Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Martinka97 píše:
Ahoj holky,
Od doby co jsme se s manželem přestěhovali do svého zaujal pozici živitele. Sám si ji vybral, dělá něco co ho velmi (nebo aspoň vypadá že velmi baví) jenže domů, i přesto že by měl chodit kolem 6 chodí v 8 někdy i v 9. V práci má skvělý kolektiv, ale i stres z důvodu že musí plnit určitý počet něčeho čemu moc nerozumím. Když mu naznačím že je neustále pryč zvedne hlas že teda zaleze někam do fabriky, bude málo vydělávat atd. Když řešíme finance je to podobné, přijde mi že zbytečně utracíme (hlavně on) za nesmysly, ohradí se na mě že si nechce nic odtrhávat od pusy a že chce abysme se měli dobře. Domů chodí přepracovaný, nemá náladu, nic doma neudělá až na bordel, ten mu jde skvěle. Chápu že vydělává, že se snaží ale nechci být ta žena doma která zvládne vše, dělá hrdinku že nepotřebuje pomoct a nakonec je za puťku a chlap si najde jinou. Zároveň čekáme miminko, snažím se studovat (nechci usnout na vavřínech). Nevím jak mám změnit jeho postoj, chci aby mě trochu chápal, něco doma občas udělal (vylluxovat ho opravdu nezabije) a vnímal něco jiného než práci. Přijde domů a dvě hodiny do mě hučí, cokoliv se týká mě je nepodstatné. Zažila jste to některá někdy? Asi to zní trochu jako chaos ale píšu myšlenky které mám zmatené.
![]()
Hodně chlapů vnímá zabezpečení rodiny jako svůj životní úkol, je hrdý na to že dokáže vydělat tolik peněz na to aby se měla rodina dobře a nic jí nechybělo a nechápe co že to o něm ta ženská vlastně chce, proč by měl vysávat když byl celý den v práci a makal
nechápe že ženská potřebuje i jeho a ne jen ty peníze, no ale jak to skloubit aby byla spokojenost na obouch stranách? Taky mám doma workoholika, za ty roky jsem si zvykla, nepředěláš ho, to prostě nejde.
@jakanas Pokud člověku vyhovuje pouze práce a přináší mu uspokojení tak jako zábava nebo jiný relax, pak je ten člověk „porouchaný“.
A ti kamioňáci jsou v řiti, ale pak můžou být delší dobu doma.
Ale protože existují ti debilové, kteří jsou v řiti pořád, místo aby byli doma po těch 14 dnech, proto musí ti ostatní dělat totéž. A o tom to je.
A protože ty jsi ochoten dělat návrh ve svém volném čase mimo pracovní dobu, proto to musí dělat i ten zbytek, aby si vůbec udržel práci a slušný plat.
To je ten problém.
Jinak ať si klidně každej pracuje až do smrti vyčerpáním, ale pokud to má tyto důsledky na ostatních, pak je to nepřijatelné.
A v tom okamžiku nastupuje morálka.
A tu, pokud člověk nemá, tak si musí hledat jiné berličky, aby zdůvodnil svoje poklesky.
Ty nepřemýšlíš o svém chování, přemýšlíš jen o tobě, co tebe uspokojuje. Jsi jako spousta lidí, důsledky na ostatní tě nezajímají.
Když je někdo nemocný a musí pracovat, protože nic jiného mu uspokojení nepřináší, pak klidně může po pracovní době pracovat někde, kde se nedá vydělávat a řeší se to dobrovolníky.
Pak to odnese „jen“ jeho rodina. Alespoň ne ty ostatní.
Jinak zakladatelko, jediný způsob, jak ho předělat, ho bohužel ohrožuje na životě.
Asi jediná možnost, jak jsou tito lidé schopni zpomalit, je totální kolaps.
V podstatě by to znamenalo, nahnat ho ještě více do práce, třeba tím, že mu člověk bude říkat, že nevydělává dost a že musí přidat.
