Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem,
chtěla bych se zeptat těch, kdo mají s touto nemocí zkušenost. Netýká se mě, ale osoby velice blízké. Je hlídaná na speciálním pracovišti každé 3 měsíce. Rozbor krve, následný pohovor s lékařem o tom, jak nemoc vypadá. Teď měla jít na kapačky, protože se nemoc zase zhoršila - naposledy kapačky před cca 3 roky, kdy ji na nemoc přišly.
Ale neustále je nemocná - kašle, rýmy, teď teploty. Asi chřipka, ale teploty neustávají, nyní 5. den se spíš stav zhoršuje. U doktorky byla, v tomto je taky hlídaná.
Jedná se o ženu, necelých 60 a donedávna dělala na 3 směnném provozu. Její ošetřující lékař se zděsil a okamžitě ji nechal doma na dlouhodobé neschopence, do budoucna se žádostí o invalidní důchod.
A na co se chci zeptat. Je toto normální? Zdá se mi, že lékaři dělají málo. Ano, nemoc řeší. Ale co ta šílená imunita? Nikdy ji nikdo neporadil nic v tomto ohledu.
Máte někdo zkušenost, na co si dávat pozor, co by mohlo pomoci, atd?
Děkuji moc všem
Jinak je to věštění z kávové sedliny, choroba je to zákeřná a u každého jiná, spíš se zaměřit na kvalitu života. Snížená imunita je projev nemoci ![]()
Dávat si pozor na infekce, takže vynechat velké akce, veřejnou dopravu apod. obzvláště v době sezónních infekcí, udržovat tělesnou hmotnost, psychickou pohodu. To že zatím není v důchodu dává docela slušnou naději, že to není tak špatné.
![]()
S touto nemocí zkušenosti nemám, ale obecně se doporučuje čerstvá šťáva z řepy, řapíkatého celeru, jablka a mrkve, zvlášť ten řapíkatý celer obsahuje cenné látky působící přímo na rakovinné bujení. Akorát netuším, kde se cenově pohybují odšťavňovače, které zvládnou i kořenovou zeleninu, zkuste Google
Pak chlorella a šťáva ze zeleného ječmene, taky bych doporučila návštěvu imunologie…Měla jsem problémy s imunitou po neléčené mononukleóze a výše zmíněné mi pomohlo, jak je to ovšem s nemocí vaší známé, to netuším ![]()
@Aries6 mela jsem akutni a jinou formu, ale u techto nemoci byva imunita na nic. V podstate je reseni vyhybat se infekcim. Tzn. nejezdit hromadnou dopravou, zaene hypermarkety, kina divadla…proste vyunout se vsem mistum, kde je hodne lidi na malem prostoru. Pomoct muze i trochu rouska. Nemoci hned resit s doktory. Me davali treba automaticky k atb i antimykotika, protoze jak se berou atb, tak vznika taj pro plisne v tele a tak. S jidlem podobne. Upravene, pecline umyte, nejlepe oloupane, vyhnout se rizikovym potravinam. Treba i vecem na vahu. Radeji kupovat balene… Ale to asi vi od lekare.
Můj táta má CLL leta. Naštěstí pořád v nepříznakové formě. Asi je třeba se zaměřit na posílení imunity. Jinak se vse řeší podle aktuálního krevního obrazu. Existuje biologická léčba, zkuste se informovat. Držím palce.
Dobrý den, diagnostikovali mi chronickou myeloidní leukémii. Jsem pořád velice unavená, teče mi krev z nosu, mám spoustu modřin, nemohu jíst, ani pořádně spát. Vyčetla jsem, že to k této nemoci patří. Ale v poslední době mám velké bolesti kolem sleziny. Vím, že se touto nemocí hodně zvětšuje, ale bolesti jsou čím dál horší a bohužel žádný lékař mi nedokáže říct co s tím. Pouze mě dopují léky proti bolestem. Neměl by někdo zkušennosti, co by mohlo pomoci. Předem děkuji za jakoukoliv radu. Ráda sáhnu i po bylinkách, pokud by někdo poradil.
Bylinky moc asi nepomohou, spíš některé můžou uškodit. Možná na celkové uklidnění, povzbuzení k jídlu a k útlumu bolesti by jedny takové byly. ![]()
Hodně odpočívej, spi, jez a dbej o pohodu, tlustni ( Nutridrinky a Fresubiny)
Z toho jak to píšeš tak spíš máš čerstvě sdělenou diagnozu, doporučuji ještě psychologa a psychoterapii. Ideálně než se s tou nemocí nějak sžiješ, nečti nic na internetu, ne vždy ta data jsou aktuální a tvému stavu to vysloveně uškodí. Dodržuj absolutní hygienu.
Potvrď, že jsi v péči hematoonkologa, pouze na něj se obracej. Předpokládám, že to k němu máš poměrně daleko a nechce se ti do nemocnice. Na internetovém fóru se nevyléčíš. Je možné, že máš tzv. blasický zvrat a potřebuješ AKUTNÍ ZÁSAH!!! TO ZNAMENÁ hned ZAVOLAT NA OŠETŘUJÍCÍHO HEMATOONKOLOGA NEBO SI ZAVOLAT ZÁCHRANKU, pokud už v té nemocnici nejsi. Co se týče bolesti kontaktuj svého obvoďáka a nebo zde https://www.linkos.cz/…cbu-bolesti/#…
Nevím nakolik jsi schopná normálně fungovat, nebo už máš plný invalidní důchod. Jo pokud ten důchod nemáš, doporučuji si jej co nejdříve vyřídit. Pomoci natrvalo může jenom transplantace, ale ta je natolik riskantní, že mudrové do toho půjdou pouze v případě, že už nebudou jiné možnosti.
Smrti zdar! Každý jednou umřeme.
![]()
@Etluška píše:
Dobrý den, diagnostikovali mi chronickou myeloidní leukémii. Jsem pořád velice unavená, teče mi krev z nosu, mám spoustu modřin, nemohu jíst, ani pořádně spát. Vyčetla jsem, že to k této nemoci patří. Ale v poslední době mám velké bolesti kolem sleziny. Vím, že se touto nemocí hodně zvětšuje, ale bolesti jsou čím dál horší a bohužel žádný lékař mi nedokáže říct co s tím. Pouze mě dopují léky proti bolestem. Neměl by někdo zkušennosti, co by mohlo pomoci. Předem děkuji za jakoukoliv radu. Ráda sáhnu i po bylinkách, pokud by někdo poradil.
holka zlatá, bylinky ještě nikomu tuto ohavnou nemoc nevyléčily. Ber to, co Ti doporučí lékaři, přece jenom s tím mají zkušenost. Bolest obecně je pro organismus velmi zatěžující, tak léky proti ní určitě neodmítej.
Děkuji vám za příspěvky, velice si jich cením. Neodmítám léčbu, pravidelně po týdnu navštěvuji hematologa, beru chemoterapii 2× denně. Ani se té nemoci nehodlám vzdát, právě naopak, jsem živel a nechci si připustit, že jsem nemocná, snažím se fungovat tak jako normálně. Všichni mě musí krotit. Jen mám teď bolesti, že nemohu stát, ležet, chodit a z hluboka se nadechnout. Svěřila jsem se lékařům, jenže nemohou na nic přijít, nebo nechtějí, tak jsem si říkala, jestli tu nemá někdo nějakou zkušennost, která by pomohla k úlevě. Dokonce jsem i u psychologa byla. Ale děkuji za radu, vůbec mě nenapadlo žádat o důchod. A máte pravdu do zákroku se jim opravdu nechce, přesně jak říkáte, až jako poslední možnost.