Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
..tak jsem se dozvěděla, že dlužím VZP.. neboť si mám platit měsíčně „symbolických“ 189,–Kč zálohy na zdravotní pojištění. Jsem z toho úplně tumpachová. myslela jsem, že když jsem na mateřské, tak si mohu těch cca 3900,– měsíčně pořádně užít a ne z toho ještě platit. Víte o tom někdo něco?
Ahojky, to je docela divný
, protože podle § 7 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, pokud pobíráš rodičovský příspěvek, je za Tebe plátcem pojistného stát. Ale pozor! Musíš to do 8-mi dnů nahlásit zdravotní pojišťovně!
Já jsem teď byla synkovi zařídit průkazku pojištěnce a tam mi říkala za okýnkem, že zaměstnavatel mi tam nenahlásil mateřskou, tak to má hned napravit, jinak si budu muset pojištění platit. Tak je dost možný, že to Tvůj zaměstnavatel nenahlásil.
Souhlas s Monalisou,
když šel manža vyzvednou kartičku pro prcka na ZPMV, tak na něj čučeli, že jsem na mateřský, že to můj zaměstnavatel nenahlásil.
Takže si došlápni na zaměstnavatele.
pá Yasmin
Pafko, no a pokud to zaměstnavatel nenahlásil a bude dělat potíže, můžeš to doložit takovým tím „rozhodnutím“, které máš od sociálky, že pobíráš mateřskou. Pojišťovně to jako důkaz stačí a nemusíš platit nic.
Holky, volala jsem naší účetní a ta to slyšela poprvé, že prý musí na VZP hlásit, že jsem nastoupila na mateřskou
Prý to nikdy nehlásila, takže jsem volala kolegyni, která je také na MD a ta hned volala na pojišťovnu, prý tam má také dluh! Tak to je síla, co?
Pak se nedivím, že v tom je takový chaos, když to účetní neví
![]()