Problém s paní učitelkou - čtvrtá třída

Anonymní
23.9.12 22:14

Problém s paní učitelkou - čtvrtá třída

Potřebovala bych s někým nezaujatým probrat problém s paní učitelkou. Protože chci zachovat její soukromí, zakládám tuto diskusi anonymně, proto prosím o respektování své anonymity.

Mám dítě ve čtvrté třídě, je docela chytré, přirozeně inteligentní. Ke škole naštěstí nemá averzi, baví je a staví se k ní pozitivně. Díkybohu. Nepojevuje se jako mimořádně nadané dítě (ale je jedničkář), na to je příliš paličaté a malinko lenivé, ale to nás nepřekvapuje, nečekali jsme malého génia. S manželem myslíme, že má studijní předpoklady, takže za rok budeme podávat přihlášku na gympl. (prosím, věřte mi, naše dítě si nijak neidealizujeme, snažím se o objektivní popis, jen napsané to vypadá docela špatně :( )

Ale teď k problému. Už loni jsme byli nešťastní z naší paní učitelky (nesystémová práce, nevedení sešitů, po většinové špatné známce neprocvičení učiva - atd…) Forma úkolu vysoce převyšovala obsah, dítě chvíli počítalo, ale pak dobu vystřihovalo a vybarvovalo. Navíc jsem neviděla žádný úkol do angličtiny, pořádně ani do češtiny nebo do matematiky… :nevim: Většina učiva je dětem předkládána na pracovních listech (v čemž mají pochopitelně totální chaos) - no a pro nás, rodiče je to také náročné, nemáme pořádně na čem stavět domácí přípravu nebo alespoň kontrolu. Nedávno mi přišlo dítě s tím, že má trojku z písemky - ale ani nevědělo z čeho… Netušíme v jakém je ta trojka sešitu, protože je paní učitelka dětem domů nedává… :zed: Není to tak, že bychom chtěli naše dítě drilovat - ale myslím, že nepochopilo nějakou blbinu - a my netušíme jakou a co procvičit.

Loni jsme se těšili, že se nám bude paní učitelka měnit - ale bohužel… No a my teď nevíme co dělat dál, protože ji budou mít až do páté třídy… To vidím jako problém i bez ohledu na přihlášku na gympl, problémy budou mít děti i na běžném druhém stupni… S paní učitelkou jsem mluvila - nepomohlo to. :nevim:

Dneska jsem kontrolovala sešity a dítě mělo ve vlastivědě takové blbiny - nevím, jak to do sešitu dostalo - po samostatné práci musí přece následovat kontrola, tohle byl ale takový úlet (např. sousedíme s Ruskem, hlavní město Ruska je Berlín a vlajka Ruska je červenobílá (polská) )… Nevím - jestli kontrola bude až další hodinu? Nebo nebude? Domácí úkol to nebyl. :nevim: V angličtině mělo dítě lísteček s popisem předmětů (Desk is brown, pencil is red, schoolbag is violet…), obrázek děti měly vybarvit - a teprve POTÉ popsat. Nemělo by to být naopak? Moje dítě mělo vybarveno (krásně a pečlivě, až jsem hleděla), ale ne popsáno - a žáčci pokyn dodělat doma nedostali… To vím, ptala jsem se na to kamarádky dítěte.

Navíc mi vadí, že jim paní učitelka dovoluje psát velkým tiskacím písmem - nebo to je normální? :nevim: Jak se s takovou děti naučí vést sešity - na druhém stupni jim tato schopnost bude chybět…

Píšu asi nesouvisle - ale jsem z toho docela nešťastná. Nemůžeme s manželem suplovat kompletní výuku, dítě má právo na oddech, ne na druhou porci výuky. :roll: Poradíte?

Díky. A.

A ještě jedna věc - nechci nasazovat na všechny učitele, opravdu ne. Jsou to lidé, kteří pracují a formují naše děti a to je dřina, navíc dřina neohodnocená a podceňovaná. Jde jen o jednu paní učitelku…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18305
23.9.12 22:22

Myslím, že je potřeba toto probrat v prvé řadě s učitelkou. My asi těžko poradíme…
A toto je normální základka nebo má nějakou profilaci?

Příspěvek upraven 23.09.12 v 22:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
23.9.12 22:22

Ahoj, tady učitelka…loni jsem měla 4.třídu. Napadlo mě, jestli nemáte náhodou mezi rodiči dětí ze třídy známý, kamarády..jestli je vás víc, kdo si tohle myslí. I kdyby ne…teď někdy byste měli mít schůzku, ne? Tak se tam veřejně zeptejte.
Mě osobně jako učitelce by to nevadilo. Taky se mi to stalo, vyměnili jsme si názory, já si z toho vzala svoje, rodiče taky a bylo to vyřešeno.
Určitě se s ní o tom pobavte. Jinak se problému nezbavíte :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1304
23.9.12 22:24

Tak důležitá není cesta, ale cíl..jestli děti ve finále v tom co ty vnímáš jako chaos umí to co mají?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
23.9.12 22:25

První varianta je domluvit s paní učitelkou…což už proběhlo. Pokud má ale tento chaotický styl výuky..asi jí to nepříjde.
Další pokud učitel nereaguje..je zajít za zástupkyní školy- 1. stupně..ukázat jí sešity, sdělit dojmy a ta by to měla anonymě zjistit, jednat.No a pokud to bude přetrvávat, tak kontaktovat ředitele.

Mají i jiní rodiče problém? Zkusila jste zkontrolovat nebo srovnat sešity svého dítěte se spolužáky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.12 22:29
@Izzz píše:
Ahoj, tady učitelka…loni jsem měla 4.třídu. Napadlo mě, jestli nemáte náhodou mezi rodiči dětí ze třídy známý, kamarády..jestli je vás víc, kdo si tohle myslí. I kdyby ne…teď někdy byste měli mít schůzku, ne? Tak se tam veřejně zeptejte.
Mě osobně jako učitelce by to nevadilo. Taky se mi to stalo, vyměnili jsme si názory, já si z toho vzala svoje, rodiče taky a bylo to vyřešeno.
Určitě se s ní o tom pobavte. Jinak se problému nezbavíte :(

Bavili jsme se už loni, i letos na začátku roku, nepomohlo. Chystáme se na hromadnou schůzku s rodiči - vadí nám to několika (vesměs děti s předběžnými studijními předpoklady), zbytku je to asi vcelku putna. Jenže se nám to stále nechce hrotit.

Kdybych měla napsat tři body, tak by to byly:

1. sešity (musí se je naučit vést)
  2. písmo (přeci nemohou psát kapitálkami)
  3. systém ve výuce (místo chaosu)

A tak se ptám - je to přehnaný požadavek? Tedy hlavně ty sešity a písmo?

@Jura007 píše:
Myslím, že je potřeba toto probrat v prvé řadě s učitelkou. My asi těžko poradíme…
A toto je normální základka nebo má nějakou profilaci?Příspěvek upraven 23.09.12 v 22:23

Klasická základka bez profilace. Ale pochopitelně s nějakými projekty v ŠVP, jako jsou dnes všude.

• Citovat
  • Upravit
1452
23.9.12 22:29

Ahoj,
jestli rozhovor s učitelkou nezabral, asi bych se zkusila zeptat ostatních rodičů, co si o jejím stylu výuky myslí, jako kolektiv bych podala stížnost vedení školy. Anebo dítko přeradit do jiné třídy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.12 22:33
@Sisulík píše:
Tak důležitá není cesta, ale cíl..jestli děti ve finále v tom co ty vnímáš jako chaos umí to co mají?

Moje dítě vcelku umí, vlastně školou proplouvá bez problému - ale je fakt dost chytré. Jeho kamarádka má podstatně větší problémy, ale ta patří ke studijnímu průměru (ale proboha, nehledejte v tom žádné vyvyšování, prosím, jen konstatuji). Jo, jen si nejsem jistá, zda známka odpovídá znalostem (tuším, že na jiné škole by samé nemělo…). I proto to řeším. Možná, kdybych se nezajímala, problém bych neviděla - a pak se třeba divila…

• Citovat
  • Upravit
87
23.9.12 22:46

U nás ve škole probíhala kontrola vedení sešitů právě tak, že se sebralo 10 sešitů a pak srovnalo..někde jde opravdu vidět pochybení učitelky..chyběly datumy..málo zápisků..žádná červená, ale u jiných předmětů jako je ČJS právě lenost dětí. Jako učitelka myslím, že kontrola musí být do páté třídy velmi ostražitá..Takže než bych naběhla na p. uč. tak bych srovnala sešity..ofotila nejasnosti, které s rodiči najdete a pak šla.
Písmo…velkým písmem píše asi sama p. uč. že? Pokud ano..tak to bych určitě naléhala na změnu ze strany p. uč. musí být příkladem.
Systém učiva…nevím kolik let má p. uč. za sebou, ale pokud je už starší ročník..raději bych pro své dítě volila přechod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.12 22:53
@Nikinkiri píše:
U nás ve škole probíhala kontrola vedení sešitů právě tak, že se sebralo 10 sešitů a pak srovnalo..někde jde opravdu vidět pochybení učitelky..chyběly datumy..málo zápisků..žádná červená, ale u jiných předmětů jako je ČJS právě lenost dětí. Jako učitelka myslím, že kontrola musí být do páté třídy velmi ostražitá..Takže než bych naběhla na p. uč. tak bych srovnala sešity..ofotila nejasnosti, které s rodiči najdete a pak šla.
Písmo…velkým písmem píše asi sama p. uč. že? Pokud ano..tak to bych určitě naléhala na změnu ze strany p. uč. musí být příkladem.
Systém učiva…nevím kolik let má p. uč. za sebou, ale pokud je už starší ročník..raději bych pro své dítě volila přechod.

Srovnání sešitů mám. Třída je to malá, kontrola sešitů ze strany vyučující není žádná, tedy opravuje je, sem tam jí proklouzne chyba (i velká, ale to se stane každému), ale zápisy v sešitě jsou v dlouhých intervalech - i výrazně více než týden. Vysvětleno mi bylo, že se snaží pracovat hlavně s pracovními listy (projekty). Jenže tam souvisle nepíší ani nepracují.
Paní učitelka je začínající. Učí třetím rokem.

• Citovat
  • Upravit
K.Black
23.9.12 23:00
@Anonymní píše:
Srovnání sešitů mám. Třída je to malá, kontrola sešitů ze strany vyučující není žádná, tedy opravuje je, sem tam jí proklouzne chyba (i velká, ale to se stane každému), ale zápisy v sešitě jsou v dlouhých intervalech - i výrazně více než týden. Vysvětleno mi bylo, že se snaží pracovat hlavně s pracovními listy (projekty). Jenže tam souvisle nepíší ani nepracují.
Paní učitelka je začínající. Učí třetím rokem.

já tedy pokud mohu, tak u nás na školách se také hodně pracuje s pracovními listy a sešity, klasické sešity se používají méně, ale je to předmět od předmětu :think: osobně si tedy myslím, že je to rozhodně lepší než když jsem chodila do školy já, a dělali se několikastránkové zápisy :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.9.12 23:02

Pokud nepomohla a nepomůže schůzka s učitelkou, volila bych schůzku se zástupcem pro 1. st. Ohledně písma, je trendem, že děti mohou psát tak, jak jim to vyhovuje nejlépe. U přijímaček na gympl ani na druhém stupni to nikdo řešit nebude…jinak jsem pedagog ve vedení školy

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.9.12 23:09
@Anonymní píše:
Pokud nepomohla a nepomůže schůzka s učitelkou, volila bych schůzku se zástupcem pro 1. st. Ohledně písma, je trendem, že děti mohou psát tak, jak jim to vyhovuje nejlépe. U přijímaček na gympl ani na druhém stupni to nikdo řešit nebude…jinak jsem pedagog ve vedení školy

Dle tvého názoru - mohu jako rodič trvat na tom, aby mé dítě psalo psacím písmem a aby to po něm vyžadovala i učitelka?

@K.Black píše:
já tedy pokud mohu, tak u nás na školách se také hodně pracuje s pracovními listy a sešity, klasické sešity se používají méně, ale je to předmět od předmětu :think: osobně si tedy myslím, že je to rozhodně lepší než když jsem chodila do školy já, a dělali se několikastránkové zápisy :nevim:

Ale kde se dítě naučí vést sešit? Když to po něm nikdo nebude chtít? :nevim: To je přece základní předpoklad dalšího studia. Na střední škole mu nikdo pracovní listy dávat nebude, tam se už vyžaduje samostaný zápis z výkladu.

• Citovat
  • Upravit
K.Black
23.9.12 23:13
@Anonymní píše:
Pokud nepomohla a nepomůže schůzka s učitelkou, volila bych schůzku se zástupcem pro 1. st. Ohledně písma, je trendem, že děti mohou psát tak, jak jim to vyhovuje nejlépe. U přijímaček na gympl ani na druhém stupni to nikdo řešit nebude…jinak jsem pedagog ve vedení školy

a mohu já jako rodič trvat na tom aby mé dítě mohlo psát tiskacím, nepíše jen velká písmena, používá klasické tiskací písmo.

• Citovat
  • Upravit
10120
23.9.12 23:14

Ano, jako rodič můžete trvat na tom, aby dítě psalo psacím písmem a učitelka by to měla respektovat a dítě k tomu vést (pokud je to takto domluveno)
Vedení sešitů by mělo být, protože pak na gymplu, ani na druhém stupni je to nikdo učit nebude, tam už se předpokádá návyk z prvního stupně

Příspěvek upraven 23.09.12 v 23:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati