Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, tak rychle to uteklo a můj starší syn začal chodit do 1. třídy
Už jsem se ale v okolí setkala s tím, že všude je to jiné… a některé děti k dnešnímu dni začínají psát(teprve-teprve?
) číslici 1 a 2. To my už máme za sebou. Je konec září a děti sčítají a odečítají do pěti, píšou a čtou písmenka A, E, É, Ě, I, Í, O, Ó, U, Ú, Ů, Y, Ý, P, M. Naše třída najela letos na GENETICKOU METODU ČTENÍ (čtení po písmenkách). Oproti klasické ANALYTYCKO-SYNTETICKÁ METODA (bez tvorby slabik). Jaké je to u vás? Jste spokojeni? Máte možnost porovnat? Co bylo lepší a v čem? Díky za každý názor ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ahoj,
já mám dvojčata prvňáčky, v matematice porovnávají čísla do pěti, píší jedničku a dvojku, čtou M, L, A a slabiky ma, la, má, lá. V psaní dnes dělali obloučky nahoru (jako u psacího m), zítra je čekají obloučky dolů (jako u psacího u). Každý den o něco pokročí, zatím stíháme. Jsem šťastná, že jsem děti dala do jazykovky v Praze.
@JaSe ahoj, já jsem byla docela překvapená, že už jsou tak daleko a přemýšlím nad tím, jestli v té naší uspěchané době toho na ně není příliš…
Tou vaší metodou se učí i kamarádky dcera a zatím si nestěžuje… Teď nevím, co je lepší
P. uč. tu „novou“ metodu (z r. 1913
) vysvětlila tak, že děti tolik nezatěžují psaním a čtením velkých a malých tiskacích písmen a zároveň malé a velké psací…Že se nejprve naučí celou velkou tiskací abecedu a pak malou…a až budou plynule číst a psát písmenka, pak že najedou na psací. Že stejně je vše v elektronické podobě, ať už PC, nebo mobily…Takže je to těm dnešním dětem bližší a zároveň k jejím makovičkám i šternější způsob. Tak nevím, no?
Ahojky taky máme prvňáčka. Jsou u A, O.. v číslicích 1 - 5 ![]()
No ale musím říct, že my to máme pomalejší, co slyším od kamarádek tam už jedou rychleji
![]()
Stejně když to vemu za sebe - tak my jsme snad až ve druhé třídě zkoušeli číst atd. Připadá mi, že teďka to mají dětičky těžší-rychlejší ![]()
Ahojky - tak u syna se zatím probíralo A, M, T a U, v matematice počty do 6 (číslice nepíšou, dělají čárky). V angličtině (povinné) zatím jednoduchá slovíčka, otázky „What´s your name“ + odpověď atp.
Nevím ale, jestli má tempo Matyho třídy nějakou srovnávací - vypovídací - hodnotu. Třída jede dle projektu „Začít spolu“, takže psací písmo nebudou mít (mají Comenia script) a matematiku jedou podle Frause - ta je víc zaměřená na logiku - plus další specifika.
Jinak jsme z Prahy - ale to asi není podstatné…
Příspěvek upraven 26.09.12 v 20:54
Kopíruju plán na tento týden - jen pro představu
Český jazyk: Učebnice Čtení: str. 16 až 19 (písmenka T, U)
Psaní: Správné sezení, správné držení tužky, cviky na uvolnění ruky – na správné sezení i držení tužky prosím dbejte i při psaní domácích úkolů
Matematika: podle učebnice str. 15 až 17. Číslice 1, 2, 3, počítání do 6. ČaS (Člověk a svět):
Učebnice prvouky (Já a můj svět) – stále si povídáme o životě ve škole a ve třídě (str. 5 – 7)
Anglický jazyk: Dokončíme Unit 1 (učebnice - str. 8 – 11, PS str. 5 – 7). Nejdůležitější látkou jsou pozdravy Hello, Goodbye, Good morning, otázky a odpovědi What´s your name? - I´m Eva; Who´s this? – It´s Otto; popis domu – house, window, door, floor, roof.
Připomínám, že písničky i příběhy najdete na CD-ROM z pracovního sešitu.
Hudební výchova: Jednoduché popěvky – rozlišování tónů, dětské písničky.
Dnešní děti to podle mě rozhodně nemají těžší, co se týče kvantity učiva…stále se ubírá a ubírá, protože to prostě nezvládaj
@Palina.zl píše:¨O téhle metodě (Comenia script) jsem taky slyšela a docela jsem nad tím přemýšlela, že budu hledat školu, kde se tím zabývají…nebyla v blízkosti, takže z toho sešlo. O matematice jsem neslyšela a zní hodně zajímavě. Doma jsme hodně s prckem řešili různé logické hádanky. I hry, pokud jsme dovolila, jsem ho nechala hrát jen ty, co rozvíjí myšlení a nějakým způsobem ho donutí k zamyšlení. Hned na to jdu mrknout, jak to vypadá…
Ahojky - tak u syna se zatím probíralo A, M, T a U, v matematice počty do 6 (číslice nepíšou, dělají čárky). V angličtině (povinné) zatím jednoduchá slovíčka, otázky „What´s your name“ + odpověď atp.