A pak čekat, kdy to nevydrží. Jenže to jednak někde trvá dlouho u velmi odolných jedinců i roky a nakonec to nemusí být kolaps(i ten ho může zabít), ale i mrtvice.
Takže nedoporučuji.
Ale jinej způsob, jak někdo zpomalil, jsem nezažila.
Je hrozně smutné dívat se, jak se lidem v okolí rozpadají rodiny, protože chlap je věčně unavený z práce, doma netráví aktivně skoro žádný čas, je docela nesnesitelný a není žádnou oporou ve vztahu kromě finanční. A to je dost málo.
To stačilo možná před 100 lety, teď už jen zlatokopkám.
Příspěvek upraven 08.10.16 v 10:48
Zakladatelko docela by me zajimalo co ten tvuj presne dela za praci a kolik vlastne bere mesicne. Co je to za typ prace, ze tam „musi“ makat 12hodin denne. Vis to vubec?! A taky mi zavani, to jak pises, ze utraci za kraviny a zacal premyslet a mluvit jen o penezich…to se vetsinou nestava, pokud clovek nezmeni uplne typ prace a neobklopi se lidmi, kteri „spravnym“smerem formuji jeho mysleni a motivuji ho k velkym vydelkum ![]()
Jinak jen moje osobni pripominka, pises, ze cekas dite a do toho studujes, takze mas toho asi hodne. Ono fakt dava smysl, kdyz se veci obcas delaji tradicne-poporade, clovek nejdriv dostuduje, pak si najde praci a pak zaklada rodinu, ma deti, pak to obvykle funguje a clovek se nehrouti, malokdo je takovy superman(myslim ted zeny), ze pri x detech, domacnosti a pripadne praci zvladne i vystudovat VS, no ale to neni vytka to me jen napadlo z toho cos napsala. ![]()
@ontario7 píše:
tak průměr to je, to ano, akorát jsem se na to ptal z toho důvodu, protože mi přišlo, že má jako vydělávat víc, ale už to objasnila, že na rodinu kašle
No a co by na tom bylo špatně?
Pokud by třeba neměli vlastní bydlení, ženská půjde/jde na RD, tak by v mnoha regionech docela problém
nebo tě pohoršuje samotný fakt, že ona od něj chce víc?
@Sany80s píše:
Zakladatelko, sama to vidíš tady. Ono to vlastně není tak hrozné, že. Že tyhle lidi jsou zrůdy, kteří likvidují mezilidské vztahy, to je jedno. Že to dělají sobecky jen a jen pro sebe. Jim na těch penězích vůbec nezáleží, v té práci by byli do večera tak jako tak. To mají jen jako výmluvu.
A společnost jim to toleruje. Že deformují pracovní trh, likvidují ostatní rodiny okolo sebe, to je jim jedno.
Víte co by se stalo, kdyby pracovali v průměru 8,5 hodiny denně jako každý slušný člověk?
Museli by najmout další lidi. A mzda za 8,5 hodiny by byla dostatečná. Když tolik lidí pracuje přesčas, tak dostatečná není, protože to deformuje pracovní trh.
A dotyční by se museli věnovat něčemu jinému, než je práce. Třeba rodině a přátelům. Jenže to oni neumí, pracovat je pro ně jednodušší.
A najde se spousta velmi hloupých žen, které si myslí, že je to pro ně a pro rodinu.
Cože? Já spíš vidím, jak při úplně každém problému tu padají rady typu „rozchod“ a na dotyčného se snese naprosto šílená kritika. Podle zdejších měřítek by neprošla většina republiky a pochybuju, že zrovna vy všichni máte doma dokonalý ideál a zrovna jste se sešli na emiminu jako výjimky.
Ten totální blábol o počtu hodin a věnování se rodině ani nebudu komentovat, extrémně omezený a sobecký pohled.
@jakanas píše:
to je zase jednostranej blábol.
Pro někoho je top být s rodinou, pro někoho výlet do hor, pro někoho skákat po hlavě a pro někoho pracovat.
