Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem,
bohužel se v tomhle vůbec nevyznám, ale chci se zeptat, kolik dní musím mít odpracováno, abych mohla jít na mateřskou, vím že to byl dřív rok, kamarádka mi tvrdí, že teď už mohu jít po půl roce? Děkuji❤️️
Musíš být nemocensky pojištěná 270 dnů v uplynulých 2 letech. Nemusí to být v kuse.
@Thomassss
Ja asi ted budu pusobit hrozne hloupe, ale co presne tohle znamena? 🤦♀️ Jak, kdy, kde? 🤷♀️Moc se omlouvam a predem i moc dekuji:)
@AndreaRe píše:
@Thomassss
Ja asi ted budu pusobit hrozne hloupe, ale co presne tohle znamena? 🤦♀️ Jak, kdy, kde? 🤷♀️Moc se omlouvam a predem i moc dekuji:)
Že jsi zaměstnaná a odvádíš za sebe (resp. zaměstnavatel za tebe) zdravotní pojištění, a to po dobu alespoň 270 dní v uplynulých 2 letech.
@Thomassss píše: Že jsi zaměstnaná a odvádíš za sebe (resp. zaměstnavatel za tebe) zdravotní pojištění, a to po dobu alespoň 270 dní v uplynulých 2 letech.
Moc děkuji! 🙏 😊
@Thomassss píše: Že jsi zaměstnaná a odvádíš za sebe (resp. zaměstnavatel za tebe) zdravotní pojištění, a to po dobu alespoň 270 dní v uplynulých 2 letech.
nemocenske pojisteni.
A co jsi dělala doteď? Nemáš třeba čerstvě úspěšně ukončené studium?
@TRG píše:
A co jsi dělala doteď? Nemáš třeba čerstvě úspěšně ukončené studium?
Prave, ze mam, pracovala jsem v kuse pul roku, a ted nastupuji do noveho zamestnana, pouze me ale zajima, jak ti ted je, ne ze bych miminko v tuto dobu chtela, ale kdyby nahodou ![]()
@AndreaRe píše:
Prave, ze mam, pracovala jsem v kuse pul roku, a ted nastupuji do noveho zamestnana, pouze me ale zajima, jak ti ted je, ne ze bych miminko v tuto dobu chtela, ale kdyby nahodou
Pokud žena úspěšně dokončí (absolvuje) střední nebo vysokou školu, a nastoupí do zaměstnání, pak může mít nárok na mateřskou, i kdyby v novém zaměstnání pracovala méně než 9 měsíců (v zaměstnání by tedy nesplnila podmínku 270 dní nemocenského pojištění za dva roky).
Při dokončení studia a nástupu do zaměstnání se totiž do 270 dní nemocenského pojištění může započítat i doba studia na škole. Pak má i studentka po skončení školy nárok na mateřskou.
(Citováno z internetu, holky, co tu psaly, tomu rozumí mnohem víc než já, tak mě snad kdyžtak opraví.)
@AndreaRe píše:
Prave, ze mam, pracovala jsem v kuse pul roku, a ted nastupuji do noveho zamestnana, pouze me ale zajima, jak ti ted je, ne ze bych miminko v tuto dobu chtela, ale kdyby nahodou
u noveho zamestnani jeste musis pocitat s ochrannou lhutou, ktera je je 180 dni nebo delka posledniho zamestnani
Jedna z podminek je mít odpracovano 270 dní v poslednich dvou letech.
Dobrý večer, chtela bych poprosit o radu.Vec se ma tak ze jsem na nemocenske od listopadu, která trvá do teď. V říjnu jsem podala výpověď. Tudíž mi vypovedni lhuta skončila na konci prosince. Volala jsem na úřad abych se poradila jak to je s mateřskou, odpracovano mam, jen mi nevyjde narok na materskou o 1-2 dny. Termin porodu mam 26.8.Nevlezu se se do te lhůty 180 dní. Nevim co teď, ptala jsem se dnes na gynekologii a vůbec jsem dr nepochopila.Na úřadě mi rekli ze mohu byt až do šestinedělí na neschopence. Jenze jak to je? Musim zažádat o mateřskou i když nemam na ni narok? Dr rekla ze by mi musela ukončit nemocenskou, jenze jak to teda je? Rekla ze se mam rozmyslet…Jenze když mi ukonci nemocenskou, tak uz nemam narok na peníze do te sestinedelky? Vůbec tomu nerozumím a děkuji za každou radu ![]()
@Anicka2888 píše:
Dobrý večer, chtela bych poprosit o radu.Vec se ma tak ze jsem na nemocenske od listopadu, která trvá do teď. V říjnu jsem podala výpověď. Tudíž mi vypovedni lhuta skončila na konci prosince. Volala jsem na úřad abych se poradila jak to je s mateřskou, odpracovano mam, jen mi nevyjde narok na materskou o 1-2 dny. Termin porodu mam 26.8.Nevlezu se se do te lhůty 180 dní. Nevim co teď, ptala jsem se dnes na gynekologii a vůbec jsem dr nepochopila.Na úřadě mi rekli ze mohu byt až do šestinedělí na neschopence. Jenze jak to je? Musim zažádat o mateřskou i když nemam na ni narok? Dr rekla ze by mi musela ukončit nemocenskou, jenze jak to teda je? Rekla ze se mam rozmyslet…Jenze když mi ukonci nemocenskou, tak uz nemam narok na peníze do te sestinedelky? Vůbec tomu nerozumím a děkuji za každou radu
musis donest z cssz potvrzeni o tom, ze nemas narok na ppm. Pak muzes zustat na pn do konce setinedeli.