Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já když byla na ultrazvuku před inseminaci tak mi rekl doktor že mám folikl 16 a hodne vajíček pokud si dobře pamatuju a hned mi dali recept ať si vyzvednu ten pregnyl nebo jak se to jmenovalo v ten večer v 9 hod jsem si ho pichla a za 2 dny jsem šla na inseminaci
Zakladatelka:
když to tak čtu holky, tak asi jiná cesta než jít do CARU není že, trochu jsem doufala, že čaj a Gynex zabere, ale asi evidentně ne, jsem byla dneska u obvodáka a prý mám totální nerovnováhu hormonů a proto prý všechny ty problémy, nechápe jak gynda ani endokrinolog to neřeší
takže mě čeká další série testů a nějaká sona, tak snad se na něco přijde kromě té nerovnováhy a začne léčba, v CARU nám teď hledají termín, tak se prý ozvou ![]()
@Petulinka28 Jo aha, tak to vzali pri jednom 😃. To mne vůbec nekontrolovali průchodnost. Říkali, ze neni důvod proč by nebyly průchodne.
@Anonymní píše:
Zakladatelka:když to tak čtu holky, tak asi jiná cesta než jít do CARU není že, trochu jsem doufala, že čaj a Gynex zabere, ale asi evidentně ne, jsem byla dneska u obvodáka a prý mám totální nerovnováhu hormonů a proto prý všechny ty problémy, nechápe jak gynda ani endokrinolog to neřešítakže mě čeká další série testů a nějaká sona, tak snad se na něco přijde kromě té nerovnováhy a začne léčba, v CARU nám teď hledají termín, tak se prý ozvou
Zakladatelko, zmiňuješ, že se držíš plánu dietologa…můžu se zeptat, jaký příjem ti nastavil? nebo klidně příklad jídelníčku. Já bojuji celoživotně s nepravidelným cyklem, mám sklony k podvýživě a vždy po nějaké době nedostatečného jedení ztrácím cyklus úplně (a to nemusím mít podváhu, tady jde opravdu o balanci příjmu a výdeje energie-může se to stát i stokilové ženě, pokud je dlouho v kalorickém deficitu). Strava dokáže ovlivnit strašně moc. Po porodu se mi nedostavovala menstruace, až když jsem začala jíst pořádně (13 měsíců po porodu), spustila se ovulace a hned při první jsem otěhotněla. Jenom dodám, že pokud nemáš velkou nadváhu, tak opravdu může být problém v tom, že ti tělo ovulaci nespustí, dokud nebudeš přijímat dostatek energie na to, abys po ovulaci případné těhotenství udržela. STrava a stres mají na hormonální cyklus ženy obrovský vliv.
Ještě dodám, že špatný spánek, vlasy i pleť mám také, pokud nejsem schopná v řádu týdnů a měsíců jíst více jak 1800kcal. Tělo se v takovém případě přepne do stresového módu a vypíná cyklus. Spávala jsem cca 4-5 hodin, budila se třeba mezi 3-5 ráno a nemohla usnout (a po 8 ranní už jsem padala únavou), pleť zároveň mastná i vysušená (jak se snaží promastit vysušenost z podvýživy) a vlasy u hlavy mastící se, konečky ošklivé, vlasy padaly ve velkém.
