Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V prvni rade bych se manzelky zeptala, jestli se opravdu neco deje, abys mel jistotu, ze si nevytvaris falesne domnenky. Jak my tu muzeme vedet, co tvoji zene vadi na tchyni? ![]()
Tvoje manželka určitě dostala v základní výbavě pusu a mluvidla. Doporučuji je použít a v klidu, nejlépe nad lahví vína a krabicí čokolády, s ní celou situaci probrat. Je pravda, že my tu můžeme vytáhnout své křišťálové koule, ale určitě nebude výsledný efekt takový, jako tvoje přímá komunikace s manželkou.
A proč by měla manželka tvé matce volat a vybírat jí dárky? Snad dárek zvládneš vybrat sám, pokud ona nechce… Můj muž taky mé matce dárky nevybírá a rozhodně jí nevolá, ani já jeho mámě a to máme vztahy dobré.
Mít tvou matku ráda není žádná povinnost, důležité je, aby se chovala slušně. Nic s tím udělat nemůžeš, ale co si s ní třeba o tom promluvit?
Tchýně mi nijak nevadí, ale ještě nikdy jsem ji nevolala
to bych měla?
@Anonymní píše:
Milé dámy, s manželkou se známe už téměř 10 let, manželé jsme 4 roky a máme dvouletou holčičku. Manželka je poslední dobou podrážděná, ignoruje mě nebo mi odsekává. A přijde mi, že nesnáší moji matku. Ta je přitom skvělá babička, ale manželka pro ni třeba ani nevybere dárek k narozeninám, nezavolá jí. Co udělat, aby měla moji mamku ráda?
A ty jeji mamu mas rad? Volas ji? Vybiras ji darky? ![]()
Jestli po ní chceš, aby tvé matce volala a kupovala jí dárky k narozeninám, tak se nedivím, že je nepříjemná.
Tak ja mam treba svou tchyni fakt rada, ale ze bych ji volala…?? Jen, kdyz potrebuju hlidani ![]()
Darky ji taky nevybiram, pouze kdyz me o radu pozada manzel…jste spolu 10 let, jaky mela manzelka vztah s tchyni doted?
@Anonymní píše:
Milé dámy, s manželkou se známe už téměř 10 let, manželé jsme 4 roky a máme dvouletou holčičku. Manželka je poslední dobou podrážděná, ignoruje mě nebo mi odsekává. A přijde mi, že nesnáší moji matku. Ta je přitom skvělá babička, ale manželka pro ni třeba ani nevybere dárek k narozeninám, nezavolá jí. Co udělat, aby měla moji mamku ráda?
Zeptej se jí, co jí vadí. Za 10 let snad jeden druhého znáte. Dárky tchýňce vybírám jen někdy, spíš se čas před narozeninami nebo Vánocemi dohodneme, co dostane. Volám jí čistě s pragmatických důvodů, když něco chci. Jinak se vídáme dost, abych se jí zeptala, jak se má nebo tak.
Primárně se musíš zeptat manželky. Pokud s tchýni komunikovala a najednou přestala, asi se mezi nimi něco stalo. Předpokládám teda, že nepožaduje s, aby jí volala několikrát do týdne. Já teda tchýni volám na občasný pokec a dárky vybírám také. Ale koukám, že tady se to nenosí.
@Anonymní píše:
Tak jestli ji prudíš, aby prožívala tvou mámu, tak se nediv, že ti odsekává.
Jestli je manželka nakrklá na tebe samotného, tak máš možná větší problém než její vztah k tchýni.
A driv ji volala a vybirala darky? A tys to po ni chtel nebo to byla jeji iniciativa? A jak jinak se driv projevovalo, ze ji rada ma a ted ne? Jste spolu 10 let, je to predevsim otazka komunikace vas dvou, tady to nevyresis.
A konkretne volani a darky, to je dost nestastny priklad. Byt snacha podle me automaticky neznamena, evidovat svatky, narozeniny a vyroci i z manzelovy casti rodiny. Nekdo to tak mozna ma a ty bys to taky tak chtel, ale i na tom se musite domluvit. Ja jsem dopredu hlasila, ze nic takoveho delat nebudu.
@Anonymní píše:
V tomhle příspěvku je toho tolik špatně…
První problém: manželka je podrážděná, ignoruje mě nebo mi odsekává
Druhý problém: absence komunikace s manželkou
Třetí problém: přijde mi, že nesnáší mojí matku
Jaká je závěrečná otázka? Ani ne co může být špatně, proč má žena takovou náladu či jakou, ani žádná snaha, že by o tom s manželkou už mluvil, ale: „Co udělat, aby měla moji mamku ráda?“
Zaprvé, pokud někdo někoho nemá rád, tak ho nemůžeš donutit k opaku.
Zadruhé, být tebou, tak se zamyslím sama nad sebou a jdu si pokecat s manželkou o tom co je špatně. A pro začátek z toho vynech tvoji mamku.
Já třeba tchýni dárky kupuju, ale jenom k vánocům - protože to dělám hromadně pro všechny, ale jinak se stará manžel. A že bych jí volala? Pokud něco nepotřebuju, tak nevolám. Tečka. A to ji mám ráda.
Přemýšlím kdy jsem tchýni naposledy volala
, no už ani nevím i fotky děti ji posílá spíš manžel. Dárky k narozeninám vybírá zásadně švagrová (její dcera).