Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já se přidávám k „myčkařkám“ … Manžel naštěstí pracuje s kuchyněmi, takže máme myčku původně za 16, za 7
,takže o návratnosti nemůžu nic říkat ![]()
Ale úsporu vidím 100% v čase, jak tu někdo počítal 150kč/měs - já teda pouštím myčku 2× za den, takže 300/měs, tak to je ještě dobré.. Jen jar mě stál na měsíc 40kč, houbičky 30, voda… čas… no tak to úspora u nás je ![]()
Ti co si dovolit myčku nemohou samozřejmě neodsuzuju, já myla taky dloouho ručně, než jsme si mohli dovolit myčku (ze svatebních darů)
S tou valchou je to přesný - můžem tu začít řešit co je lepší - jestli automat pračka nebo valcha… já jsem rozhodně pro automat ![]()
dřív jsem taky myla nádobí ručně, nemám ráda cáchání se v mastné vodě, takže pod tekoucí vodou, měla jsem ráda nádobí dobře umytý, takže litr jaru na půl roku mě přijde jako scifi, ale neříkám, že to někomu nemůže stačit, každý to nádobí myje jinak. jak už někdo psal, pokud by praní na valše vyšlo byť o dvě tři koruny levněji než praní v pračce, já bych se k tomu teda nevrátila ani za nic.
spotřeba energie je za cyklus, máme něco pod 1kw, spotřeba 10l, prášek z DM vychází tuším na 1 Kč (myje líp než drahé tablety, co jsem používala) a umyje to vše i při 40 stupních.
Navíc každý si svojí práce cení jinak. pokud vím, že bych místo umývání nádobí mohla věnovat práci, která mě vydělá, musím samozřejmě do nákladů na mytí nádobí toto započítat. Takže počítat mzdu do mytí nádobí je hodně logické, ten pán, co to počítal, moc dobře věděl, o čem mluví. Cizí člověk ti taky nádobí zadarmo neumyje a i když je člověk třeba zrovna na RD a za práci mu nikdo neplatí, tak to neznamená, že tuto energii by nemohl věnovat něčemu jinému, co by peníze vyneslo.
Já jsem taky pro myčku. Jar jsem dřív kupovala pořád, tak nějak nechápu jak může někomu vydržet půl roku
. Krabice tablet na mytí mi vydrží i čtvrt roku. A hlavně ten čas, večer uspím děcka a můžu si lehnou a číst nebo sledovat TV. Dřív jsem ještě musela mýt nádobí… Vy co píšete, že při umývání ručně platíte jen za vodu myjete studenou vodou? Přece ta voda se taky musí ohřát elektřinou nebo plynem ![]()
Edit : ono taky asi záleží jakým stylem kdo myje. Při mém způsobu ručního mytí si myslím, že určitě s myčkou ušetřím. Spotřebovala jsem kvanta jaru (nesnáším mastnotu), kvanta vody(myla jsem jen po tekoucí, nesnáším máchání ve dřezu se zbytkama) a ještě mi kolikrát z mokrých rukou něco vyklouzlo a rozbilo se( ale chápu, že to už je moje levota
)
Kvatapka píše:
Já jsem taky pro myčku. Jar jsem dřív kupovala pořád, tak nějak nechápu jak může někomu vydržet půl roku. Krabice tablet na mytí mi vydrží i čtvrt roku. A hlavně ten čas, večer uspím děcka a můžu si lehnou a číst nebo sledovat TV. Dřív jsem ještě musela mýt nádobí… Vy co píšete, že při umývání ručně platíte jen za vodu myjete studenou vodou? Přece ta voda se taky musí ohřát elektřinou nebo plynem
Edit : ono taky asi záleží jakým stylem kdo myje. Při mém způsobu ručního mytí si myslím, že určitě s myčkou ušetřím. Spotřebovala jsem kvanta jaru (nesnáším mastnotu), kvanta vody(myla jsem jen po tekoucí, nesnáším máchání ve dřezu se zbytkama) a ještě mi kolikrát z mokrých rukou něco vyklouzlo a rozbilo se( ale chápu, že to už je moje levota)
já po ní toužím,dřív jsem na to taky nadávala,ale ted se na ti těším,až si ji pořídíme,už jen proto ,že linka je pořad uklizena,žadny špinavý nádobí,odkapávače atd.........a ta uspora času,nedelam nic jinyho než že peru,varim,žehlim,myju nadobi a staram se o malou,tak aspon neco odpadne,jeste nejakou uklizečku domu a budu spokojena
![]()
Brambůrka10 píše:Kvatapka píše:já po ní toužím,dřív jsem na to taky nadávala,ale ted se na ti těším,až si ji pořídíme,už jen proto ,že linka je pořad uklizena,žadny špinavý nádobí,odkapávače atd.........a ta uspora času,nedelam nic jinyho než že peru,varim,žehlim,myju nadobi a staram se o malou,tak aspon neco odpadne,jeste nejakou uklizečku domu a budu spokojena
Já jsem taky pro myčku. Jar jsem dřív kupovala pořád, tak nějak nechápu jak může někomu vydržet půl roku. Krabice tablet na mytí mi vydrží i čtvrt roku. A hlavně ten čas, večer uspím děcka a můžu si lehnou a číst nebo sledovat TV. Dřív jsem ještě musela mýt nádobí… Vy co píšete, že při umývání ručně platíte jen za vodu myjete studenou vodou? Přece ta voda se taky musí ohřát elektřinou nebo plynem
Edit : ono taky asi záleží jakým stylem kdo myje. Při mém způsobu ručního mytí si myslím, že určitě s myčkou ušetřím. Spotřebovala jsem kvanta jaru (nesnáším mastnotu), kvanta vody(myla jsem jen po tekoucí, nesnáším máchání ve dřezu se zbytkama) a ještě mi kolikrát z mokrých rukou něco vyklouzlo a rozbilo se( ale chápu, že to už je moje levota)
![]()
![]()
![]()
a samozřejmě chůvu
…mějte se a hezký vikend ![]()
Holky a co si myslíte o vaně versus sprcha? Přítel se každý den koupe, naloží se pěkně do vany. Přijde mi, že se pak nedoplatíme. (předtím jsme měli sprchu a starý bojler) Zase na druhou stranu jsem se sprchovala, zašpuntovala vanu a té vody tam taky nebylo málo.
My máme vanu, ale kdyby nebyly děti, tak je úplně zbytečná. My s mužem jsme zvyklí se sprchovat. Až holky trochu odrostou, mám v plánu ji zrušit a vybudovat pořádný prostorný sprchový kout. Vodu máme teda svoji, ale poslední dobou je spodní vody méně, takže šetření bude na místě.