Nevím ale, jestli má tempo Matyho třídy nějakou srovnávací - vypovídací - hodnotu. Třída jede dle projektu „Začít spolu“, takže psací písmo nebudou mít (mají Comenia script) a matematiku jedou podle Frause - ta je víc zaměřená na logiku - plus další specifika.
Jinak jsme z Prahy - ale to asi není podstatné…Příspěvek upraven 26.09.12 v 20:54
@Izzz píše:
Dnešní děti to podle mě rozhodně nemají těžší, co se týče kvantity učiva…stále se ubírá a ubírá, protože to prostě nezvládaj
to určitě, v tom máš pravdu. Ale já jsem to myslela teď na těch pár týdnů, co jsou ve škole…Co já si vzpomínám, tak jsme byli cca u psaní nějakých čár a čárek a vlnovek a nějakých klikiháku v písance, které se vzhledem přibližovaly nějakým písmenům, že psát jsme začali podstatně později…Nebo už zapomínám a jen mi to tak připadá
![]()
Ahoj, tak u nás to jsou písmenka A, E,I, O,U (velká, malá, včetně čárek, kroužků)a teď začínají M, v matematice mají čísla do 5, začínají sčítat, odčítat, učí se znaménka <>= ![]()
@lebudik píše:
Ahoj, tak u nás to jsou písmenka A, E,I, O,U (velká, malá, včetně čárek, kroužků)a teď začínají M, v matematice mají čísla do 5, začínají sčítat, odčítat, učí se znaménka <>=
to samé u nás
A jak to zvládá, dobře? Nebo je nerváček?
Filip už mě párkrát okřikl, že takhle né, že mu to ukazuju špatně, že p. uč jim to vysvětluje jinak…No tak mu zatím věřím a za DÚ máme zatím samé 1
Tak budu doufat, že ho to moje vysvětlování a kecání mu do toho nebude plést
![]()
@peteris píše:
to určitě, v tom máš pravdu. Ale já jsem to myslela teď na těch pár týdnů, co jsou ve škole…Co já si vzpomínám, tak jsme byli cca u psaní nějakých čár a čárek a vlnovek a nějakých klikiháku v písance, které se vzhledem přibližovaly nějakým písmenům, že psát jsme začali podstatně později…Nebo už zapomínám a jen mi to tak připadá![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
takže oni už píšou do písanky? nebo dělají jen uvolňovací cviky (čáry, tečky atd atd)?
U nás ve škole je Comenia script už 3.rokem. Momentálně máme 2 první třídy, v každé z nich se učí půlka klasiku a půlka comenia…
Frause bychom si taky přáli, ale je neskutečně drahej
Tak u nás máme písmenka m, l, s, p, a, o, číslice do 5ti, sčítají a odečítají, už mají i písanku, původní sešit A4 měly děcka zaplněný po 14cti dnech. Učitelka jede jak fretka, když porovnam s kamarádkama, jejich 2 děti na jiných školách, zatím jen uvolńují ruku, nic víc…
příští týden je slavnostní předání slabikáře…
@Izzz píše:
takže oni už píšou do písanky? nebo dělají jen uvolňovací cviky (čáry, tečky atd atd)?
U nás ve škole je Comenia script už 3.rokem. Momentálně máme 2 první třídy, v každé z nich se učí půlka klasiku a půlka comenia…
Frause bychom si taky přáli, ale je neskutečně drahej
no oni píšou do těch pracovních sešitů, ale všechno jen tiskacími a velkými písmeny. Včera začali psát velké M a mají vždycky několik řádku, kde to dané písmenko píšou. Takže jakoby náhrada za klasickou písanku. Na uvolňování mají jiný prac. sešit…takový kde dokreslují předtištěným obrázkům zbývajicí části, např vlasy ve tvaru kudrlin, pile zuby, kapky deště, šnečí úlity…A zatím píšou tužkou. Doma jsme zkoušeli psát pérem a člověče píše daleko pěkněji, nežn tou tužkou… Včera jsem se na toho Fruse dívala a teda vypadá to hodně dobře. Škoda, že si ho ani naše škola nemohla dovolit…
Příspěvek upraven 27.09.12 v 10:13
@martina.se píše:
Tak u nás máme písmenka m, l, s, p, a, o, číslice do 5ti, sčítají a odečítají, už mají i písanku, původní sešit A4 měly děcka zaplněný po 14cti dnech. Učitelka jede jak fretka, když porovnam s kamarádkama, jejich 2 děti na jiných školách, zatím jen uvolńují ruku, nic víc…příští týden je slavnostní předání slabikáře…
vidíš, já vlastně ani nevím, jestli budou mít slabikář…
Na to jsme se neptala. My budeme mít někdy v říjnu pasování na prvňáčka. Taky hezká záležitost. Pasují je devaťáci…
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat