Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Tak dneska byla ve škole maminka kamarádky. Sešity prý vést asi nestihnou, nové učivo prý v podstatě nemají, celá čtvrtá a pátá třída se opakuje učivo třetí třídy, takže není důvod.
Tak to v podstatě děti mohou přeskočit rovnou do šestky, ne? ![]()
Nový pokus…
že by čtvrtá třída neměla téměř nové učivo, to je pěkný blud. Namátkou mě napadají vzory podstatných jmen a částečně shoda přísudku s podmětem, násobení jedno a dvojciferným činitelem pod sebou, dělení s ocáskem… no není toho málo.
Psaní psacím/tiskacím bych překousla mimo hodiny češtiny, pracovní listy jsou fajn, nepodtrhávání datumu - to bych taky přežila, ale ta hláška o „nedostatku“ nového učiva, ta mě dostala do kolen. Taky si občas ulehčím práci, ale nedovolila bych si vypustit z úst takovou krávovinu. Asi jsme taky nějaká skvělá škola - i když mám pocit, že jsme naprosto klasičtí, nic extra ani žádný úpadek. Ale něco podobného u nás neexistuje.
@neumisa to, co píšeš v 1.odstavci, jsme se my učili ve 3.ročníku (my=já a moje třída)…čtvrtá třída je hodně o opakování, ale všechno se o kousíček posune dál.
Hromada novýho učiva je v přírodovědě, vlastivědě.
tak my až ve čtvrté dle toho úžasného ŠVP… zato přírodovědu a vlastivědu jsme opakovali
No i tak tvrzení z úst učitelky, že skoro není nové učivo mi přijde zcestné.
No to každopádně. Vždycky když za mnou přišel rodič a něco mu nesedělo, tak jsme si to vysvětlili a pomohlo to oběma stranám. Nevim, proč je paní učitelka tak zatvrzelá. Zajímalo by mě, co ona o hodině dělá…jestli sedí a oni mají samostatnou práci, jestli pracují ve skupinách…
Tak jsem se dneska docela pobavila
Dítě mi přineslo sešit z matematiky a já tam našla trojku z desetiminutovky.
Jeden sloupeček sečetlo místo odčítání (správně), ve druhém sloupečku přehodilo výsledky ve dvou řádcích (v jednom mělo numerickou chybu, druhý výpočet byl správně, jen na špatném místě). No a poslední škrtnutý příklad byl správně úplně, to se sekla paní učitelka. Trojka je za takový výkon naprosto objektivní známka, ale pobavilo mě, že dítko jde ve stopách maminky
Tohle byly vždycky moje chyby. Nepozornost, no… Jenže jak tohle chcete cvičit? Geny, no…
![]()
Každopádně mi je líp - dnes si dítko do angličtiny první psalo (kapitálkami
) slovíčka, na vybarvování nedošlo…
Dnes jsem vytáhla SCIO testy. Ano, předčasně, ale vybírala jsem úlohy, které by moje dítě už mělo umět.
No, jdu si nalít panáka - a na radost to nebude.
Vysvětlovala jsem i co je součin a co součet. A potomek se mi tu vztekal, že to je násobení a sčítání, že ty slova z testů nezná. Uf.