Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem těhotná 15 týdnů a zdravotní pojištění mám zaplaceno až od ledna,kdy jsem se přihlásila na pracák.Předtím nemám rok placené ani zdravotní ani sociální pojištění.Budu mít nárok na mateřskou,porodné atd.?
V tom se teda nevyznám,ale mylsím že nárok má každý,ale zeptej se na to na pracáku,asi budeš brát těch 28 týdnů mateřskou jen minimum co jde a pak nastoupíš normálně na rodičovskej příspěvek do 4 let věku dítěte a to bude od 2007 nově okolo těch 7000 kč alespoň doufám a porodné dostaneš 100% neboj se …
jde asi jen o tu mateřskou těch 28 týdnů a to bude málo,pokud pracuješ je to vypočítáno z průměrného platu jako nemocenská,a teď budeš asi taky brát jen to minimum i když jsi na UP evidovaná..... ![]()
Ahoj.
nejsem přes tohle odborník, ale taky jsem byla „nestandartní případ“ tak aspoň poradím jak to může fungovat nestandartně. Normálně zaměstnané mamky pobírají nejdřív peněžitou pomoc v mateřství (6týdnů před porodem a pak zhruba půl roku po, výše se vypočítává z platu) a pak přechází na rodičovský příspěvek, ten je asi 3,6 tisíce. Ale na peněžitou pomoc v mateřství musíš předtím rok platit odvody, takže to asi nedostaneš. Jestli někde pracuješ, mohla bys to udělat tak, že nastoupíš 6 neděl před porodem na nemocenskou v souvislosti s porodem, ta ti dá ještě 6 neděl po porodu a pak rovnou přejít na rodičovský příspěvek. Na ten má nárok kdokoliv, kdo se stará o dítě do 4 let. A přinejhorším je tady ještě další varianta a to ta, že zažádáš rovnou jen o rodičovský příspěvěk ode dne narození dítěte.
Doufám, že jsem to napsala aspoň trošku srozumitelně.
Věrka
Ježíš top jsem to spatlala, nevšimla jsem si že seš na pracáku, promiň.
Věrka
Ahoj,
posílám odkaz, kde je to docela dobře popsáno
http://www.aperio.cz/…peceni.shtml
Snad to pomůže.
Ennie
Sociální pojištění platí zaměstnavatel, takže pokud jsi nebyla zaměstnaná, tak ho doplácet nemusíš, ale zdravotní pojištění by sis měla doplatit. Budeš mít určitě u pojišťovny dluh.
Jestli to na sociálním odboru nějak sledují nebo ne, to nevím.