Zakladatelka:
Příjem mám nějakých 1 775 kcal cca, je to děláme na míru, do toho 5× týdne cvičím, ani tak váha nejde dolů, vše co popisuješ dobře znám, hlavně po porodu, menstruaci jsem nikdy neměla pravidelnou a celý život jsem víceméně měla postavu akorát, jen období po porodu mám nadváhu, jinak moc se mi nestávalo, že bych vyloženě nějakou dobu nejedla, šlo spíš jen vždycky v řádu pár dní v měsíci, nestíhala jsem prostě, jinak jim tak nějak furt, dřív asi tedy víc blbosti jako bílé pečivo atd., teď jim zdravě, se spánkem mám to samé, nemůžu dlouho usnout a neustále se budím
Máš podle mě opravdu rozházené hormony. Cvičení pětkrát týdně a příjem pod 1800kcal a nehubneš-to není normální. Nevím, co bych ti poradila, mně vždy pomohlo začít jíst pořádně a hodně výživných věcí. Pak se mi vše urovná a začnu ovulovat/menstruovat. Možná máš i PCOS. Napřed bych ale být tebou řešila s doktory jak si dát hormony do pořádku, než začneš valit léky na podporu ovulace…
Zakladatelka:
já vím, jenže doktoři si myslí své a furt mi říkají, že mám ubrat jídlo a víc makat
a to si jedla těch 1 800 kcal? za jak dlouho se ti to tak cca srovnalo? dle gyndy jsem v pořádku až na tu nízkou hladinu progesteronu, PCOS se zjišťuje jak? absolutně nevím, co to je, snažím se, dnes jsem akorát byla na odběrech krve a testují hormony, štítnou žlázu atd., tak uvidí se na co přijdou, každopádně s tím PCOS, dá se otěhotnět? začínám docela ztrácet naději, že budu mít dva prcky ![]()
Pokud vím, tak se PCOS stanovuje pomocí ultrazvuku.
Já jsem právě musela začít jíst dlouhodobě aspoň 3000kcal, někdy se mi díky tomu vrátila MS už v rámci týdnů, někdy to trvalo měsíce, v závislosti na tom, jak dlouho jsem jedla pod tech 1800kcal.
Proboha jídlo neubírej, to je pravděpodobně základ tvého problému, že málo nebo špatně jíš. Ony nejsou důležité jen kalorie, ale také kvalita jídla. Např. nadbytek cukru a nedostatek tuku v jídelníčku je problém-cukr tělu dává jen kalorie, nic jiného, zatímco tuky jsou potřebné ke zpracování některých vitamínů (typicky např. vitamín A). Maso z kvalitního zdroje, vejce, zelenina, ovoce, zakysané mléčné výrobky, sýry, kvasové pečivo, to by měl být základ jídelníčku.
Důležitým ukazatelem, zda tělu dáváš, kolik potřebuje, je zda máš hlad a je pro tebe těžké vydržet na tech 1770kcal. Pokud ano, je to špatně.
Já vždy něco přibrala, když jsem začala jíst pořádně (těch 3000kcal a více) a postupně se hlad i chutě snižovaly, příjem se úplně přirozeně snížil (odhadem třeba na 2200-2300kcal, ale opravdu odhad-jídlo už zásadně něvážím a nepočítám) a váha zase klesla. Žádné počítání, žádné povolené nebo zakázané potraviny, prostě intuice a trochu rozumu.
Vždy s návratem MS zmizely i problémy se spánkem, vlasy, pletí, suchou popraskanou kůží na rukou-všechno to jsou průvodní znaky podvýživy a zvýšeného kortizolu-stresového hormonu, který se vyplavuje, když tělo nemá pokrytou energetickou potřebu.
Zakladatelka:
ultrazvuk mi dělala na gyndě a tam je prý vše v pořádku, tak ti nevím…tyjo, to je dost jídla, bych asi nesnědla, občas mám problém sníst i těch mých 1700 něco
už nemůžeme ubírat jídlo, tohle je maximální hranice, spíš mi dává víc práce na trénink atd., jen víc a víc makat, když to nejde dolů, kvalitu jídla mám už skoro dva roky v pořádku, když pominu, že třeba jednou za měsíc si dám burgera, takže bych neviděla problém, pro mě spíš problém tohle množství ujíst, dlouho jsem jedla nějakých 500 i méně kalorií denně po porodu, měla jsem poporodní depresi a dlouho mi trvalo se z toho vymotat, to jsem čekala, že se změní, když jím pravidelně 6× denně, zdravě atd. ale bohužel nic
už fakt nevím co dělat, teď jsem nově zkusila gynex, prý je úžasný jak na srovnání cyklu, ovulaci, tak štítnou žlázu i psychiku, zatím ho beru měsíc a od zítra mám pauzu, snad se tedy něco zlepší, zatím žádné změny nevidím a ani žádná ovulace