Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ajdulak dítě se nepřisává na bradavku, ale na celý dvorec, ploché bradavky bmvubec neřeš, už jsem četla, že masáž může porod vyvolat, jestli i takto brzo nevím, ale asi bych neriskovala
Já měla úplně ploché bradavky, po porodu přišla porodní asistentka a jen mi oznámila: „Vy si zažádejte o kloboučky, bez nich nenakojíte“. Rozkojila jsem se hned druhý den po císaři a za rok kojení nevím, co je nějaká ragáda či jiný problém s bradavkami. Dítěti musíš strčit do pusy co největší část dvorce, pak se přisaje a bradavky si vytahá samo. No, teď už ploché nejsou ![]()
@Ajdulak nech to tak, jednak masáž tvar nezmění, ale hlavně stimulací bradavek můžeš opravdu vyvolat porod, zkracování děl.hrdla. Zejména, pokud už se spustilo mlezivo. Do konce těhotenství je ještě dost času, vlivem hormonů, stimulace pusinkou miminka… vše se ještě může krásně samo srovnat. Při nejhorším odkojíš s kloboučky, což je jistě menší zlo, než řešit předčasný porod.
@Lajka09 diky za radu, necham to tak. Je pravda, ze je jeste brzy. Je tolik rad a doporuceni, ze jako prvorodicka jsem ze vseho pekne zmatena
diky ![]()
Masáž bradavek by se opravdu neměla kvůli možnému vyvolání porodu. Existují formovače bradavek, které se nosí několik hodin denně už během těhotenství, a potom i mezi kojeními, až se miminko narodí.
Třeba tady: https://medela.cz/…ace-bradavek