Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Po porodu bych šla klasicky na rodičák, jen bych vynechala mateřskou.
Příspěvek upraven 19.02.19 v 17:37
@Laurelin93 Jestli se něco nezměnilo, tak strop pro mateřskou byl kolem 33tis/měs.
Tak jestli se chceš ošidit o 28 týdnů peněz od zaměstnavatele… Pokud tedy na ní máš nárok
Hlavně mi jde o to, jestli to není zbytečný, když je mateřská pro matku něco jako ‚neschopenka před porodem‘, aby nemusela pracovat. Když já do práce nechodím, není zbytečný si to vyřizovat? Co by to pro mě vůbec znamenalo vynechat mateřskou? O ty prachy zase až tak nejde…
@Laurelin93 z meho pohledu hloupost, i kdybys o nejakou korunu prisla pred porodem, tech dalsich 20 tydnu po porodu ti to vynahradi. Rodicovsky prispevek je jen omezena castka, a stihnes jej vybrat i po materske. Ale treba se ozve nekdo zbehlejsi
![]()
@Laurelin93 Pokud máš nárok na PPM, tak je doktor povinen ti neschopenku nejpozději 6 týdnů před termínem porodu ukončit.
Jo a vyrizovani obnasi jen to, ze papir od lekare doneses do prace…takze leda ze by lekar mel linou sestricku ![]()
@Laurelin93 jde třeba o to, že okamžikem nástupu na mateřskou nebudeš vázána vycházkami jako na neschopence. Dále se ti mateřská započítává jako odpracovaná doba a náleží ti za ní dovolená, kterou si můžeš vybrat u zaměstnavatele mezi přechodem z mateřské dovolené na rodičovskou dovolenou. Také se ti posune začátek čerpání rodičovského příspěvku, tudíž si budeš moct dát při stejném věku dítěte, do kterého budeš čerpat rodičák, vyšší měsíční částku. Ale peníze nehrají roli, takže toto padá…
@Laurelin93 Tak třeba bys nemusela dodržovat vycházky. A přijdeš o těch pár měsíců o peníze. Dřív si vycerpas rodicak, když ho budeš pobírat od porodu. To, že na neschopence máš pěkně peníze je prima, ale o těch 28 týdnů placené mateřské přijdeš.
@Sue2008 píše:
@Laurelin93 z meho pohledu hloupost, i kdybys o nejakou korunu prisla pred porodem, tech dalsich 20 tydnu po porodu ti to vynahradi. Rodicovsky prispevek je jen omezena castka, a stihnes jej vybrat i po materske. Ale treba se ozve nekdo zbehlejsi![]()
Díky, takhle mi to stačí =)
Myslím, že to nejde. Doktor tě automaticky na tu mateřskou pošle. To nejde být na neschopence, když máš mít MD. Já chtěla nastoupit na MD 6 týdnů před porodem, ale moje Dr. mě rovnou zrušila neschopenku 8 týdnů před porodem.
Díky všem, takže každopádně je prostě lepší jít na mateřskou. Ok, to jsem potřebovala vědět. ![]()
Ještě jednou díky.
Ale tam je ještě těch 6(8) týdnů před porodem. Obě to jsou dávky vyplácené OSSZ. Ta ti prostě nebude vyplácet nemocenskou namísto mateřské. To nejde. A i ten doktor ti musí tu nemocenskou v této době ukončit.
Zdravím všechny! Jsem teď na dlouhodobé neschopence, na které mám možnost zůstat až do porodu. Chci se zeptat, jestli mám vůbec v tomhle případě nastupovat na mateřskou, nebo zůstat na neschopence a pak jít rovnou na rodičák? Gynekolog říkal, že prý na mateřskou nemusím, pokud mám neschopenku. Takže dva dotazy:
1 - Co by to vůbec pro mě znamenalo, ochudit se o mateřskou? Ovlivní to něco do budoucna, že bych na ni nenastoupila?
2 - Není pro mě mateřská ve výsledku nevýhoda? Na neschopence pobírám každý měsíc 21 000 čistého, ale co jsem pochopila, mateřská tak vysoká být nemůže, takže ve finále by to pro mě nebylo výhodné, ne?
Asi jsou to hloupé otázky, omlouvám se, řeším to poprvé a na internetu píše každý něco jinýho, tak mě zajímají osobní zkušenosti.
Díky.