Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Škurpice píše:
Ano, jako rodič můžete trvat na tom, aby dítě psalo psqacím písmem a učitelka by to měla respektovat a dítě k tomu vést (pokud je to takto domluveno)
Vedení sešitů by mělo být, protože pak na gymplu ani na druhém stupni je to nikdo učit nebude, tak už se předpokádá návyk z prvního stupně
no tak u nás se prac. listy a sešity vedou i na druhém stupni, a problém jsem nepozorovala.
Právě že synovi psát tiskacím umožněno bylo, a dceři ne(stejná škola, jiní učitelé)syn tak psal že ho to bavilo, dcera to potřebuje, je rychlejší a méně chybuje. děkuji za odpověď
@Anonymní píše:žádný smutný smajlík netřeba, já tam v týdnu vlítnu a uvidí
@K.Black bohužel je to o lidech
Zakladatelko - tak vidím, že všechno při starém
. Neuvažovali jste rovnou o změně školy? Ještě aspoň dva roky se takhle trápit je dost silná káva.
@Len-til-kah píše:
Zakladatelko - tak vidím, že všechno při starém. Neuvažovali jste rovnou o změně školy? Ještě aspoň dva roky se takhle trápit je dost silná káva.
O změně školy občas uvažuji, technicky by to nebyl problém, ale nechci dítě vytrhnout z kolektivu - a byl by to jistý výrazný nepřátelský krok vůči škole (i vůči bydlišti, jsme náplava). Takže na změnu školy asi nedojde. Navíc, dítě má sourozence…
Mám problém se vůči paní učitelce nevymezovat i před dítětem - snažím se, ale děti jsou vnímavé. Prostě mi to vadí. Hodně.
Teda, jesti muzu rict z vlastni zkusenosti! Ja jsem taky byla jedno z tech ditek, co prvnim stupnem a obecne zakladkou proplouvalo bez problemu a tak i kdyz jsem sesity vedene nemela, vzdycky mi nad tim vsichni primhurovali oci, nebo to dokonce vubec neresili… Musim rict, ze mi to zpusobilo velke problemy!! Nejenom na stredni, ale taky na vysoke skole… Jako hlava mi pracovala porad dobre, ale ta neschopnost si veci utridovat a mit je v poradku je hroznaaa! Muze se to zdat jako prkotina, ale ja jsem se z toho naucila, ze moje dite si musi z prvniho stupne odnest v prve rade zajety system a az v druhe rade nejake vedomosti… Takze zakladatelko, mas moji plnou podporu, co se prcek nenauci ted, to se mu nanestesti vrati i s urokama a ucitelce na 1.stupni to bude samozrejme uplne fuk…
Bud mam schopnost videt budoucnost, nebo uz se to tu jednou resilo ![]()
Tak s paní učitelkou jsi mluvila, asi je potřeba to řešit někde výš. Rozhodně si nemyslím, že to, co řešíš, je hloupost a opravdu bych si vyžádala schůzku s ředitelem. Trvala bych i na tom, aby byla přítomna i paní učitelka a řekla jim tam vše, co jsi napsala tady nám. Napiš si body, ať tam nemluvíš z vody, sežeň jména rodičů, kterým to také vadí, nebo ať se ta schůzka odehraje ve třídě, kam vás může přijít více…
Pokud by ani toto nepomohlo, asi bych uvažovala o změně škole. I když chápu tě i tady, taky mám ve škole dítě a vyrvat ho z kolektivu a pak znova při přestupu na gymnázium
, ach jo.
Rozhodně neřešíš prkotinu. A za ty budoucí vylsledky stojí, aby se do problému řízlo, ne? ![]()
Byla jsem ve státním školství rok a pochopila jsem, že nic není tak, jak bylo, když jsme chodili do školy my. Možná, že je částečně problém v tom, že hledáš to samé, co jsi zažila, když jsi tam chodila. Jinak učitele nebo tak vůbec neobhajuju, od té doby, co jsem to viděla na vlastní oči, jsem hrůzou bez sebe, kam pošlu své děti a jak se s tím chaosem a neschopností vyrovnám já, děti až v druhé řadě. Učitelé mají většinou vzdělání nula, zkušenosti nula, stará garda se zasekla před x lety a noví si jedou podle metody chaosu, který vypadá zábavně
Bohužel někam ty děcka posílat musíme
Já bych asi důrazněji promluvila se zástupkyní a ředitelem, vysvětlila, v čem vidím problém a žádala nějaké řešení. V současné situaci je to ale tak, že se celkově všichni věnují více řešení problémových dětí než těch šikovných, takže těžko říct, jestli tě někdo bude brát vážně
Každopádně hodně štěstí
Mimochodem kamarádka (bývalá kolegyně ze školy) to celé vidí tak, že sice dítě bude posílat do školy, ale skutečné vzdělání jim dodá doma - taky mi to přijde padlé na hlavu, aby dítě trávilo půl dne ve škole a rodič s ním pak trávil učením zbytek dne - chudáci my, chudáci děti. Ale konkrétně s jazykovou výbavou svých dětí to plánuji úplně stejně
Většina času ve škole (při výuce jazyků) je stejně jenom kreslení, hraní, vystřihování, vymalovávání, čekání, až to poberou děcka s papírama na hlavu, vysvětlování po 30cáté znovu dětem, kteří stejně neposlouchají a nepochopí to nikdy apod. látka, kterou proberou za půl roku se dá s šikovným dítětem při individuálním kontaktu projít za dvě hodiny.
Tak my jsme asi výjimečná škola. Máme moderní metody, moderní vybavení, ředitel po nás dupe, co se sešitů týče, oprav v sešitech, známkování…kontroluje to a pokud se mu něco nelíbí, pozve si nás a vysvětlí. Mě se to ještě nestalo. Nedovolila bych si neopravit dítěti sešit. Kreju tim i sama sebe. Takže u nás všechno funguje na jedničku.
Zeptejte se paní učitelky, z čeho se má vaše dítě učit na zkoušení. Musí to mít přeci odkud vyčíst. Pokud nemá systematickej a pochopitelnej zápis v sešitě, asi bych to zašla ukázat řediteli, ať ti vysvětlí, z čeho má tvoje dítě brát informace na písemky…
Ahoj,
problém je v tom, že už neexistují závazné školní osnovy, pouze rámcové programy, které stanovuje MŠMT a které je povinná škola dodržet. Jak si to udělá, respektive, jak si učitel před vedením a následně školským úřadem svůj způsob vyučování, vedení a realizace rámce obhájí…tak to má. Píši velmi, velmi zjednodušeně.
Pokud neuspějete se stížností, založenou na vzájemné diskusi, u ředitele, šla bych rovnou na jinou školu. Z mého hlediska se mi popisované také zdá chaotické a k ničemu. Takhle jsme jednou přestoupili a bylo po problémech…
Izzz - buď jste úžasná výjimečná škola, kde to funguje na jedničku a nebo to prostě nevidíš realisticky
Mimochodem škola, kde jsem pracovala já, má nejlepší pověst ve městě (proto jsem si ji vybrala, měla jsem tři nabídky).
V každým ŠVP jsou přeci výstupy, který musí dítě splňovat.
A tenhle styl výuky by rozhodně paní učitelka neobhájila.
My jsme opravdu úžasná škola. Je tu pár jedinců, kteří nepracují tak, jak by měli. Já se přiznám, že taky nedělám na 100% a občas něco občůrám…ale nedovolila bych si nenaučit děti to, co mám. Nebo vést sešity stylem, co tahle paní učitelka. Jsem taky chaotik a mám ve věcech často nepořádek…ale po dětech jdu, aby byly lepší ![]()
já píšu jen že je to naprosto běžné, používání prac. listů a sešitů. Co se týče přechodu na SŠ problém jsem nepozorovala.