Máte zkušenost s bazaliomy, prý je to v mém věku neobvyklé.

8
12.9.25 16:24

Máte zkušenost s bazaliomy?

Všechny zdravím, ráda bych slyšela nějakou Vaší zkušenost s bazaliomy. Mě teď našli 2 - na nose a ve vlasech. Oba odstraněny i s bezpečnostním lemem. Je mi 43, prý je to v tomto věku nezvyklé. Máte někdo podobnou zkušenost? Mám obavy, přitom žiju zdravě, chodím na prevence…je tu někdo, kdo prochází nebo si prošel stejnou diagnózou? Děkuji, hezký den všem ☀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36732
12.9.25 17:09
@DaVe18 píše: Více

Já mám, před pár lety pod okem, vypálen s rezervou laserem a od té doby nic. Mám podezření, že v dětství mi tam kápnul rozžhavený tuk při opékání slaniny a buřtů na ohni, když jsem mával dřevěným rožněm, aby na něm zhasla zapálená špička. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77078
12.9.25 18:16

jestli žiješ zdravě a chodíš na prevence, nemá na bazaliomy žádný vliv,
nejspíš je to ze sluníčka - matka měla jeden na nose, po pár letech jeden pod okem - po odstranění nic, dobré

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3172
12.9.25 18:45

Jj, já byla před půl rokem na vyříznutí, měla jsem ho na čele u vlasové linie, prý je to jeden z nejčastějších nezhoubných forem rakoviny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
12.9.25 19:24

@jege právě to jsem se dočetla, že je to ze sluníčka, ale mažu se 50-kou, neopaluji se, žádné solárko… A měla jsem ho ve vlasech, kde slunce moc nezasvítí 🤷. Děkuji za Vaši zkušenost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2393
12.9.25 20:14

Já měla první už někdy ve dvaceti, takže ve 43 bych to nepovažovala za nějak extrémně brzo. :) Doktoři se teda taky diví, ale prý prostě kombinace vystavování se slunci v dětství (moje matka je milovník opalování a odpůrce jakékoliv ochrany před sluncem, takže to dává smysl) a blbého fototypu - podle doktorky mám ten nejnáchylnější k tvoření podobných kožních sajrajtů. Obličej si mažu každý den stovkou, zbytek těla padesátkou a už hodně let nelezu cíleně na slunce. Občas si musím nechat něco odstranit, ale zatím (klepu na dřevo) nic dalšího nebylo potřeba. Tvoří se ale opakovaně, tak je potřeba se pravidelně prohlížet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36732
12.9.25 20:45

Já si to vysvětlují tím, že popálením v dětství se daná oblast sice poškodila, ale dokud byl organismus mladý, zvládal opravovat případné nežádoucí mutace, takže se žádný nádor neobjevil. Postupem času ty samoopravné mechanismy už nefungovaly tak dobře a nějaké mutace se nejdříve projevily na té poškozené tkáni. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15431
12.9.25 21:49

Ani v dětství a mládí ses nespálila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
13.9.25 07:10

@annali děkuji za zkušenost, já měla před necelým rokem pásový opar na obličeji, ním jiné se mi udělal puchýřek i na nose, všechny puchýřky zmizely až na tento. A nehojil se, nakonec to byl bazaliom.Ten druhý jsem měla ve vlasech, měla jsem ho tam roky roky, - já si na něj neviděla, ale mamča to občas kontrolovala, chvíli to bylo placaté, chvíli lehce vystouplé, chvíli růžové, pak červené. Když už mě řezali, nechala jsem si to vyřezat také a opět bazaliom. Takze nevím, jestli to byl od začátku bazaliom nebo se to zvrhlo v průběhu let nebo jako reakce na pásový opar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
13.9.25 07:13
@ivašot. píše: Více

To je možné 🤷 🥺 ale objevil se z ničeho nic v době pásoveho oparu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
13.9.25 07:15
@annali píše: Více

Prosím a po jaké době se ti to vrátilo? A na stejném místě nebo jinde? Teď už si obličej také mažu 100kou a zbytek těla 50kou 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
13.9.25 12:28
@jege píše: Více

Děkuji za odpověď. Ano, myslím si, že na poškozené kůži se bazaliom může vytvořit…tak jako mi po pásovém oparu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí