Problém s paní učitelkou - čtvrtá třída

Napsat příspěvek
Velikost písma:
731
24.9.12 07:42

Již dlohou dobu jde o to, že výstupy jsou doporučené a velmi obecné. ŠVP je čistě v rukou školy a pokud to tak vedení chce praktikovat, vidí výuku p. učitelky v jiném, dobrém, světle, tak s tím lze těžko hnout.
Proto byly v nedávné době realizované celorepublikové testy znalostí 5. a 8. tříd…výsledky jsou prostě hrozné - strašné rozdíly mezi školami a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
24.9.12 07:46

Vidim tam problém i ve vedení. Takže kdoví, jestli bude ředitel nápomocen :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
24.9.12 07:49
@Izzz píše:
Vidim tam problém i ve vedení. Takže kdoví, jestli bude ředitel nápomocen :nevim:

Přesně tak. Spousta ředitelů tyto věci neřeší, poněvadž sehnat náhradu a ještě kvalitní, to je mnohdy nerealizovatelné......tak raději bych šla na jinou školu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.12 08:01
@maxi2408 píše:
Již dlohou dobu jde o to, že výstupy jsou doporučené a velmi obecné. ŠVP je čistě v rukou školy a pokud to tak vedení chce praktikovat, vidí výuku p. učitelky v jiném, dobrém, světle, tak s tím lze těžko hnout.
Proto byly v nedávné době realizované celorepublikové testy znalostí 5. a 8. tříd…výsledky jsou prostě hrozné - strašné rozdíly mezi školami a tak…

Naše škola dopadla v testech výborně. Ale to ještě čtvrtou a pátou třídu učila velmi šikovná paní učitelka (ke které jsme se upínali jako k naší naději). Bohužel nastala změna.

Moje dítě je šikovné, proto znalostně splňuje - přesto je schopné vymlasknout do sešitu to o tom sousedním Rusku s hlavním městem Berlínem… (ale někteří jeho spolužáci nestíhají, dokonce vím o několika doučováních z Čj a M). O angličtině ani nemluvím, tu řešíme soukromě.

ŠVP a deváté třídy považuji za největší neštěstí základního školství - jenže s tím nic nenadělám. I proto chci s dítětem zkusit přijímačky na gympl po páté třídě. Tam to tak strašné není.

Přestup - zvažujeme, ano, ale byl by to výrazný nepřátelský krok, nechce se mi do toho, navíc paní učitelka pro první a druhou třídu je šikovná a děti ji milují. :srdce:

Tak nevím. Jsem ráda, že alespoň od vás mám potvrzeno, že mohu trvat na sešitech (stačí mi Čj a M) a na to, že mé dítě bude psát psacím písmem (musí se to naučit).

Zakladatelka A.

• Citovat
  • Upravit
731
24.9.12 08:08

Ahoj Zakladatelko,
vůbec bych v takové situaci být nechtěla. Jenom jsem Ti chtěla nastínit „širší“ souvislosti, které by Ti umožnili lépe se rozhodnout.
I když popíšeš přesně, je tu další milion specifik, co vše ovlivňují.
Co se týče gymnázia od 5.tř. - většinou jsem se setkala s názorem(z 10ti 7). že toho litují, poněvadž studium tam bylo tak náročné, že dítěti vzalo možnost plnohodnotně prožívat dětské aktivity ve volném čase…Pokud nebylo od přírody extrémně dobrý studijní typ.
Držím palec, ať se daří a vyvíjí dobře :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
24.9.12 08:12

Zakladatelko, tak jsem nad tím dumala. A je fakt že mám taky problém. Vloni jsme třeba hodně zameškali(dcera) a na konci roku když šla dělat zkoušku aby mohla postoupit, tak jsem nebyla schopná s ní látku probrat, protože v těch se sešitech nic není, nebo je ale zmatené. To si pamatuji za nás, když jsem se šla učit na písemnku, zkoušku, stačilo mít knihu a sešit, teď jsem měla knihu, prac. sešit a klasický sešit, a ještě jsem si musela udělat svůj, aby to mělo nějakou souvislost a mohla jsem dceru doučit :roll:
A co mě teda u nás vadí, jsou knihy :think: ty mi přijdou zmatené, plné obrázků, s odkazy že si má dítě s pomocí internetu dohledat, nebo je v prac. sešitě napsáno, že látka je v učebnici na straně… a tam nic není 8o to se mi stalo loni tuším v literatuře :nevim: mluvím o druhém stupni.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.9.12 08:31
@maxi2408 píše:
Přesně tak. Spousta ředitelů tyto věci neřeší, poněvadž sehnat náhradu a ještě kvalitní, to je mnohdy nerealizovatelné......tak raději bych šla na jinou školu…

Já bych to tak zle neviděla. Dětí je méně, absolventů peďáku i fildy s pedagogickým zaměřením je hodně.
Když jsem si před lety myslela, že budu učit, tak jsem si mohla vybírat. Kdybych se dneska chtěla vrátit od překládání k výuce, tak budu muset místo shánět. Přestože mám snad tu nejatraktivnější kombinaci angličtina + němčina pro 2. i 3. stupeň. Jenže němčina se tolik neučí, místa angličtinářů často obsadili lidi jen s běžnou státnicí.
Je pravda, že zaměstnance je problém vyhodit (obecně), v tom ředitele chápu. Školství nemá peníze na odstupné. Plus u jazykářů nemá ředitel jistotu, že ten nový brzo neuteče k provádět turistů, k překládání atd. Ale učitelek 1.stupně bez místa znám dost, to zas jo.

• Citovat
  • Upravit
ArankaC.
24.9.12 08:34
@Anonymní píše:
Potřebovala bych s někým nezaujatým probrat problém s paní učitelkou. Protože chci zachovat její soukromí, zakládám tuto diskusi anonymně, proto prosím o respektování své anonymity.

Mám dítě ve čtvrté třídě, je docela chytré, přirozeně inteligentní. Ke škole naštěstí nemá averzi, baví je a staví se k ní pozitivně. Díkybohu. Nepojevuje se jako mimořádně nadané dítě (ale je jedničkář), na to je příliš paličaté a malinko lenivé, ale to nás nepřekvapuje, nečekali jsme malého génia. S manželem myslíme, že má studijní předpoklady, takže za rok budeme podávat přihlášku na gympl. (prosím, věřte mi, naše dítě si nijak neidealizujeme, snažím se o objektivní popis, jen napsané to vypadá docela špatně :( )

Ale teď k problému. Už loni jsme byli nešťastní z naší paní učitelky (nesystémová práce, nevedení sešitů, po většinové špatné známce neprocvičení učiva - atd…) Forma úkolu vysoce převyšovala obsah, dítě chvíli počítalo, ale pak dobu vystřihovalo a vybarvovalo. Navíc jsem neviděla žádný úkol do angličtiny, pořádně ani do češtiny nebo do matematiky… :nevim: Většina učiva je dětem předkládána na pracovních listech (v čemž mají pochopitelně totální chaos) - no a pro nás, rodiče je to také náročné, nemáme pořádně na čem stavět domácí přípravu nebo alespoň kontrolu. Nedávno mi přišlo dítě s tím, že má trojku z písemky - ale ani nevědělo z čeho… Netušíme v jakém je ta trojka sešitu, protože je paní učitelka dětem domů nedává… :zed: Není to tak, že bychom chtěli naše dítě drilovat - ale myslím, že nepochopilo nějakou blbinu - a my netušíme jakou a co procvičit.

Loni jsme se těšili, že se nám bude paní učitelka měnit - ale bohužel… No a my teď nevíme co dělat dál, protože ji budou mít až do páté třídy… To vidím jako problém i bez ohledu na přihlášku na gympl, problémy budou mít děti i na běžném druhém stupni… S paní učitelkou jsem mluvila - nepomohlo to. :nevim:

Dneska jsem kontrolovala sešity a dítě mělo ve vlastivědě takové blbiny - nevím, jak to do sešitu dostalo - po samostatné práci musí přece následovat kontrola, tohle byl ale takový úlet (např. sousedíme s Ruskem, hlavní město Ruska je Berlín a vlajka Ruska je červenobílá (polská) )… Nevím - jestli kontrola bude až další hodinu? Nebo nebude? Domácí úkol to nebyl. :nevim: V angličtině mělo dítě lísteček s popisem předmětů (Desk is brown, pencil is red, schoolbag is violet…), obrázek děti měly vybarvit - a teprve POTÉ popsat. Nemělo by to být naopak? Moje dítě mělo vybarveno (krásně a pečlivě, až jsem hleděla), ale ne popsáno - a žáčci pokyn dodělat doma nedostali… To vím, ptala jsem se na to kamarádky dítěte.

Navíc mi vadí, že jim paní učitelka dovoluje psát velkým tiskacím písmem - nebo to je normální? :nevim: Jak se s takovou děti naučí vést sešity - na druhém stupni jim tato schopnost bude chybět…

Píšu asi nesouvisle - ale jsem z toho docela nešťastná. Nemůžeme s manželem suplovat kompletní výuku, dítě má právo na oddech, ne na druhou porci výuky. :roll: Poradíte?

Díky. A.

A ještě jedna věc - nechci nasazovat na všechny učitele, opravdu ne. Jsou to lidé, kteří pracují a formují naše děti a to je dřina, navíc dřina neohodnocená a podceňovaná. Jde jen o jednu paní učitelku…

Tak zajděte za říďou a stěžujte si. A pokud to nepomůže, tak se s ním zkuste domluvit, jestli by malého nepřeřadil vedle do třídy k jiné učitelce. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
K.Black
24.9.12 08:38
@ArankaC. píše:
Tak zajděte za říďou a stěžujte si. A pokud to nepomůže, tak se s ním zkuste domluvit, jestli by malého nepřeřadil vedle do třídy k jiné učitelce. :nevim:

ono je kolikrát pro to dítě přeřezení do jiné třídy hodně hodně traumatizující, má nálepku problémových rodičů, znám z okolí takový případ. Spíš bych změnila školu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.9.12 08:50

Zakladatelko bohužel nejsi jediná kdo má v dnešní době problém ze školou.
Mám prvňáčka holčičku, bohužel jsem též zoufalá, ale nás na to upozorňovali, že je vše na rodičích, že mají dost děti v jedné třídě 25 dětí.
Takže když mají písanku a rozepisovat no to je děs, říkám dceři co na to paní učitelka a ona paní učitelka sedí jen zkontroluji zda stránka hotová, ale domů jsem ji koupila stejné cvičné knížky a když to s ní procvičuji je to o 100 % lepší.
A další věc seděla s holčičkou v lavici tu jedinou znala ze školky děti ze školky jsou v druhé třídě nevím proč to tak rozházeli milá paní učitelka je rozsadila a tu holčičku posadila s klukem ta je neštastná a dceru s jinou holčičkou jelikož vůbec nezná její jméno :zed: snad by od toho měla být učitelka a ty prvnáčci seznámit pomoc.
Nevím proč je musela rozsadit.
Takže též máme velké problémy a než šli do první třídy museli umět napsat do 10 jednoduché počty akorát jsem ji naučila znamínko menší a větší :roll: takže to ji teď doučuji.

• Citovat
  • Upravit
ArankaC.
24.9.12 09:07
@K.Black píše:
ono je kolikrát pro to dítě přeřezení do jiné třídy hodně hodně traumatizující, má nálepku problémových rodičů, znám z okolí takový případ. Spíš bych změnila školu.

To je fakt, na ségru si kdysi zasedla učitelka, poznámky za všechno, co se dá vymyslet, dokonce třídní dudka v podstatě za nic, pětky za úkoly, a že jich bylo požehnaně, takže jí to dost kazilo průměr, pak jí mamka dala na jinou školu a ségra se rychle vzpamatovala. Najednou nechodila domů smutná, neměla ani poznámky, ani pětky, takže to je taky dobré řešení, i když docela radikální…

• Citovat
  • Upravit
K.Black
24.9.12 09:17
@ArankaC. píše:
To je fakt, na ségru si kdysi zasedla učitelka, poznámky za všechno, co se dá vymyslet, dokonce třídní dudka v podstatě za nic, pětky za úkoly, a že jich bylo požehnaně, takže jí to dost kazilo průměr, pak jí mamka dala na jinou školu a ségra se rychle vzpamatovala. Najednou nechodila domů smutná, neměla ani poznámky, ani pětky, takže to je taky dobré řešení, i když docela radikální…

radikální ano, ale někdy jediné. V tom případě co popisuji, byla holčička, milá, bezproblémová tyranizovaná spolužačkami tuším že to byla 4 nebo 5 třída, terorizovaná byla jen proto, že mluvila hezky o rodičích, necourala po vyučování po obchodech, nenaháněla po vyučování kluky po městě atd. měla své aktivity.No tak ji rodiče po dohodě s ředitelem přeřadili do jiné třídy. A na konci roku, když se rozdávalo vysvědčení tak „paní učitelka“ řekla „tak děti, J se tady s námi nelíbí, tak přechází do jiné třídy“ což bylo dle mého velice neprofesionální :think: dal se ten přechod okomentovat jiným způsobem.
Sice se to v jiné třídě zlepšilo, ale banda těch saní(holčiček) po ní jela o přestávkách, po vyučování, v jídelně atd. a ještě naváděli ostatní.
Děti jsou prostě zlý, kolikrát když ve škole vidím co si ty spratci dovolí, tak obdivuju učitele, že ještě nesedí, já bych to řezala hned při vstupu do školy :lol:

• Citovat
  • Upravit
1438
24.9.12 10:30

Tak přiznám se, že problém zas až tak moc nevidím  :nevim:

U mých dětí ve škole se sešity nevedou, resp. mají je například na diktáty, volné psaní, procvičování matematiky. Jinak mají pracovní sešity (takové ty k učebnicím) nebo pracovní listy. Zmatek v tom rozhodně není, listy se jen tak nepovalují, ale děti si je mají (ty důležitější) zakládat do portfolia. Vedení sešitu ve stylu datum, podržený nadpis a blablabla… no, dobrý, ale v praxi k čemu? To stejně člověk povinně přetrpěl na základce, ale na střední škole anebo později při vzdělávání při zaměstnání nic takového nepoužíval. Schopnost umět si z textu vytáhnout to podstatné nesouvisí s vedením sešitu, ale se čtenářskou gramotností a tu děti ve škole trénovaly i bez sešitu. Cíleně v pracovních sešitech jsem na to narazila u holky v páté třídě, ale rozhodně to trénovali i dřív a v učebnicích jsem ti toho buď nevšimla, nebo to bylo mimo učebnice a pracovní sešity.

Písemky domů nedostáváme a já to chápu - učitelé potřebují mít podklad, na základě čeho dávají známky a poslat to dětem domů, tak se jim taky polovina nemusí vůbec vrátit (ano, zrovna moji děti jsou v tomhle dost bordeláři). Není problém si s učitelkou dohodnout konzultaci a písemku si jít prohlédnout, aby rodič viděl, v čem byly chyby.

Písmo bych vůbec neřešila, však ať dítě píše tak, jak mu vyhovuje, ne? :nevim: Můj manžel píše zásadně velkým tiskacím, starší holka si zas už na prvním stupni vymyslela „tiskaco-psací hybrid“, něco jako comenia script. Psací písmo u ní učitelka vyžadovala jenom při hodinách češtiny, jinak bylo na ní, jaké písmo zvolí (a myslím, že ve čtvrté třídě se už neřešilo ani to psací v češtině, ale už si to nepamatuji). Jestli ti vadí, jak TVÉ dítě píše, tak na něj zatlač TY, ne, ty jsi jeho rodič.

Domácí úkoly je nutno rozlišovat od domácí přípravy - ta přeci může probíhat i bez úkolů. Mám na škole už třetí dítě, zejména druhá měla smůlu, že vystřídala už v první třídě víc učitelů, od druhé má zase jiného a přístup k domácím úkolům měl každý jiný - někdo dával, někdo zastával názor, že naučit se mají děti ve škole a není třeba posílat jim úkoly domů. Problém s učivem jsem nezaznamenala ani u těch, co úkoly dávaly, ani u těch, co je nedávaly.

Jinak moje starší holka se taky hlásila na gympl - nedostala se, nicméně výsledek byl lepší, než jsem čekala (byla 44 a dětí se hlásilo přes 300… a kdyby byla bývala neztratila body za dvojku z angličtiny, kterou v pololetí měla, byla by ještě o deset stupníků lepší a skončila by těsně pod čarou, tedy měl reálnou šanci dostat se na odvolání). Domácí přípravu na přijímačky jsme nedělali ani ze sešitů nebo z učebnic, ale zaplatila jsem si internetový kurz od SCIO - jelo se v něm hezky tematicky jedno za druhým, co holka nevěděla, mohla si rozkliknout vysvětlení a hlavně já měla přehled, co jí jde a nejde a na čem je potřeba zapracovat a nemusela jsem se prohrabovat jejími učebnicemi. A občas si udělala i „strýčka“ do vyučování, protože jsem jí do hlavy nahustila i něco, co ještě ve škole nebrali, ale my na to už narazili ;) Jestli ti není líto peněz a jsi zoufalá ze školy, možná by to pro tebe bylo řešení, určitě je možné s kurzem začít už u čtvrťáka. Pozor, nepoplést s testy SCIO, on-line kurz je něco jiného. No, v podstatě pátá třída byla jediné období, kdy doma dělala nějakou domácí přípravu, protože i když dřív ze školy občas nějaký úkol dostala, vždycky ho nadrásala už ve škole :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.12 19:03

Tak dneska byla ve škole maminka kamarádky. Sešity prý vést asi nestihnou, nové učivo prý v podstatě nemají, celá čtvrtá a pátá třída se opakuje učivo třetí třídy, takže není důvod.
Slovíčka si v angličtině psát nemusí, protože je opakují a jejich práce podle papírku s anglickými větami vybarvit obrázek. :zed: Slovníček pochopitelně nemají.

Sešit z matematiky opět nemají. :nevim: Já prostě nevím.

• Citovat
  • Upravit
16906
24.9.12 19:13

Co to je za školu? 8o 8o 8o
Paní učitelce sebevědomí nechybí.
U nás se sešity vedou, píšeme psacím písmem zápisy. Písemky jsou mi jedno.
Co mají za učebnice? U nás teda 4.a 5.třída není opakováním třídy 3. :) Tam je stěžejní učivo pro druhej stupeň, střední školu…já to vidim na posezení s ředitelem. Pokud s tim nehne, změňte školu…

co bych dala za takový rodiče :palec:

My jsme malá škola na maličkym městečku, takže děti jsou hodný, rodiče poslouchaj a plněj (většinou)…

Já bych se učitelky zeptala, z čeho se maj děti připravovat, když nic nemaj. :cert: :cert: :cert:

A 1.třída s 25 dětma je na mašli, ale u nás bylo prvňáků 30 a zvládli všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí