Mateřská ~ rodičovský příspěvek??

8
2.8.17 11:11

Mateřská ~ rodičovský příspěvek??

Zdravím, jelikož s úřady nějak moc zkušeností ještě moc nemám. Tak se chci optat když jsem na neschopence a skončila mi smlouva tudíž jsem v ochranné lhůtě a peníze mi vyplácí ossz Svitavy i když jsem z Pardubic, protože můj bývalí zaměstnavatel spadá pod ně. Chtěla jsem se zeptat kde mám žádat o mateřskou? do kdy mateřská trvá a jestli budu mít po mateřské rodičovský příspěvek a o ten žádat případně kde? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
71
2.8.17 11:19

Myslím, že o peněžitou pomoc v mateřství žádáš na OSSZ, kam přísluší Tvůj zaměstnavatel podle sídla, o rodičovský příšpěvek žádáš na Úřadu práce, konkrétně v tom úseku, kde se vyřizují nepojistné dávky, a v místě, kam spadáš podle svého trvalého bydliště. Myslím, jak jsem s dcerou už dlouho doma, zdá se mi, že mám v hlavě dost prázdno. Co se týče Úřadu práce, v mém případě mi příspěvek vyřídili i v jiné, než příslušné pobočce, ale bylo to po osobní domluvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
2.8.17 11:23

@natt97 Prvně je otázka, jestli máš na peněžitou pomoc v mateřství nárok - splňuješ ke dni nástupu na PPM (6-8 týdnů před porodem) podmínku 270 dnů nemocenského pojištění za poslední 2 roky? Nastoupíš na případnou PPM těch 6-8 týdnů před porodem v ochranné lhůtě, která se počítá od konce pracovního poměru do nástupu na PPM a je tak dlouhá jako poslední zaměstnání, max. 180 dnů? Pokud ano, tak žádost ti dá gynekolog, ty si do ní doplníš datum nástupu na PPM v rozmezí 6-8 týdnů před porodem a předáš ji bývalému zaměstnavateli, který ji s přílohou odevzdá na OSSZ. Pokud čekáš jedno dítě, tak PPM se pobírá 28 týdnů.

Před koncem PPM pak požádáš o rodičovský příspěvek na úřadu práce podle místa trvalého bydliště. Pokud bys neměla nárok na PPM, tak zůstaneš na neschopence (pokud bude zdravotní důvod) až do konce šestinedělí a pak můžeš žádat o rodičovský příspěvek. Formuláře k RP najdeš tady: https://formulare.mpsv.cz/…me/index.jsp
Na konci formuláře žádosti je seznam dalších potřebných dokladů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
2.8.17 11:31

@Lendeš všechno splňuji. Takže nárok na mateřskou bídu mít Jenže můj bývalý zaměstnavatel na všechno kašle a ani mi nechce brát lístky na peníze tak si to sama posílám na OSSZ do Svitav pod kterou spadá zaměstnavatel. Takže mě to všechno ztěžuje..
Takže až mi doktor napíše konec neschopenky a dá žádost o mateřskou mám to taky poslat na OSSZ do Svitav?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
71
2.8.17 11:42

Někdy se to v praxi dělá tak, že se zaměstnavateli odevzdá prostá kopie a originál pošleš sama na OSSZ. Samozřejmě má komunikaci s OSSZ řešit mzdová účtárna zaměstnavatele, ale pokud máš pocit, že na to zaměstnavatel „dlabe“ a bojíš, domluv se s OSSZ sama, na podatelně Tě nasměřují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
2.8.17 11:45

@natt97 Kromě té žádosti potřebuješ i přílohu, kterou vyplňuje zaměstnavatel - nemůžeš se třeba domluvit přímo s účetní? Pokud je obtížná komunikace se zaměstnavatelem, tak odevzdej na OSSZ žádost a domluv se tam, aby zaměstnavatele vyzvali k doložení přílohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
2.8.17 11:51

Děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie