Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nám se tihle potravinový taky vracejí. Čas od času dělám generálku ve špajzu, vyhážu všechno co je od nich nějak „načaté“… chvíli je klid, ale po čase se stejně vrátěji. Ty mololapky jsme taky zkoušeli i takové závěsné sáčky ale efekt teda nic moc.
A žerou fakt všechno… vlezli mi do koření, do veškerých luštěnin, mouky, rýže, do sáčků s pudinkem, do strouhanky i do čokolády ![]()
Máš pravdu, jsou to sv.ně okřídlený. Já jich mám právě už plné zuby a to je mám teprve týden. JSEm z nich trošku dost naštvaná. Mám ráda pořádek a tímto mi ho narušují. Zítra se teda vrhnu do vyklízení té kuchyně. Jen si to teda nedokážu fakt představit. Bude to fuška, navíc, když máme doma miminko, které mi nedovolí pomalu odejít od něj
. ALe nějak to budu muset zvládnout. Píšete tu dost o Raidu, tak asi zítra naklušu do obchodu a donesu si místo mola něco na ně
. JSem fakt zoufalá..
já můžu z vlastní zkušenosti říct že pokud bydlíš v bytě je skoro nemožné se jich zbavit..oni se totiž stěhují i větracími šachtami a nebo přiletí i přes okno z vedlejšího bytu. Já je mněla jednou i v soli ![]()
Já to tehdy vyřešila nekompromisně…všechno z kuchyně letělo do koše ( mouky, cukr, kafe i čaje)
Já jsem kuchyň vyházela kompletně už několikrát vždycky se zase vrátí, asi si to člověk přinese fakt z obchodu. Jediná šance jsou ty mololapky.
V tuto chvíli budu hovořit o bytu v paneláku a to ještě posledním patře: U nás doma jediné co pomohlo v dlouhodobém řešení molů bylo, že jsme předělávali kuchyň - zrušili vestavěné skříně. Všechny díry byly uzavřeny - samozřejmě trubky odtokové a takové ty hlavní zůstaly nepoškozeny. Od rekonstrukce jsem neviděla jediného mola, když ovšem vynechám mušky, které lítají kromě ovoce a hlavně burčáku - těch se nezbavíš.
Přítel, když ještě bydlel u rodičů, přiznal, že moli jim lítali od horních sousedů (jsou nejnižší podlaží) a zbavit se jich nedá. A nejvíce ho naštvalo, když se mu dali do granka ![]()
Zjisti jestli je máš doma nebo odjinud. Doma se jich možná zbavíš, pokud je chytáš od sousedů, tak moc šancí na zbavení se nemáš ![]()
Molům vadí chmel (sehnala jsem si kdysi takový „reklamní“ z pivovaru - slisovanou kostku
a „nakradla“ i na chmelnici, přímo šištičky), taky levandule (ale bacha alergizuje, někdy), a existuje i snad Breeze nebo něco takovýho…
Odpudilo to nejen šatní, ale i ty potravináče.
(Jinak proti šatním - kdyby náhodou - nám pomohlo strkat do kapes vlněných kabátů prostě obyčejný mejdlo).
Ale:
potravinoví moli jsou rádi v ořechách. A taky pozor - v kožešinách.
Babičce jednou pořád lítali a lítali, a oni bydleli normálně v takové té předložce, kterou babička založila někam do skříně a zapomněla na ni.
ale rozhodně to není signál nějaké nečistoty… nakup odpuzovadla, propraš nádoby s moukou, ořechy a jinými „sypkými“ potravinami a zmiznou. a jestli lítaj od sousedů, tak se prostě přestěhujou někam, kde nebudou mít chmel ![]()
Nečetla jsem všechny odpovědi …
Mám ty mrchy doma taky, pravidelně každý rok
.Loni to byl docela extrém, ten lepící lapač jsem kupovala 2krát.
Letos jak se jich pár oběvilo, jsem okamžitě začla likvidovt …tzn vše otevřené vyhodit, důkladněomýt linku, mám i otevřenou špajzku takže i tam.A koupit lepítko na potravinové moly … A zjistila jsem že jak mám ve špjzu police, tak se ty mrchy zabydlují a líhnou mezi policí a zdí ve škvírce .. byli tam zaschlé asiobaly od larviček
. jednoho vypasenýho červíka jsem našla i v plechové uzavřené doze od piškotků …
Jinak se prokoušou i obalem- pytlíkem … že tam jsou poznáš jistě, najdeš malinké jako pavučinky s "drobečkama, a´t už z venku nebo ze vnitř …
Přineseš si je klíďo z krámu …
Když jsem ještě dělala v kaufu, tak vím že se vracela celá paleta psích granulí, které těch mrch byli plné … otevřel se pytel a lítali .. nedávno jsem někde v krámě taky narazila na poletující moly … jsou prostě tam kde jsou potraviny a žerou všechno - mouku, mák, koření, ořechy, sušenky, … všechno
ahoj my jsme se nedávno přestěhovali do bytu po staré paní,a molů tu bylo mnoho.Zkusili jsme koupit biolit a nic.Zapoměli jsme na něj a při generálním úklidu jsme zjistili ,že na tom papíře jejich spousta.Prý to odchytává jen samečky.A je pravda že už máme od nich pokoj a to dřív,kam jsme koukli tak tu byli a ty létavé mrchy nám lítali po celém bytě.No děs.Tak přeji úspěšný odchyt.
Já nečetla příspěvky, tak kdybych se opakovala, tak pardon ![]()
Mě je manžel dotáhnul ve šrotu, co má na ryby. Byly všude - skříně s oblečením, jídlo ![]()
Zlikvidovali jsme je pak tím, že jsme ve špajzu (velká místnost) pěstovali levanduli a větvičky z levandule jsem dala snad do všech skříněk a najednou zmizeli. Netrvalo to ani nějak dlouho, týden, možná dva. Akorát doporučuju vyházet mouky, cukry, luštěniny, rýži. Tam jsme měli zakuklence. Oni hazlíci měli kukly i na taoleťáku, v záhybu konzervy, prostě všude ![]()
U nás používáme levanduli, resp. levandulový olejíček (co se kupuje do aromalampy, třebas v květinářství). Nakapu ho na kapesník, dám do spíže nebo skříně a jako prevece to myslím slušně funguje ![]()
Ahoj, tak jsem si to vše pročetla a bojuji s nimi už nějakou dobu doma taky. Jsou fakt příšerní, jsem z nich kolikrát na mrtvici. BOhužel jsem se ještě nedostala k tomu vše vyházet,ale dnseka se tedy na to taky chystám. Jak tu píšete, pročistit celou kuch.linku. My b ydlíme v RD, takže od sousedů je asi nemáme. To by si mohly vybrat klidně i jiné sousedy
.Někde jsem četla, nebo babička říkala, že na ně pomáhají starý noviny. Dát do skříně třeba na podložení nebo do oblečení nebo někam prostě. nevím co je na tom pravdy. Ale já jsem osobně schopna vyzkoušet opravdu vše. Musím ty mršky zlikvidovat. Zkusím i tu levanduly a chmel? Stačilo by i pivo?
nejoblíbenější skrýše kromě mouky a pod. jsou rozinky, sušené houby, kakao a taky pozor - dekorace ze sušeného ovoce, oříšků např. na svíčkách, adventních věncích… a to i když jste si to koupili v obchodě.
Já takhle likvidovala asi 3× špajz a měla jsem je mrchy na okně v závěsu na vánoce… ale teď zas nejsou vánoce.
Tak při dnešním úklidu jsem je našla v pytlících čaje, který jsme teď přes léto moc nepily. Vše otevřené jsem vylifrovala pryč a pomašíruju koupit asi tu levanduly. S tím sušeným vánočním atd by mě to nenapadlo. Jsem ráda, že vím, že i na to si mám dávat pozor ![]()