Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lucy75 píše:
já fakt nevím.. na jednu stranu jsou dojemné a od té doby, co mám děti, mají i smysl![]()
jak se ony těší, jak počítají ty dny.. jakou mají radost.. jak dodržujeme tradice, zpíváme koledy, chodíme na adventní koncerty a zajdem i do kostela, jak píšou dopisy Ježíškovi na okno a i přes svůj věk pořád tak trochu věří
![]()
Ovšem na stranu druhou bych vraždila za dotazy všech svých kolegyň, známých a kamarádek, kolik jsem toho už pekla , co jsem uklidila, jestli mám konečně letos ty perníčky podle toho správného receptu.. celý ten šílený shon s nákupy a hromaděním.. já vím, že Jaký si to uděláš - takový to máš.. ale ten tlak okolí na „Dokonalost“ a materialismus vnímám jako mor…
jak to máte vy ? jak bráníte v tomhle čase své psychické zdraví a odoláváte všem těm povinnostem na "dokonalé vánoce ? ?
já tyhle dotazy teda vůbec nedostávám. Ale tomuhle soudcovskému typu lidí se cíleně vyhýbám. V okolí všichni Vánoce tráví hezky a nerýpají do druhých. Mám Vánoce podle sebe, jsme v klidu doma a nic neřešíme, jen si užíváme svátky v klidu
až se tě někdo zeptá, jestli už máš uklizeno, tak mu řekni, že máš doma uklizeno celoročně a ne jenom o vánocích ![]()
@warita omlouvám se, ale už delší dobu to nemůžu vydržet. Já prostě nechápu, jak tak příšerným lidem jako svým rodičům můžeš svěřit své děti… Bych se postarala, aby je nikdy nedostali do rukou. Z jiných diskuzí si pamatuji, co jsi psala, a opravdu upřímně je mi líto, co sis jako dítě musela zažít ![]()
@Lalelale píše:
@warita omlouvám se, ale už delší dobu to nemůžu vydržet. Já prostě nechápu, jak tak příšerným lidem jako svým rodičům můžeš svěřit své děti… Bych se postarala, aby je nikdy nedostali do rukou. Z jiných diskuzí si pamatuji, co jsi psala, a opravdu upřímně je mi líto, co sis jako dítě musela zažít
kdyz oni jsou ted osviceni. Dokonce od nich dostavam rady, jak spravne vychovavat deti a samozrejme to nejsou zadne rady typu „zrubat do modro-zelena, dokud nebude poslouchat jako svycarsky hodinky“.
Jako obcas premyslim, jake to asi probiha, kdyz u toho nejsem, ale podle vseho se matka docela snazi, male se hodne venuje a dcerka ma babicku rada. Tak alespon takto.
@Lucy75 Ja jsem mela rada Vanoce vzdy,uz pred detmi. Delam si je takove,jake je chci mit. Napriklad prehnane neuklizim,mam doma poradek celorocne,takze mi staci udelat bezny uklid a jen pridam vyzdobu. Nepecu x druhu cukrovi,kdyz to u nas stejne nikdo neji. Peceme vanocku a deti si vzdy vyberou jeden druh cukrovi,ktere delame spolu. Do obchodu prakticky nechodim,ani pres rok,ani pred Vanoci, 95% nakupu resim pres internet. Usetreny cas venuju tomu,co me bavi. Treba vyrabime s detmi adventni vence,nebo strasne rada balim darky. Nestykam se s lidmi,kteri mi kazi naladu,i kdyz to je treba nekdo z rodiny a ze slusnodti by se to ocekavalo. Hromadeni-no ja nevim,jasne ze kupuju veci,ktere nejsou nezbytne nutne,ale nemam pocit,ze bych hromadila blbosti.A ja strasne rada davam darky,hlavne detem. Diskuze kolegyn na tema Vanoc sice nijak zvlast nevyhledavam,ale beru to jako konverzaci ve stylu „co jsi delala o vikendu“. Pokud v tvem okoli nekdo dorazi,machruje a moc to resi,tak bych mu lakonicky odpovedela,ze to moc neresim a jedu na pohodu,bez rozvadeni detajlu.
já mám vánoce ráda, měla jsem vždycky, ale letos to není nějak ono. měla jsem nějaky osobní problémy a starosti a vygradovalo to blbě před vánocema.
a k tomu ještě tlak od mamky, abych byla co nejvíc s ní a lítala jak magor po rodině jen abych měla odškrtnuto.dělám co je v mým silách, ale unavuje mě to a nejde mi se radovat jako každej rok a jo, i si to vyčítám ikdyž vím, že nemám. jednou seš dole, jednou nahoře.hlavně klid a pohodu, to chci letos nejvíc ![]()
Já si nepřipadám nijak pod tíhou „dokonalosti“… Rozhodně se mě teda nikdo neptá, kolik už jsem toho upekla a co už mám uklizeno. Max. se zeptá (a i já se ptám), jak se chystají, aby řeč nestála. Jinak si uklízím jak chci, nepeču a dárky objednávám od listopadu přes internet. A i ten přeplněný obchod 1-2× snesu a spíš si to užívám ![]()
Já vánoce mám ráda, ale nesnáším ten konzumní styl. Lidi co si dávaj tuny drahých darů, okupují obchody jak kdyby měla přijít apokalypsa, přitom bude zavřeno asi den a půl
obžérství atd… Miluju sejít se s rodinou, dát si nějakou drobnost, spíš z důvodu abych někoho potěšila a dala najevo že na něj myslím, sama ani nic dostávat nemusím, drahé dárky mi radost neudělají. Pustíme si koledy, pohádky a budu chtít klídek
ještě bych brala trochu sněhu aby to bylo perfektní. Hlavně žádný stres a shon ![]()
Na Vánocích mám rád to, že je chviličku volno a nemám rád ty narvané obchody - pracuji v potravinách. Druhé Vánoce pojedu s malou za dědečkem a babičkou - ale to už jsem psal v jiných diskuzích.
Vanoce mam rada moc, ale jsem asi odolna tomu tlaku na dokonalost. Cukrovi nepecu, jedine co delam je salat a rizky. Stromecek zdobim rada, docela uklizim, ale kdy jindy to take udelat nez v hluchem obdobi, kdyz se jeste nejezdi na lyze a uz neni do vecera venku. Mam rada zpivani koled, i tu svatecni naladu Stedrovecerni vecere.
Těším se, nejen kvůli dětem, ale kvůli té atmosféře celého dne - dopoledne společně zdobíme stromeček, pak si dáme procházku, sníme česnečku, mladší se vyspí, my koukneme na pohádku, pak se nechystáme (vana, pěkné oblečení) a dáme si salát a kapra, budou svítit svíčky (alespoň u polévky), potichu hrát koledy, ťukneme si vínem a manžel něco pronese, děti to snad letos taky zvládnou líp jak loni (mají 4 a 1,5 roku). Já nevidím důvod pro stres, uklizeno je jak vždycky, dárky nakupuji průběžně, balím taky průběžně, koledy mám moc ráda, na ty se těším už v listopadu, do obchodu jezdí manžel, ty davy já nedávám, ale letos už máme vše nakoupeno, pojede pravděpodobně jen pro pečivo a chlazené potraviny (šunku, sýr)…
Ja ten mor dokonalosti citim, ale nechava me chladnou. Ale to mi doslo teprve na druhe materske. Je to facebookem. Nekteri jsou schopni tam davat fotky vseho a tak jej mam nyni zahlceny miliony fotek - jak kdo pece a kolik toho pece a jak ma kdo vyzdobeno a pod. Driv me to mrzelo, ze ja to treba nestiham , ale pak jsem zjisitla realitu. Jak ma kamaradka byt jak po vybuchu, ale pro tu jednu pecici fotku ten kousek kuchyne uklidila k dokonalosti.. Jak jina ma doma chlapa, ktereho nesnasi kudychodi, ale na fb da rodinne vanocni foto a k tomu milion srdicek.. No a podobne
Ale celkove je pro mne prosinec mesicem hrozne hektickym a unavnym, ale zase to vse se silvestrem ze me spadne a citim ten klid…jak bouchaji rachejtle…,ze ten rok skoncil… Tak tolik o mych pocitech mily denicku
![]()
Příspěvek upraven 20.12.18 v 23:09
Miluji Vánoce a pohádky. Nesnáším však pečení cukroví, to mě opravdu nebaví…
Mě Vánoce nebaví, nikdy mě nebavily.
Nejlepší je zmizet. Takže v sobotu odlítám do Emirátů a vracím se 28.12 a už bude po všem. ![]()
Dětem dám dárky po návratu. oni mi taky něco dají. Řekla jsem jim ať se koukaj snažit mě ohromit. Takže na to se těším, jak se s tím popasují. A tím pro mě vánoce končí. Žádný návštěvy, žádný cukroví a další nesmysly.