Třeba včera do noci jsem dělal nový návrh a prototyp na zimní rukávník. Vedle stojící člověk by řekl že pracuji, ale ona to byla zábava a relax.Nebo z druhé strany vemte si ženy kamioňáků, celých 14 dnů v řiti a v podstatě nosí doml jen peníze a přesto je spousta žen kterým to vyhovuje. Prostě nejsme všichni stejní.
No ale hlavně to z nich přeci nedělá horší lidi. Někdo tu práci dělat musí, někdo musí pracovat i v noci, někdo musí dělat 12 - nechápu, jak někdo může takhle znevažovat cizí práci, tím spíš když si každý den užívá výsledků té práce.
@arinecka píše:
Hodně chlapů vnímá zabezpečení rodiny jako svůj životní úkol, je hrdý na to že dokáže vydělat tolik peněz na to aby se měla rodina dobře a nic jí nechybělo a nechápe co že to o něm ta ženská vlastně chce, proč by měl vysávat když byl celý den v práci a makalnechápe že ženská potřebuje i jeho a ne jen ty peníze, no ale jak to skloubit aby byla spokojenost na obouch stranách? Taky mám doma workoholika, za ty roky jsem si zvykla, nepředěláš ho, to prostě nejde.
No ono dost záleží, jestli je to workoholik nebo jestli tam není/nebyl nějaký problém podle mě. Třeba situaci vidí jinak, třeba žena občas něco plácne, že by chtěla časem toho dosáhnout a on se jí to snaží splnit. Nebo byl problém a on se teď tomu zuby nehty snaží vyhnout. Důvodů může být spousta…
@Sany80s píše:
Jinak zakladatelko, jediný způsob, jak ho předělat, ho bohužel ohrožuje na životě.
Asi jediná možnost, jak jsou tito lidé schopni zpomalit, je totální kolaps.
V podstatě by to znamenalo, nahnat ho ještě více do práce, třeba tím, že mu člověk bude říkat, že nevydělává dost a že musí přidat.
A pak jsou ženy straaašně překvapené, že je chlap opustí. Bože, kolik ti je? 10? ![]()
@Sany80s píše:
Ale jinej způsob, jak někdo zpomalil, jsem nezažila.
Je hrozně smutné dívat se, jak se lidem v okolí rozpadají rodiny, protože chlap je věčně unavený z práce, doma netráví aktivně skoro žádný čas, je docela nesnesitelný a není žádnou oporou ve vztahu kromě finanční. A to je dost málo.
To stačilo možná před 100 lety, teď už jen zlatokopkám.
Ne, rodiny se rozpadají především protože jeden z páru vymyslí takovou hovadinu, jako jsi teď pronesla ty. Tohle přeci není jediný důvod, musí ti to být jasné.
@Sany80s píše:
@jakanas Pokud člověkuvyhovuje pouze práce a přináší mu uspokojení tak jako zábava nebo jiný relax, pak je ten člověk „porouchaný“.
práce nemá přinášet uspokojení? To si děláš srandu?
@Sany80s píše:
Ale protože existují ti debilové, kteří jsou v řiti pořád, místo aby byli doma po těch 14 dnech, proto musí ti ostatní dělat totéž. A o tom to je.
A protože ty jsi ochoten dělat návrh ve svém volném čase mimo pracovní dobu, proto to musí dělat i ten zbytek, aby si vůbec udržel práci a slušný plat.
Co to je za nesmysl proboha? Ty máš nějaký problém s přesčasama či co? Tak to vyřeš s šéfem ![]()
@Sany80s píše:Říkáš ty, která navrhuje začít muži tvrdit, jak je neschopný, že to není dostatečná ovce a že je porouchaný, protože ho práce baví.
To je ten problém.
Jinak ať si klidně každej pracuje až do smrti vyčerpáním, ale pokud to má tyto důsledky na ostatních, pak je to nepřijatelné.
A tu, pokud člověk nemá, tak si musí hledat jiné berličky, aby zdůvodnil svoje poklesky.
Ty nepřemýšlíš o svém chování, přemýšlíš jen o tobě, co tebe uspokojuje. Jsi jako spousta lidí, důsledky na ostatní tě nezajímají.
@Sany80s píše:
Když je někdo nemocný a musí pracovat, protože nic jiného mu uspokojení nepřináší, pak klidně může po pracovní době pracovat někde, kde se nedá vydělávat a řeší se to dobrovolníky.
Aha, takže to, že někdo vůbec chce nebo má potřebu pracovat v životě, tak je nemoc. Ty fakt perlíš dneska. Jestli náhodou není nemoc spíš zoufalá potřeba lpět na rodině 24/7 a chtít si válet šunky celé dny.
@Nimie píše:
No ono dost záleží, jestli je to workoholik nebo jestli tam není/nebyl nějaký problém podle mě. Třeba situaci vidí jinak, třeba žena občas něco plácne, že by chtěla časem toho dosáhnout a on se jí to snaží splnit. Nebo byl problém a on se teď tomu zuby nehty snaží vyhnout. Důvodů může být spousta…
No ale jak se vyznačuje opravdický workoholik? O tom to asi je, nebo nevím, situace kdy žena je doma těhotná, chlap celý den v práci, přijde domů a tam čeká ta naštvaná žena která je sama celý den a nechápe že on toho má po tom dni plný zuby, ona chce aby doma pomáhal, on nechápe proč když byl tolik hodin v práci, vznikají zbytečné hádky protože jeden druhému nerozumí.
@Sany80s píše:
@jakanas Pokud člověku vyhovuje pouze práce a přináší mu uspokojení tak jako zábava nebo jiný relax, pak je ten člověk „porouchaný“.
To je ten problém.
Takže tvoje myšlenka je že všichni musí pracovat méně aby zbylo víc práce na ostatní ![]()
Toto si může myslet leda státní zaměstnanec v Řecku.
@arinecka píše:
No ale jak se vyznačuje opravdický workoholik? O tom to asi je, nebo nevím, situace kdy žena je doma těhotná, chlap celý den v práci, přijde domů a tam čeká ta naštvaná žena která je sama celý den a nechápe že on toho má po tom dni plný zuby, ona chce aby doma pomáhal, on nechápe proč když byl tolik hodin v práci, vznikají zbytečné hádky protože jeden druhému nerozumí.
Workoholikem bych nazvala člověka, který je skutečně závislý na práci jako takové, ne člověka, který v práci je třeba kvůli strachu - tam je pak jiná příčina ![]()
@Nimie Když zvýrazníš jen část věty a vypustíš v každé plno slov, může tak ta věta obvykle má jiný význam než ta původní.
Jako příklad poslouží moje tvrzení: Pokud člověku vyhovuje pouze práce a přináší mu uspokojení tak jako zábava nebo jiný relax, pak je ten člověk „porouchaný“.
Význam tohoto tvrzení je, že člověka baví pouze a jen práce a v ničem jiném zábavu ani plnohodnotné uspokojení neshledává.
Ve významu této věty není, že práce by neměla přinášet uspokojení. Okrajově by se to dalo brát tak, že práce nemá přinášet plnohodnotné uspokojení.
Pokud ubereš některá slova tvrzení upravím ve smyslu: Pokud člověku práce přináší uspokojení tak jako zábava nebo jiný relax, pak je ten člověk „porouchaný“.
Což má asi tebou pochopený význam, že člověk je porouchaný, pokud mu práce přináší uspokojení.
Bohužel se jedná o větu, kterou jsem nenapsala a která je nesmyslná.
Není to ale jediná věta, kde tvoje reakce neodpovídá významu tvrzení.
@jakanas Zažila jsem mnohokrát situaci, kdy odešel zaměstnanec, který dělat 16-18 hodin denně(fakt nepřeháním, většinou tak 12-13 v práci a zbytek doma).
Vždy za něj najali více lidí než jednoho.
To Řecko je takové klišé, které se používá na vše, ovšem argument to není.