Mateřská nebo rodičák?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mateřská nebo rodičák???
Ahoj holky, moje situace je takova, v dubnu jsem prerusila zivnostenskou cinnost a prestala si platit socialni pojisteni, nemocenskou jsem si taky neplatila…platim si akorat zdravotni.Otec ditete je normalne zamestnany a plati si nemocenskou…budu mit pravo na materskou, nebo na rodicak?Uz jsem toho precetla vsude spoustu,ale stejne v tom mam porad jeste trochu zmatek.
Moc dekuju za rady…mejte se, Martina:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud je otec normálně zaměstnaný (a má víc jak 16 tis.hrubýho měsíčně), budeš mít stoprocentně nárok na volbu délky rodičovské dovolené. Jestli máš nárok i na mateřskou, to netuším.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdy máš termín porodu?
Určitě budete mít možnost volit délku RP, ale teď nevím jak s tou mateřskou, zda to jde na otce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jsem teprve na zacatku,termin mam az v srpnu,tak se zajimam zatim takhle predbezne…cetla jsem ze ted od novyho roku to ma bejt nejaky novy,tak nevim
kazdopadne holky,moc diky za rady,asi mate pravdu,na materskou narok mit zrejme nebudu,a rodicak asi bez vyberu delky,ten 4-letej…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od nového roku to bude takto - 220000,– k čerpání, na jak dlouho se rozhodneš, stačí pokud splňuje podmínky partner a lze to na 3 roky, nebo třeba i na 3,5 roku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak, na mateřskou nárok nemáš, ale pokud bude přítel mít ke dni narození dítka nárok na PPM, tak délku rodičáku budeš moct volit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky,
chci se Vás zkušených i nezkušených zeptat, na co budu mít nárok… Zaměstnaná jsem byla na HPP od 23.11.11 do 30.6.11. Poté jsem byla 3 měsíce na úřadu práce a od 1.10.11 jsem jako OSVČ a platím si sama sociální a zdravotní pojištění. Nemám ani zdání na co bych v případě miminka měla či neměla nárok. Předem moc děkuji za info. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pouze na rodičák ve 4 leté variantě, nebo případně na volbu podle toho jestli by měl nárok na PPM přítel.
Abys ty měla nárok na PPM, tak bys krom zdravotního a sociálního musela platit ještě nemocenské a to jako OSVČ minimálně 180 dní za poslední rok, celkem 270 dní za poslední 2 roky (sem se započte i účast ze zaměstnání).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mateřská nebo rodičák???
Ahoj holky,jsem prvorodička a úplně zmatená
.Chtěla bych poprosit o radu. V květnu jsem nastoupila do práce ,v červenci na nemocenskou a ta trvá až do teď ,přítel pracuje.Termín porodu mám v únoru ,chci se zeptat budu mít nárok na některý z těchto příspěvků? Jestli ano ,tak kdy a kam se mam jit na to ptát?
Děkuji za rady Simča
- Citovat
- Upravit
No a ta smlouva ti trvá nebo ti ji ukončili ve zkušební době.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak v tom případě nemáš na mateřskou nárok a budeš až do konce šestinedělí na neschopence a pak nastoupíš na rodičák. Délku si budeš moct vybrat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit