mateřská

3
8.3.06 15:25

mateřská

Jsem těhotná 15 týdnů a zdravotní pojištění mám zaplaceno až od ledna,kdy jsem se přihlásila na pracák.Předtím nemám rok placené ani zdravotní ani sociální pojištění.Budu mít nárok na mateřskou,porodné atd.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
8.3.06 15:29

V tom se teda nevyznám,ale mylsím že nárok má každý,ale zeptej se na to na pracáku,asi budeš brát těch 28 týdnů mateřskou jen minimum co jde a pak nastoupíš normálně na rodičovskej příspěvek do 4 let věku dítěte a to bude od 2007 nově okolo těch 7000 kč alespoň doufám a porodné dostaneš 100% neboj se … :o jde asi jen o tu mateřskou těch 28 týdnů a to bude málo,pokud pracuješ je to vypočítáno z průměrného platu jako nemocenská,a teď budeš asi taky brát jen to minimum i když jsi na UP evidovaná..... :x

• Citovat
  • Upravit
551
8.3.06 15:35

Ahoj.
nejsem přes tohle odborník, ale taky jsem byla „nestandartní případ“ tak aspoň poradím jak to může fungovat nestandartně. Normálně zaměstnané mamky pobírají nejdřív peněžitou pomoc v mateřství (6týdnů před porodem a pak zhruba půl roku po, výše se vypočítává z platu) a pak přechází na rodičovský příspěvek, ten je asi 3,6 tisíce. Ale na peněžitou pomoc v mateřství musíš předtím rok platit odvody, takže to asi nedostaneš. Jestli někde pracuješ, mohla bys to udělat tak, že nastoupíš 6 neděl před porodem na nemocenskou v souvislosti s porodem, ta ti dá ještě 6 neděl po porodu a pak rovnou přejít na rodičovský příspěvek. Na ten má nárok kdokoliv, kdo se stará o dítě do 4 let. A přinejhorším je tady ještě další varianta a to ta, že zažádáš rovnou jen o rodičovský příspěvěk ode dne narození dítěte.
Doufám, že jsem to napsala aspoň trošku srozumitelně.
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
8.3.06 15:37

Ježíš top jsem to spatlala, nevšimla jsem si že seš na pracáku, promiň.
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
8.3.06 15:42

Ahoj,

posílám odkaz, kde je to docela dobře popsáno

http://www.aperio.cz/…peceni.shtml

Snad to pomůže.

Ennie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
8.3.06 16:01

Sociální pojištění platí zaměstnavatel, takže pokud jsi nebyla zaměstnaná, tak ho doplácet nemusíš, ale zdravotní pojištění by sis měla doplatit. Budeš mít určitě u pojišťovny dluh.
Jestli to na sociálním odboru nějak sledují nebo ne, to nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí