v té záležitosti s rodiči, ale ani z hlediska domácnosti - pokud by Ti měl manžel „přispívat na domácnost“, je někde chyba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
27.3.11 13:38

No jinak jak se tady píše…většinou rodiče dávají dětem…teď jsem svědkem, že je to i naopak a já to tak nějak nechápu. Jinak dům je jeho rodičů, ale nejde mě teď o dům ale o peníze na měsíční bydlení. Platíme tady jen inkaso, ale když mám ze svého platit jídlo,hygienu, čist.prostředky,prací prášky, věci na malýho tak už toho moc nezbyde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
27.3.11 13:39

ty počkej a co vy máte rozdělený hodiny na vodu ,plyn elektriku ? A kolik platíte rodičům za nájem toho vašeho bytu v jejich domě ?
aha tak jsi už odpověděla ,byla jsi rychlejší . :wink:

Příspěvek upraven 27.03.11 v 13:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí