Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ja vubec nechapu proc to resis? na ,,bohaty,, deticky muze narazit kdekoliv ![]()
Jako s rozdíly se bude setkávat pořád, ve školce už si děti koukají na oblečení. Takže bratránek už ho nevytrhne. Neboj, když ho budeš vychovávat dobře a vysvětlovat mu to, tak to bude ok.
ty je proste asi nemas rada no..to je pak ezky..ja bych byla nadsena kdyby male nekdo koupil velkou trampolinu nebo ctyrkolku..nebo vybavu od nextu na celej rok
ale to uz je o vztahu mezi vama…kdyz bydlite v jedny dedine asi budete muset zvolit nejakej kompromis…decka se na hracky a penize utahnout daji…nicmene to neznamena ze prestanou mit radi mamu a tatu..ale bude mit rad i babicku o coz ty asi moc nestojis..ale nic s tim nenadelas ![]()
No tak každý má jinou výchovu a tak, ale máš pravdu, já jsem spíš ten typ co ty a taky a se mi některé věci nelíbí, jestli jsou hadry značkové, mám na háku, spíš kupuju ty obyčejné a půlroční dítě bych na nožky nestavěla. Ale podle mě je důležité, aby až bude malý trochu větší a začne se na ty věci ptát, jste mu vysvětlili, že oni jsou jiní a vy taky, ale to neznamená, že to že má obyčejné věci, je špatně. Když ho k tomu budete od malička vést, že nepotřebuje Adidas, aby byl největší borec, tak je možné,že se na to bude dívat stejně jako ty nebo si z toho nebude tak dělat těžkou hlavu. I když - když to vezmu za sebe, jak jsem byla děcko, mohla mi mamka stokrát vysvětlovat, že mi nekoupí to, co má kámoška a já jsem to nechtěla chápat, takže těžko říct, uvidíš.
Vůbec bych to neřešila a žila si svůj život, stejně tak jako si žijou oni svůj.
Mimochodem: Adidas, Next a spol nepovažuju za nijak luxusní značky a H&M není kvalitou o tolik horší.
Hlavně neřeš ostatní, co mají a jak dělají a budeš mít život jednodušší. Navíc - pokud budete s dítkem trávit čas, věnovat se mu, tak bude jistě šťastnější a v hlavě to bude mít nejspíš srovnanější, než ladící odložený bratránek.
Co poradit? Snažit se synovi vštípit svoje zásady, co je podle tebe důležité a co ne, co je jen povrchní pozlátko a doufat, že to přijme vnitřně za své. Asi budete určitě narážet na to, že bratránek něco má a on ne a proč, je na tobě a manželovi, jak to ustojíte. Je fakt, že na „nóbl“ dětičky budete narážet všude.
Já bych to teda nejspíš neřešila, co si dělají ostatní je mi celkem jedno, dokud to přímo nezasahuje mne nebo mou rodinu, ale pokud se tím trápíš a štve tě to, asi není moc dobrý nápad bydlet v jedné vesnici ![]()
Jinak můžeš dělat zhruba tolik, že syna budeš vychovávat podle nejlepšího vědomí a svědomí, tchyniny (a švagrové) pokusy o motání se ti do výchovy ignorovat a jejich „pomoc“ odmítat a uvidíš. Nějak mi přijde, že je za tím i to, že je nemáš ráda a proto to tak řešíš…
Mimochodem, co je špatného a demoralizujícího na braní antikoncepce?
@renč píše:
tak jsem podle nadpisu čekala, jak tě tchánovci šikanujou, pomlouvají a podobně a ty řešíš značkový hadry, skoro z toho trochu vyzařuje závist, jestli nechceš, aby tvoje dítě chodilo ve značkovým na hřiště, tak neřeš, co bude za x let, každý dítě se „nechá koupit“, nebrala bych to jako mínus, můj ex taky kupuje dětem, co já ne, dává jim peníze atd. ale já to beru jako plus, tak se nezabývej s prominutím blbinama a užívej si spokojenou rodinu a zdravý dítě
Vlastně moc nerozumím tomu, co řešíš
. Podle tvého příspěvku je ti švagrová evidentně trnem v oku kvůli spoustě věcí. Narážíš na problém majetkového nepoměru - co na tom chceš řešit? Zakázat švagrové, aby utráceli své peníze za věci, které jsou pro tebe nepodstatné? Nebo poslat manžela do druhé práce, aby přinesl víc a majetkové poměry se srovnaly? To asi ne, protože celkově máš názor na kupování drahých věcí a oblečení jiný, než švagrová a její muž. Takže vychovávej dítě podle svého vědomí a svědomí, nenech si do toho rodinou mluvit (mají vůbec takové tendence? Povyšují se snad na vás?) a to stejné ovšem praktikuj ty směrem k nim a k jejich výchově. Dětem je do určitého věku jedno, kdo co má a od určitého věku už zase chápou, že nemohou mít vše. I když by to samozřejmě chtěly a mohou porovnávat, že toho mají méně. Ale s tím se budou setkávat celý svůj život a ne jen v rodině. Také neporovnávám, že většina sousedů má 2 auta a někdo opravdu luxusní a my máme jen pár let starou Fábinku
.
Příspěvek upraven 23.05.12 v 11:42
Ahoj, myslím že vidíš problém tam, kde není. Řešíš tady „co když“. Spíš jsi se vypsala z toho, co ti vadí na příbzných. Což chápu. Mě osobně se přístup švagrový taky nelíbí. Možná, že švagr a jeho žena budou obklopovat děti značkovým oblečením a super hračkami. Ty s mužem zase láskou a svým časem. Až jednou budou vaše děti dospělý a budou si vyprávět o dětství, kdo myslíš, že bude ten šťastnější? Já to vím.
Nikdy jsi neslyšela příběhy lidí, kteří měli rodiče kariérity? Měli vše, na co sis vzpomněli, ale cítili se sami. Takže, ano - neměla bys to tak prožívat. ![]()
Může to být, že je zas tak úplně nežeru, ale udělali si to svým přístupem. Navíc si s nima nemám co říct, protože řeší, podle mého, jen kraviny. Co kde koupili, kam pojedou, kdo kde s kym byl. Nemají všeobecnej rozhled. Ten adidas, next jsem plácla jen kvůli tomu, že to jsou takové ty prvoplánové značky, kterých si lidi všimnou. Do čeho ho oblíká ona, to ani nevím, jak se jmenuje. Tu trampolínu si taky můžu zaplatit, ale nepřijde mi to vhodný pro tak malý dítě, jenže to oni nerespektujou a jestli to tak bude i s dalšíma věcma? Prostě máma ti to nekoupí, tak na my ti to dáme. A malej je bude mít za největší kingy :/
Ty jo, to je závist jako vyšitá.. ![]()
Každý žijete svůj život a co dělá a jak žije ten druhý do toho by ti mělo být houbeles.
@Kajuli pokud nekdo nekoji z duvodu cigaret a antikoncepce tak to asi moc ,,normalni,, neni
@Anonymní píše:
Může to být, že je zas tak úplně nežeru, ale udělali si to svým přístupem. Navíc si s nima nemám co říct, protože řeší, podle mého, jen kraviny. Co kde koupili, kam pojedou, kdo kde s kym byl. Nemají všeobecnej rozhled. Ten adidas, next jsem plácla jen kvůli tomu, že to jsou takové ty prvoplánové značky, kterých si lidi všimnou. Do čeho ho oblíká ona, to ani nevím, jak se jmenuje. Tu trampolínu si taky můžu zaplatit, ale nepřijde mi to vhodný pro tak malý dítě, jenže to oni nerespektujou a jestli to tak bude i s dalšíma věcma? Prostě máma ti to nekoupí, tak na my ti to dáme. A malej je bude mít za největší kingy :/
oni nerespektuji to ze tobe prijde nevhodna trampolina pro maly dite? ![]()
Ahoj holky, už delší dobu mi je smutno a přemýšlím, že se tu z toho vypíšu. Dnes ta chvíle uzrála a já své trápení svěřím i vám.
Začnu asi popisem situace. Přistěhovala jsem se k manželovi na vesnici, kde jsme si koupili domek a opravujeme ho. Ve stejné vesnici bydlí i tchán s tchýní, manželův bratr a jeho přítelkyně a jejich roční chlapeček. Ti všichni bydlí v jednom baráku. Manželův bratr je profi sportovec, a protože stále potřebuje mamaservis, zůstal doma a přistavěl si patro. Má švagrová je typická zlatokopka, která ho uhnala kvůli prachům (alespoň to se říká – pochází ze stejné vesnice, takže místní šuškanda, já jsem náplava, tak nevím, jak to bylo). Jako správná reprezentace svého přítele navštěvuje místo dětských hřišť butiky, solárko, má umělý vlasy, řasy, nehty. Ze svého chlapečka si dělá hadrovou panenku, oblíká ho taktéž v buticích, a když k sobě neladí, tak je problém. Neztotožňuju se ani s její výchovou, nekojila, protože chtěla kouřit, brát antikoncepci a zejména malého odkládat, aby mohla chodit cvičit a na další svoje aktivity. Jakmile začala s příkrmy, rvala do malýho knedlíky, protože už jí nebavila korba, posadila 5měsíční dítě do sporťáku, chudák se tam klátil, o měsíc později ho už postavovala a nutila chodit, chvíli na to měl už koupené botičky. Nejmenší velikost bot mu byla velká, ale hlavně, že byl trendy a ladil k mamince. Tchánovci jsou ze svého slavného synáčka celí bez sebe, stejně tak zobou z ruky i švagrové. Tchýně se tváří, jako by snědla všechnu moudrost světa. A co udělají oni tři, jako by bylo svaté.
A teď my. S manželem máme rovněž malý mimčo, resp. rok a půl starýho chlapečka. Oba dva jsme podle mě pohodoví lidé a stejně přistupujeme k výchově našeho syna. Jelikož jsem postižená vysokou školou a X přečtenými knížkami o výchově, stravě atd. malých dětí, jsem zase opačný extrém. Co se týče peněz, jsme takový střed. Máme hypotéku, ale nežijeme si jako chudáci. Domů přineseme kolem 35 tis. měsíčně (manželova výplata, rodičák + chodím na přivýdělek). Máme jedno starší auto, oblečení si kupujeme v krámech typu HaM apod.
Moje trápení spočívá v tom, že mám obavy z toho, co bude, až malej povyroste. Až si začne všímat rozdílů, který mezi náma jsou. Jsem odpůrcem toho, aby byl luxusně oblečenej, když si jde hrát na hřiště na vesnici. Takže žádný Adidas, Next, Beneton u nás nepochodí. Jenže, co když se pak malej zhlédne v tetě a babičce a nebude nás mít rád, respektovat naše názory, ale nechá se jima koupit? Což už ostatně funguje. Napadlo by vás koupit ročnímu dítěti 3m trampolínu? Je ano. A co koupí příští rok? Malou čtyřkolku? Prostě tohle jsou věci, který bych malýmu nikdy (nebo v takovym věku) nekoupila, protože s tim prostě nesouhlasim, ale oni to mají, protože moje pošahaná švagrová to chtěla. Od tý doby, co jsou kluci na světě k nim mám větší a větší averzi, nesnášim je, ale zároveň s tim nic nemůžu dělat, protože odstřihnout vazby, když bydlíte 300m od sebe fakt moc dobře nejde. Teď se jen můžu modlit za to, že z malýho vyroste normální chytrej kluk, kterej mě nepošle do háje, jenom proto, že jsem divná máma, která mu nechce koupit xyz, ačkoliv vedle bratránek to má.
Tak co holky? Myslíte, že bych to neměla tak prožívat? Co si myslíte, vy které máte už větší děti, jak se k tomu mám postavit? Fakt nevím, co dělat, štve mě má pozice a chtěla bych to nějak změnit, ale nevím jak…
Díky, že jste si to přečetly, je to opravdu dlouhý, jenže já ani pořádně nevím, co bych z toho měla vynechat :/