Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky mam malinký problém. Jsem těhotná a právě jsem dodělala školu. Nemam práci a nevím jestli mi budou platit mateřskou a jestli ano kolik? Prosím poradte mi! předem děkuji
Materskou mit nebudes.Od porodu budes pobirat rodicak 7600 do 21 mesisu a pak 3800 do 4let.Na vyber nemas.Nesplnujes podminku PPM to byjsi musela odpracovat 270dni
Jo ale samozrejme jeste by mohl nastoupit pritel a pak by jsi mela na vyber.Ale to ti nekdo poradi vic.
jj to je v poho já jsem jen chtěla vědět jeslti něco dostanu nebo ne!
rubber, to bylo driv, i studentky meli nejaky vymerovaci zaklad a dosahli na materskou. To je ted zrusene.
Nicmene pokud je uspesne zakoncena skola, zapocitava se to myslim do te cekaci lhuty 270 dnu. Pak by teoreticky slo zalozit si zivnost, nevykazovat zadne prijmy, tim padem je cloveku odpusteno jak zdravotni, tak socialni pojisteni a platit si nemocenskou. Z te se pak vypocitava ppm. Nekde nekdo vypocital, ze pri stavajicim stavu by si clovek mel platit mesicne tisicovku a dosahne na maximalni ppm. tu nemocenskou je treba si platit 180 dnu a ted nevim jestli pred porodem nebo nastupem na materskou. Chtelo by tenhle navrh probrat s nejakou sikovnou ucetni. Pred nastupem na MD by clovek ukoncil zivnost, pak podal danove priznani, kde by vykazal nulove prijmy.
¨ježiš tak to jsi mi to teda zamotal úplně! já jsem vystudovala s maturitou ale nikam mě asi nevemou protože jsem těhotná. Je to složité a nerozumím tomu
Pajulinko, je to jednoduche. Pokud jsi zamestnanec, tak musis splnovat lhutu 270 dnu odpracovanych z posledni 2roky. A zaroven ti musi trvat smlouva o praci, nebo jsi v ochrane lhute, pokud jsi propustena.
Pokud jsi zivnostnik, tak musis splnovat tech 270 dnu taky, ale tady by se ti secetli dny z uspesne zakonceneho studia a pokud by sis ted zalozila zivnostak, tak bys za sebe platila nemocenskou, coz je podminka ppm (pokud jsi zamestnanec, plati ji za tebe zamestnavatel).
Ale platit si nemocenskou staci jen tech 180 dnu. Takze se to da stihnout jeste v tehotenstvi, pokud mas uz nejake dny z te cekci lhuty odkroucene, prave tim uspesnym studiem, zkoncenym maturitou.
Jako zivnostnik si platis nemocenske a socialni pojisteni, nemocenska je dobrovolna. Nicmene, pokud nic nevydelas, tak je ti placeni nemocenske a socialky odpusteno, protoze nemas prijem, ze ktereho bys to mohla platit. Ale kdyz si k tomu platis nemocenskou, tak z te se ti pocita ppm. To znamena, ze ppm u zivnostnika ted neni zavisla na tom, kolik vydelas, ale kolik se sama rozhodnes platit nemocenskou.
Vsechno tohle jsem ted lovila na netu, jeste si nad to potrebuju sednout s nejakou ucetni, aby mi rekla, zda je to realne, ale myslim, ze by tam nemel byt nejaky zadrhel, leda by nove zvolena vlada zmenila nejak zakon. Nevim, zda se tam v dohledne dobe chysta nejaka zmena.
Znovu opakuju, ze toto je muj vyplod a nemam to oficialne potvrzeno, ale pro me je to jediny zpusob, jak mit narok na ppm. Hledala jsem totiz, ze bych si zalozila obchod na internetu, nakonec je to ale tak nejista prognoza, ze se mi vyplati platit si mesicne tu nemocenskou a nedelat nic.
jj ted už to chápu ale když nejsem ani živnostník a ani zaměstnanec jak to teda semnou je?
No ale tim zivnostnike se jeste stat muzes
Teda pokud jsi prisla na tehotenstvi ted, tak predpokladam, ze jsi maimalne ve 3.mesici