Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
Od doby co jsme se s manželem přestěhovali do svého zaujal pozici živitele. Sám si ji vybral, dělá něco co ho velmi (nebo aspoň vypadá že velmi baví) jenže domů, i přesto že by měl chodit kolem 6 chodí v 8 někdy i v 9. V práci má skvělý kolektiv, ale i stres z důvodu že musí plnit určitý počet něčeho čemu moc nerozumím. Když mu naznačím že je neustále pryč zvedne hlas že teda zaleze někam do fabriky, bude málo vydělávat atd. Když řešíme finance je to podobné, přijde mi že zbytečně utracíme (hlavně on) za nesmysly, ohradí se na mě že si nechce nic odtrhávat od pusy a že chce abysme se měli dobře. Domů chodí přepracovaný, nemá náladu, nic doma neudělá až na bordel, ten mu jde skvěle
. Chápu že vydělává, že se snaží ale nechci být ta žena doma která zvládne vše, dělá hrdinku že nepotřebuje pomoct a nakonec je za puťku a chlap si najde jinou. Zároveň čekáme miminko, snažím se studovat (nechci usnout na vavřínech). Nevím jak mám změnit jeho postoj, chci aby mě trochu chápal, něco doma občas udělal (vylluxovat ho opravdu nezabije) a vnímal něco jiného než práci. Přijde domů a dvě hodiny do mě hučí, cokoliv se týká mě je nepodstatné. Zažila jste to některá někdy? Asi to zní trochu jako chaos ale píšu myšlenky které mám zmatené.
![]()
@Martinka97 píše:
Ahoj holky,
Od doby co jsme se s manželem přestěhovali do svého zaujal pozici živitele. Sám si ji vybral, dělá něco co ho velmi (nebo aspoň vypadá že velmi baví) jenže domů, i přesto že by měl chodit kolem 6 chodí v 8 někdy i v 9. V práci má skvělý kolektiv, ale i stres z důvodu že musí plnit určitý počet něčeho čemu moc nerozumím. Když mu naznačím že je neustále pryč zvedne hlas že teda zaleze někam do fabriky, bude málo vydělávat atd. Když řešíme finance je to podobné, přijde mi že zbytečně utracíme (hlavně on) za nesmysly, ohradí se na mě že si nechce nic odtrhávat od pusy a že chce abysme se měli dobře. Domů chodí přepracovaný, nemá náladu, nic doma neudělá až na bordel, ten mu jde skvěle. Chápu že vydělává, že se snaží ale nechci být ta žena doma která zvládne vše, dělá hrdinku že nepotřebuje pomoct a nakonec je za puťku a chlap si najde jinou. Zároveň čekáme miminko, snažím se studovat (nechci usnout na vavřínech). Nevím jak mám změnit jeho postoj, chci aby mě trochu chápal, něco doma občas udělal (vylluxovat ho opravdu nezabije) a vnímal něco jiného než práci. Přijde domů a dvě hodiny do mě hučí, cokoliv se týká mě je nepodstatné. Zažila jste to některá někdy? Asi to zní trochu jako chaos ale píšu myšlenky které mám zmatené.
![]()
on se chová jako pán tvorstva a věř, že tohle nezměníš jen tak. Pokud o těch věcech nechce slyšet, tak bych mu přestal vařit a prát, jelikož to bere vše na lehkou váhu. Tím bych začal a krásně by jsi viděla jeho reakci, jestli by i tohle ignoroval:kytka:
A neni ve znameni byka? ![]()
Mela jsem dva a oba byli uplne stejni jako pises. I kdyz mohli z prace prijet domu driv, stejne delali prescasy a meli pocit, ze bez nich se to v te praci zhrouti. Neudelas s tim nic, snazila jsem se o to sama docela dlouhou dobu.
Nevím, on se prostě snaží vydělat co nejvíc, má pocit že zachraňuje svět a že je nejdůležitější. Nezajímá ho nic než on sám.
A je ve znamení blížence, mám pocit že mu peníze vlezli na mozek.
Podobné může znám. Nikdy se nezměnili. Ba naopak, jak postupovali v kariéře, tím to bylo horší.
@Martinka97 píše:
Nevím, on se prostě snaží vydělat co nejvíc, má pocit že zachraňuje svět a že je nejdůležitější. Nezajímá ho nic než on sám.
musíš mu dát nůž na krk, aby jsi zjistila, jestli o tebe opravdu stojí a je schopnej to změnit, jiná cesta není ![]()
Tak zas lepší, že sice chodí pozdě, ale domů nosí peníze, než aby makal 15h denně a sotva jste se uživili. Na to asi nejlíp zabere terapie.
Můj manžel taky býval workoholik, myslel si že pokud nebude v práci tak to tam bez něj nezvládnou, ale díky bohu se to v poslední době hodně zlepšilo, začalo to tím že se zranil a musel být doma protoze opravdu do práce nemohl.. A teď co předěláváme byt a chystame se na příchod miminka, je to mnohem mnohem lepší, ale s domácími pracemi stále moc nepomáhá, i když pravidelně uklízí nádobí a sem tam vynese koš nebo zamete, ale to je buď když ja opravdu nemůžu nebo když nedej bože nejsem doma ![]()
A je pravda že na mě nezvyšuje hlas a neobhajuje proč tolik pracuje ![]()
S tímhle mám možná opačnou zkušenost. Mám chlapa, kterej má svoji práci a ještě bokem spravuje auta, je to automechanik. Z práce přijíždí kolem 5 a jde na druhou směnu do dílny a vrací se mi podle práce, někdy v 8, někdy třeba až v 10. Ale ne pravidelně každý den. Dělá i o víkendech. Taky čekáme mimi. Z předchozího vztahu má dvě děti. Doma po něm nic nechci, jako co se týká úklidu nebo vaření, on se stará o technické záležitosti ohledně baráku. Já se věnuji svým koníčkům, takže nesedím doma jak trubka a nesmutním po něm
. I přesto, že je často v prachu (vedle v dílně
), tak nemůžu říct, že by se mi nevěnoval, vymyslí pro nás program i pro děti, je to skvělej táta a bude i pro třetí, zajímá ho můj den, stejně jako mě jeho, snesl by mi modré z nebe, stejně tak já jemu. Nosí mi domů dost peněz i bez své druhé práce, i když já taky nevydělávám málo (teď jsem teda na PN), takže máme finanční nezávislost a nemusím se nijak omezovat. Což taky přispěje k pohodě
.
Začalo by mi to vadit v případě, kdyby se staral sám o sebe a mně se nevěnoval, jak naznačuješ ty
. Naštěstí tohle nemusím řešit, mám štěstí a vy byste si asi měli promluvit, protože ty vlastně jen sedíš jak puťka a čekáš, až se samozvaný živitel vrátí, což musí být na palici.
@Whiskin píše:
Tak zas lepší, že sice chodí pozdě, ale domů nosí peníze, než aby makal 15h denně a sotva jste se uživili. Na to asi nejlíp zabere terapie.
a kdo mu tu terapii prosím má udělat? ![]()
A dodatek, moje švagrová má chlapa, kterej přijde ve 4 domů do bytu, sice vysaje nebo utře prach, vyklidí myčku, ale pak sedí na gauči jako pecivál, nebo zaleze hrát hry na pc. Domů donese asi 17 tis. Víc z něj nemá.
Takže i když tě chápu, tak na druhou stranu mohla jsi mít doma tohle ![]()
@Danda24 píše:
A dodatek, moje švagrová má chlapa, kterej přijde ve 4 domů do bytu, sice vysaje nebo utře prach, vyklidí myčku, ale pak sedí na gauči jako pecivál, nebo zaleze hrát hry na pc. Domů donese asi 17 tis. Víc z něj nemá.
Takže i když tě chápu, tak na druhou stranu mohla jsi mít doma tohle
A co by měl dělat? takže je zaměstnaný a doma pomáhá. Po práci se baví. V čem je ten problém?
@Danda24 píše:
Takže i když tě chápu, tak na druhou stranu mohla jsi mít doma tohle
17 tisíc je málo? a kolik příspívá ona??? ![]()
Tak mu třeba navrhni, že by za ty peníze mohl zaplatit uklízečku, chůvu atd. Že s ním vlastně souhlasíš, peníze půjdou na dobrou věc a ty budeš mít taky víc času na něco jiného než na domácí práce, které pak navíc nebudou předmětem sporu.